Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Προς τη Βουλή η δικογραφία Στουρνάρα – Πολάκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Προς τη Βουλή η δικογραφία Στουρνάρα – Πολάκη

Η δικογραφία Στουρνάρα – Πολάκη θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή, παρά τη μνήμη ελέφαντα που διατρανώνει τώρα ότι έχει ο Παύλος Πολάκης, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το γεγονός ότι παράνομα μαγνητοφώνησε και δημοσιοποίησε την συνομιλία του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για τα περιβόητα δάνεια των 100.000 ευρώ που πήρε από την Attica Bank.

Τελικά, η Βουλή είναι αυτή που θα αποφασίσει για την άρση της ασυλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, μετά την προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελο Ιωαννίδη.

Γράφει ο Παναγιώτης Τσιμπούκης

Μετά τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος για τα δάνεια των 100.000 ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τηλεφώνησε στον Γιάννη Στουρνάρα για να εκφράσει, με εκβιαστική διάθεση, τη δυσαρέσκεια του για τον έλεγχο που θα πραγματοποιούσε η Τράπεζα της Ελλάδος στην υπό κρατικό έλεγχο Attica Bank, σχετικά με τους όρους χορήγησης του δανείου. Την συνομιλία την κατέγραψε, την απομαγνητοφώνησε και την δημοσιοποίησε, σε φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα.

Όταν, κατόπιν εορτής, τον ενημέρωσαν ότι έχει διαπράξει κακουργηματικό αδίκημα και επικρέμαται ποινή κάθειρξης 10 ετών, άρχισε τις κωλοτούμπες, λέγοντας ότι δεν μαγνητοφώνησε την συνομιλία, άλλα έχει ισχυρή μνήμη και θυμάται λεπτομέρειες. Όπως χαρακτηριστικά είπε η μεταφορά της συνομιλίας του με τον διοικητή της ΤτΕ «ήταν από στήθους», ενώ υπερηφανεύτηκε ότι έχει καλό μνημονικό και θυμάται τα πάντα.

Πέρα απ΄ όλα αυτά, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνα θα κληθεί να καταθέσει ο Γιάννης Στουρνάρας και στη συνέχεια λόγω του υπουργικού θώκου που κατέχει ο Παύλος Πολάκης, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Βουλή, με απώτερο σκοπό την άρση της βουλευτικής ασυλίας του.

Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει ο Πολάκης

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι αντιμέτωπος με την ποινή της κάθειρξης έως 10 έτη, καθώς αποτελεί κακουργηματική πράξη  η μαγνητοφώνηση ή βιντεοσκόπηση (παγίδευση) συνομιλίας ακόμη και μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου, χωρίς τη συναίνεση του συνομιλητή.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το του άρθρου 370Α του Ποινικού Κώδικα, προκύπτει ότι «όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών».

Παράλληλα, με την ίδια ποινή, τιμωρείται η μαγνητοφώνηση ή η βιντεοσκόπηση όταν «ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα (μαγνητόφωνο, κάμερα, κινητό τηλέφωνο κ.λπ.) το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου».

Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που η παράνομη μαγνητοφώνηση συνομιλίας αποτυπωθεί σε χαρτί, εάν δηλαδή γίνει απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας, τότε αυτό αποτελεί επιβαρυντική περίσταση του κύριου αδικήματος που είναι η παράνομη μαγνητοφώνηση χωρίς τη συναίνεση του συνομιλούντος.

Τι λένε οι νομικοί

Όπως επισήμαναν νομικοί, κανένας δεν είχε δικαίωμα να καταγράψει συνομιλία, χωρίς τη ρητή συναίνεση του συνομιλητή του, όπως κανένας δεν έχει δικαίωμα να δημοσιοποιήσει υποκλαπείσα συνομιλία. Σε περίπτωση που δημοσιοποιηθεί η παράνομη μαγνητοφώνηση, αυτό επαυξάνει το ύψος της ποινής του αδικήματος της παράνομης υποκλοπής τηλεφωνικής συνδιάλεξης.

Οι νομικοί διευκρίνιζαν ότι δεν είναι παράνομη, και επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η μαγνητοφώνηση και μαγνητοσκόπηση, όπως και η χρήση του περιεχομένου τους, όταν υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αφορούν «την πρόληψη τελέσεως εγκλημάτων, την προστασία εννόμου συμφέροντος το οποίο είναι υπέρτερο της προστασίας της ελεύθερης επικοινωνίας και της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, όπως της τιμής και της ελευθερίας».

Δεν παρέλειψαν να επισημάνουν οι νομικοί, ότι αποτελούν «προστατευόμενα αγαθά» η ελεύθερη επικοινωνία του ατόμου και η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την ποινική νομοθεσία (Ποινικό Κώδικα, κ.λπ.).

Προς επίρρωσην μάλιστα των λεγομένων τους, επισήμαναν ότι είναι πλούσια η νομολογία του Αρείου Πάγου πάνω στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών και οι αρεοπαγίτες έχουν κρίνει, επιπρόσθετα, ότι η επίμαχη διάταξη-πρόβλεψη του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 370Α) θεσπίστηκε στα πλαίσια της γενικότερης προστασίας που παρέχεται στον πολίτη από τα άρθρα 2, 5, 9Α και 19 του Συντάγματος για την προστασία της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής και γενικότερα της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου.

Τι θα κάνει η Βουλή και το κόμμα;

Η συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη, τόσο δημόσια όσο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και το παρελθόν του, έχει εξοργίσει ακόμα και τα κομματικά και φιλοκυβερνητικά έντυπα, τα οποία τώρα του τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια.

Ο Παύλος Πολάκης έχει περιέλθει τώρα σε μια κατάσταση ανάλογη με αυτή του Άκη Τσοχατζόπουλου (όχι φυσικά από την άποψη ότι πήρε μίζες). Είναι δηλαδή ο αποδιοπομπαίος τράγος του κόμματος, εν όψει μάλιστα των εκλογών.

Θα ριχθεί στην πυρά για να σωθούν οι υπόλοιποι κυβερνώντες και να προβάλουν προς τα έξω ότι κάνουν εσωτερική κάθαρση με ηθικό δίδαγμα, όποιος παραβεί τον νόμο τιμωρείται ανεξάρτητα από την καρέκλα την οποία κατέχει.

Το κυβερνών κόμμα είναι διχασμένο για την τύχη του Παύλου Πολάκη. Άλλα μέλη του κόμματος είναι φαν του, πιστεύοντας ότι είναι αυτός που τα λέει όλα, ξεμπροστιάζει τους πάντες και τα πάντα, δεν λογαριάζει τίποτα και είναι σε ό,τι αφορά τη νοοτροπία, το αντίπαλο δέος του Άδωνι Γεωργιάδη.

Από την άλλη πλευρά, άλλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη πιστεύουν ότι δεν έπρεπε καν να υπουργοποιηθεί, καθώς μειώνει την εικόνα και το προφίλ του κόμματος, με αποκορύφωμα:

  • α) Το κάπνισμα σε συνέντευξη Τύπου και τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας από τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων Βιτένις Αντριουκαΐτις. «Είναι ντροπή! Είναι ντροπή! Αυτός ο τύπος δεν καταλαβαίνει τίποτα από υγεία. Μηδέν!», υπενθυμίζεται ότι είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, κρατώντας φωτογραφία του Παύλου Πολάκη να καπνίζει σε κλειστό χώρο κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου,
  • β) Τα καταναλωτικά δάνεια των 100.000 ευρώ που πήρε
  • γ) Την καταγραφεί της συνομιλίας με τον Γιάννη Στουρνάρα και την δημοσιοποίησή της σε φιλοκυβερνητικό σαίτ.

Ο «Σαχλαμαρόμαγκας»

Ενδεικτικό της κομματικής δυσαρέσκειας στην οποία έχει περιέλθει ο Παύλος Πολάκης, είναι ότι σε άρθρο του Δημήτρη Νανούρη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», χαρακτηρίζει τον Παύλο Πολάκη «σαχλαμαρόμαγκα», ενώ ο Σωτήρης Μανιάτης αναφέρει ότι «έπρεπε να έχει πάει σπίτι του εδώ και καιρό».

Όμως, αρκετά σκληρός είναι ο Δημήτρης Νανούρης, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, έγραψε:

  • -«Αρκουδιάρης και αρκούδα μαζί σ’ ένα σώμα»,
  • -«Η διάκριση των εξουσιών στενεύει» τον «ψηλέα και ανοικονόμητο» Κρητικό που «άστοργη μοίρα» έβαλε στη θέση αυτή, ενώ «εκείνος επιμένει να παριστάνει τον εισαγγελέα»,
  • -«Εκλιπαρεί τους συντρόφους του να βάλουν πέντε-έξι στη φυλακή, μπας και διασωθεί το κόμμα στην κάλπη, αλλά φοβάμαι πως δεν αρκούν»,
  • -Τα διπλά βιβλία που έχει παραδεχτεί πως κρατούσε ως δήμαρχος Σφακίων,
  • -Τη συνέντευξη-παρωδία που έδωσε (ΕΡΤ) μετά την αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος για το δάνειο και τη μαγνητοφώνηση Στουρνάρα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ