Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Πάνος Λαζαράτος: Περί του μέλλοντος ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πάνος Λαζαράτος: Περί του μέλλοντος ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο φίλος μου Φιλόστρατος, αυτός που ενέπνευσε τον Κ.Π. Καβάφη στο γνωστό ποίημά του, με επεσκέφθη και μου υπαγόρευσε υπό μορφήν ενυπνίου σενάριο πολιτικής, επιστημονικής φαντασίας, το οποίο ελπίζω ότι δεν θα καταστεί ούτε κατ’ ελάχιστον πραγματικότητα.

Αναλύει ο καθηγητής Πάνος Λαζαράτος

Τούτο το σενάριο, που ετάραξε ενυπνίως την ακοή μου, ενείχε τα ακόλουθα περίπου στάδια:

  1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερμηνεύοντας το άρθρο 90§5 Συντ. μετά τις εκλογές και την επικράτηση του κόμματος της νυν αντιπολιτεύσεως θεωρεί ότι η πρόταση του Υπουργικού συμβουλίου για τους Ανώτατους Δικαστές δεν έχει την αναγκαία λαϊκή νομιμοποίηση. Προς διασφάλιση αυτής και επικαλούμενος λιτά περαιτέρω συνταγματικά επιχειρήματα αρνείται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα προαγωγής των Ανώτατων Δικαστών.

Η άρνηση αυτή συνοδεύεται φυσικά από την παραδοχή ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαθέτει σχετικώς κάποιας μορφής διακριτική ευχέρεια και όχι δεσμία αρμοδιότητα.

  1. Εν μέσω πανταχόθεν βολών από πολιτικούς, συνταγματολόγους και δικαστές το νέο Υπουργικό Συμβούλιο προτείνει διαφορετικά (εν μέρει) πρόσωπα που την δεύτερη αυτή φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχεται εκδίδοντας το σχετικό προεδρικό διάταγμα.
  1. Οι παραλειφθέντες δικαστές που είχαν προταθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ. Οι νεοεκλεγέντες (ή κάποιοι από αυτούς) παρεμβαίνουν υπέρ του Προεδρικού Διατάγματος.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να κρίνει την νομιμότητα της προαγωγής του Προέδρου του Αρείου Πάγου και των υπολοίπων Ανωτάτων Δικαστών. Υπέρ των αιτούντων την ακύρωση Δικαστών επιχειρηματολογεί με πάθος ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ των παρεμβαινόντων και του προεδρικού διατάγματος η Νέα Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στη μέση. Οι πάντες μιλούν για αυτόν. Ο ρόλος του στην πολιτική σκηνή καθίσταται κεντρικός. Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα. Η κατάσταση είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Η οικονομία επηρεάζεται.

  1. Το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από ταραχώδεις πολιτικά ημέρες απορρίπτει την αίτηση ακυρώσεως. Όλοι αντιλαμβάνονται, πόσο σοβαρός μπορεί τελικά να είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κόσμος έχει παρακολουθήσει ένα απίστευτο θέατρο συγκρούσεων. Υποσυνείδητα, μέσα από τις συγκρούσεις, πιστεύει ότι ζει την γνήσια πάλη των εξουσιών, που όσο κι αν φαίνεται βίαιη, παραπέμπει σε μια αληθινή Δημοκρατία.
  1. Αναζητείται για την επόμενη θητεία ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας απόλυτα στιβαρός για να επαναφέρει την χαμένη θεσμική αρμονία. Ένας Πρόεδρος «σωτήρας».

Ο Πρόεδρος αυτός έχει βρεθεί. Ανήκει σε μεγάλη πολιτική οικογένεια.

Η επιλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει την τελευταία στιγμή ηγεσία της Δικαιοσύνης του προσφέρει μετά από χρόνια όχι μόνο την εξουσία αλλά και έναν αναβαθμισμένο θεσμικό ρόλο.

Ο λαός εις την οδόν παρακολουθεί έκθαμβος. Οι συνταγματολόγοι αναλύουν. Οι καναλάρχες και οι δημοσιογράφοι κάνουν χρυσές δουλειές. Και η ζωή συνεχίζεται με σοκ και δέος.

*Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ