Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Παν. Τσιμπούκης: Απαξίωση της Δικαιοσύνης βλέπει και ο δικηγορικός κόσμος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παν. Τσιμπούκης: Απαξίωση της Δικαιοσύνης βλέπει και ο δικηγορικός κόσμος

Πληθαίνουν οι φωνές ότι ο έντονος πολιτικός καβγάς  που εξελίχθηκε για τα πρόσωπα τα οποία επάνδρωσαν την ηγεσία του Αρείου Πάγου και το  Συμβούλιο  της Επικρατείας ήταν απαξιωτικός για τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, και αυτό  έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και σημασία, όταν οι φωνές αυτές είναι από τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, δηλαδή του δικηγόρους και μάλιστα όταν οι φωνές είναι σε πανελλαδική έκταση.

Γράφει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσιμπούκης

Νωπό είναι ακόμη το μελάνι -καθώς σήμερα συμπληρώνονται τρία 24ώρα- στα όσα γράφαμε («Το τέλος ενός «μύθου» που λέγεται Δικαιοσύνη») για την ολοσχερή κατάρρευση   του μύθου «του   λιονταριού που από τη μια βρυχάται προς το άδικο και το κακό και από την άλλη περιθάλπει με απόλυτη στοργή και φροντίδα τον κάθε αδικημένο και κατατρεγμένο».

Από ότι διαφαίνεται λίγα γράφηκαν και πολύ-ές ενοχλήθηκαν, αλλά δεν αντέδρασαν,  γιατί μερικά πράγματα για να λυθούν θέλει κάποιοι να ξεβολευτούν, να έχουν «τσαγανό» και βασικά να  θέλουν οι ίδιοι να μην ευτελίζονται στα μάτια των πολιτών.    

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω

Και γράφηκαν λίγα προ 3  ημέρων, καθώς η  συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, δηλαδή οι απανταχού την Ελλάδα δικηγόροι, που είναι οι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, σε μια αφοπλιστική ανακοίνωσή της, προσπάθησε να ταρακουνήσει  τους δικαστές όλων των βαθμών.

Όμως,  από ότι διαφαίνεται οι δικαστές ενθυμήθηκαν τα λόγια του προφήτη Ησαΐα, που αναφέρονται από τα Ευαγγέλια   στο κήρυγμα του Πρόδρομου Ιωάννη στην έρημο της Ιουδαίας, που δεν είναι άλλα από: «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Έτσι, επέλεξαν τη σιωπή και την αδράνεια σε μια προεκλογική περίοδο.

Η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος μετά  τη τελευταία  συνεδρίασή της, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι «η όποια πολιτική ή άλλη αντιπαράθεση σχετικά με το θέμα αυτό, είναι απαξιωτική για τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της και προσβάλει την ανεξαρτησία και το κύρος της, κατά το μέρος που δημιουργεί στην κοινωνία την εντύπωση ότι το κυρίως ζητούμενο είναι το δικαίωμα επιλογής των αρεστών και όχι κατ’ ανάγκην των αρίστων».

Μπόρα είναι θα περάσει

Το ερώτημα είναι όταν οι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης θέτουν θέμα αρεστών και  αρίστων, τι απομένει να εισπράξει ο πολίτης και τι κάνουν οι δικαστές για να αποτινάξουν αυτές, έστω τις λανθασμένες απόψεις και πως αντιδρούν σε όλα αυτά.

Πέρα, από την «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», επικαιροποιήθηκε και «θεωρία» της λήθης που δεν είναι άλλη από το «μπόρα είναι θα περάσει». Δηλαδή, μετά τις εκλογές ποιος θα θυμάται τι έγινε με τις προαγωγές και ειδικά μετά τις επόμενες που θα είναι τον Ιούνιο του 2020 (εκτός αν κάποιοι-ες αυτομολήσουν, έχοντας ως παράδειγμα αυτό του πρώην προέδρου του ΣτΕ , Νικολάου Σακελλαρίου).

Βέβαια απομένουν εκκρεμείς προς κάλυψη οι θέσεις αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου που θα γίνουν  μετεκλογικά.

Φυσικά, πάντα υπάρχει ο φόβος τι  χαρτί έχει στο μανίκι του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εν όψει των υπογραφών των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις προαγωγές στον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ. Πάντως, από ότι όλα δείχνουν,  μπήκαμε σε θερινή περίοδο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φοράει  πλέον κοντομάνικα και δεν έχει που να κρύψει το χαρτί….

Πάντως, σύσσωμος, ο δικηγορικός κόσμος  -δηλαδή όλα τα μέλη 63 Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας- μέμφθηκε  την Κυβέρνηση που δεν ενέταξε στις αναθεωρητές συνταγματικές διατάξεις αυτές που αφορούν τον τρόπο επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων.

Συγκεκριμένα, η συντονιστική επισήμανε: «Η  πολιτική διελκυστίνδα, που έχει αναπτυχθεί σχετικά με την δυνατότητα ή μη της Κυβέρνησης να επιλέξει, στην παρούσα συγκυρία, την ηγεσία της Δικαιοσύνης, γεγονός για το οποίο έχουν αναπτυχθεί αντικρουόμενες νομικές απόψεις από έγκριτους συνταγματολόγους, δικαιώνει την στάση του δικηγορικού σώματος, αλλά και του συνόλου σχεδόν της νομικής κοινότητος, το οποίο επισταμένα και διαχρονικά έχει προτείνει την αλλαγή του τρόπου της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να διασφαλίζεται  η αξιοκρατική επιλογή και η ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση και συναίνεση, που θα θωρακίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενός από τους βασικούς πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος» και υπογραμμίζει:

«Η Κυβέρνηση δεν ενέταξε το κρίσιμο αυτό θέμα στην συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση παρότι είχαν κατατεθεί σχετικές προτάσεις και ευθύνεται για τη διαιώνιση μιας διαδικασίας επιλογής που επιτρέπει την ανάπτυξη σκέψεων που αδικούν και την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της».

Η σιωπή είναι χρυσός

Μάλλον, όπως όλα δείχνουν η ζωή στην κοινωνία των δικαστών κυλάει κανονικά χωρίς αναταράξεις, χωρίς κανείς να ακούει τι γίνεται και λέγεται στη χώρα  και η λαϊκή ρήση «η σιωπή είναι χρυσός», επιβεβαιώνεται  πλήρως, αν σκεφθεί κανείς ότι σε λίγο ξεκινούν οι θερινές διακοπές που είναι από  1η Ιουλίου μέχρι και 16 Σεπτεμβρίου 2019.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ