Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Πασχάλης Γώγος: Επιδόματα και λοιπές παροχές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πασχάλης Γώγος: Επιδόματα και λοιπές παροχές

Ελλάδα του 2018… Νέοι ανήσυχοι… Γονείς άνεργοι… Παππούδες συνταξιούχοι…. Οι τελευταίοι δε, είναι αυτοί οι οποίοι, δυστυχώς, συντηρούν τις δύο προαναφερθείσες γενιές. Όμηροι όλοι της οικονομικής κατάστασης που μαστίζει τη χώρα περιμένουν από το ελληνικό κράτος έστω και τη παραμικρή οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να σταθούν συνεπείς απέναντι στο βάρος των οικονομικών υποχρεώσεων που το ίδιο τους έχει «φορτώσει». Εδώ έρχονται τα λεγόμενα ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ από πλευράς κρατικών μηχανισμών.

Καθημερινή παραπληροφόρηση, σχετικά με τα διάσημα πλέον επιδόματα στήριξης, οδηγεί τους πολίτες στην απόλυτη «παράνοια», γεγονός καθόλου παράλογο, και τους λογιστές-φοροτεχνικούς σε απόλυτη «κρίση». Κατακλυζόμαστε, λοιπόν, συνεχώς  από ερωτήματα πολιτών σχετικά με την οικονομική τους ενίσχυση μέσω αυτών των επιδομάτων.

Ποια είναι στο σύνολο τους..? Ποιος δικαιούται και ποιο επίδομα..??Ποια είναι ενεργά..??Ποια πρόκειται να ενεργοποιηθούν μέσα από τις πλατφόρμες τους άμεσα..??

Πολλά τα επιδόματα, λίγοι οι δικαιούχοι οι οποίοι θα λάβουν έστω και μια μικρή οικονομική ενίσχυση  προκειμένου να σταθούν συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Παρακάτω επιγραμματικά κάποια από τα πολύ βασικά ενεργά επιδόματα στήριξης προκειμένου ενδεχομένως να λυθούν απορίες σας, να διαπιστώσετε αν δικαιούστε κάποιο από αυτά, ακόμα και να πληροφορηθείτε και για κάποιο το οποίο ίσως και να μην το γνωρίζετε. 

ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΕΚΝΟΥ (Α21)

Η Πέμπτη (ε΄) δόση για τη πληρωμή επιδόματος τέκνου 2018 θα πραγματοποιηθεί, όπως ανέφερε ο αρμόδιος φορέας ΟΠΕΚΑ, στις 25-27 Νοεμβρίου.

Οι αιτήσεις που θα συμπεριληφθούν στη πληρωμή αυτή είναι όσες υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2018.Να επισημανθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη πραγματοποίηση της πληρωμής είναι να έχει προηγηθεί εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Σημείο στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, όπως έχουν τονίσει όλοι οι αρμόδιοι φορείς , είναι πως για ΠΡΩΤΗ φορά οι εν δυνάμει δικαιούχοι έχουν περιθώριο να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα παιδιού 2018 έως τις 31 Δεκεμβρίου και όχι έως τις 15 Ιανουαρίου όπως όλα τα περασμένα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας www.opeka.gr .

Γράφει ο Πασχάλης Χ. Γώγος*

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (Κ.Ε.Α.)

Η καταβολή του ποσού θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 26-28 Νοεμβρίου, ενώ όπως κάθε μήνα θα ξεκινήσει τις απογευματινές ώρες της μίας ημέρας και θα ολοκληρωθεί την επόμενη, όταν τα χρήματα θα είναι πια διαθέσιμα στα γκισέ για ανάληψη. Ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί η επίσημη ημερομηνία πληρωμής, η οποία θα γνωστοποιηθεί με νέα ενημέρωση του Υπουργείου.

Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ ημισείας στον λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα.

Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Δ13/οικ./33475/1935/2018 Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης πολλές οι αλλαγές που αφορούν στο ΚΕΑ και σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται πλέον οι αιτήσεις.

Συγκεκριμένα, από 1Η Νοεμβρίου οι αιτήσεις που αφορούν το ΚΕΑ υποβάλλονται μία φορά ανά εξάμηνο. Για τις αιτήσεις που είναι εγκεκριμένες μέχρι αυτήν την ημερομηνία, η εισοδηματική ενίσχυση παραμένει σταθερή μέχρι τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έγκρισης τους. Με την πάροδο του εν λόγω διαστήματος, οι δικαιούχοι υποβάλλουν νέα αίτηση σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Η εγκεκριμένη αίτηση δύναται να τροποποιηθεί από τον δικαιούχο απευθείας, ή μέσω του Κέντρου Κοινότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος αποκλειστικά για τη διόρθωση των στοιχείων επικοινωνίας, της διεύθυνσης κατοικίας, του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή των πεδίων διασύνδεσης με τις λοιπές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.

Να σημειωθεί ότι η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας www.keaprogram.gr .

ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΟΧΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ.

Από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου (έως τις 15.00 για την φυσική υποβολή αιτήσεων και έως τις 23.59 για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις) μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αίτηση, είτε ηλεκτρονικά είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ είτε στα ΚΕΠ.

Όπως αναφέρει ο ΟΑΕΔ, το επίδομα καταβάλλεται μετά την πάροδο δεκαπέντε εργάσιμων ημερών.

Ποιοι είναι δικαιούχοι?

Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών:

Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικώνανυψωτικών-οδοποιητικών-γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου – κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.

Το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη ανέρχεται σε 26,18 ευρώ.

ΗΔΙΚΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

Διαθέσιμη για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του φορολογικού έτους 2017.

Σημειώνεται ότι  υποχρέωση υποβολής νέας αίτησης έχουν και όσοι έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ κατά το παρελθόν, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η υπαγωγή τους, με βάση τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2017. Όσοι δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια ένταξης θα μπορούν να αξιοποιούν το ΚΟΤ. μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018, οπότε και θα έχει παρέλθει ένας μήνας από την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε όλη τη χώρα (μετά και την παράταση μέχρι την 30η Οκτωβρίου για τις πυρόπληκτες περιοχές).

 Η εφαρμογή θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις ένταξης στο ΚΟΤ και μετά την 30η Νοεμβρίου 2018.

Να σημειωθεί ότι η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας www.idika.gr/kot/.

ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Αρκετά  κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα μπορούν να εξαιρεθούν από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο.

Σε εγκύκλιο η οποία κοινοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ πρόσφατα ξεκαθαρίζεται ότι δε κατάσχονται τα παρακάτω επιδόματα:

  • Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης,
  • Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, το επίδομα θέρμανσης,
  • Η διατροφή ανήλικου τέκνου
  • Τα προνοιακά επιδόματα
  • Κάθε άλλο επίδομα που έχει χαρακτηριστεί ρητώς ως «ακατάσχετο» από τη νομοθεσία που το προβλέπει.

Σε περίπτωση που έχει επιβληθεί κατάσχεση σε τέτοια επιδόματα κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό δικαιούχου-οφειλέτη του Δημοσίου, αυτός θα πρέπει επίσης να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ για περιορισμό της κατάσχεσης, ώστε τα ποσά αυτά να εξαιρεθούν από τα κατασχετέα και να αποδεσμευτούν.

Σημειώνεται ότι, στα επιδόματα που μπορούν να γλιτώσουν την κατάσχεση για χρέη προς το Δημόσιο δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα στήριξης τέκνων, ούτε τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΓΑ σε περισσότερους από 700.000 οικογενειάρχες. Κι αυτό διότι τα συγκεκριμένα επιδόματα δεν έχουν χαρακτηριστεί ως «ακατάσχετα» στις νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν τη χορήγησή τους.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο κάθε οφειλέτης του Δημοσίου μπορεί να γνωστοποιεί στη ΑΑΔΕ συγκεκριμένο, μοναδικό, τραπεζικό λογαριασμό μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του TAXISNET με ακατάσχετο όριο τα 1.250€.

                                                                                               *Οικονομικός Σύμβουλος-Λογιστής

                                                                                                 Απόφοιτος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ