Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Πλημμέλημα αλλά με εκτιτέα ποινή από 3-5 χρόνια η κατοχή μολότοφ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πλημμέλημα αλλά με εκτιτέα ποινή από 3-5 χρόνια η κατοχή μολότοφ

Πλημμέλημα μεν αλλά με ποινή από 3-5 χρόνια φυλάκιση που θα εκτίεται παραμένει η κατοχή μολότοφ, αφού η νομοπαρασκευαστική επιτροπή δεν άλλαξε τη διατύπωση  της διάταξης για το συγκεκριμένο αδίκημα αλλά προχώρησε σε επιμέρους αλλαγές άλλων (λίγων σε σχέση με την τεράστια έκταση του έργου) άρθρων που είχαν δεχτεί κριτική από νομικούς.

Το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό έργο της μεταπολίτευσης για τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ψήφισή του , παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση, για λόγους άσχετους με την αποδοχή ή όχι του συγκεκριμένου νομοθετήματος, δεν θα παραβρεθεί στη Βουλή, όπως είπε χθες στον Αντ1 ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Η διαφαινόμενη ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019 τοποθετείται πιθανόν την Πέμπτη.

Νομικοί, δικαστές και δικηγόροι συμφωνούν πάντως ότι η ψήφιση των κωδίκων δεν μπορούσε να καθυστερήσει άλλο αφού τους τελευταίους μήνες εν αναμονή της κατάθεσής τους στη Βουλή έχουν «μπλοκαριστεί» τα δικαστήρια καθώς δικαστές και δικηγόροι παίζουν καθυστερήσεις ενόψει των αλλαγών στις ποινές και τα νέα δεδομένα. Έτσι λοιπόν, όπως διαφαίνεται, μετά τις αρχικές αντιδράσεις για περιορισμένες διατάξεις (περίπου 10 στα σχεδόν 1000 άρθρα), υπάρχει ένα ευρύτερο κλίμα συναίνεσης

Δεν άλλαξε

Όπως όλα δείχνουν το άρθρο 272 ΠΚ περί κατοχής μολότοφ παρά τις αντιδράσεις παραμένει πλημμέλημα αλλά η ποινή όποιου καταδικάζεται θα είναι εκτιτέα.

  • Συγκεκριμένα το παλιό άρθρο ανέφερε : 1. Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει για να προξενήσει κοινό κίνδυνο σε ξένα πράγματα ή κίνδυνο για άνθρωπο ή να τις παραχωρήσει σε άλλον για τέτοια χρήση, τιμωρείται με κάθειρξη.
  • Το νέο Άρθρο αναφέρει : 1. Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

Αλλαγές

  • Αλλάζει όμως η προτεινόμενη διάταξη για τον βιασμό καθώς στο υπό διαβούλευση άρθρο προστέθηκε «παράγραφος 5»: «Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης απειλώντας αυτόν με παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Όπως λένε νομικές πηγές πρόκειται για συμβιβαστική λύση. Δηλαδή έβαλε στο νόμο την περίπτωση της απειλής (πχ  απειλώ ότι θα δημοσιοποιήσω ροζ βίντεο για να υπάρξει ερωτική πράξη, αλλά αυτό το νομοθέτης δε το θεωρεί κακουργηματικό βιασμό αλλά αδίκημα ειδικότερο πλημμεληματικού χαρακτήρα).

Αυτεπάγγελτα

Για τα αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας π.χ κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας , τα οποία είχαν μετατραπεί (στο υπό διαβούλευση σχέδιο) σε κατ ‘έγκληση αδικήματα, επιστρέφουν στα αυτεπαγγέλτως. Δηλαδή δεν θα χρειάζεται μήνυση για όσους διαπράττουν π.χ κλοπές, αλλά θα συλλαμβάνονται αυτομάτως.

Άλλες αλλαγές

Από τις άλλες αλλαγές πιο σημαντική φαίνεται αυτή για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καθώς θεωρήθηκε ότι ευνοεί τη Χρυσή Αυγή.  Συγκεκριμένα ορίστηκε αυστηρότερο (σε σχέση με τη διαβούλευση) πλαίσιο ποινής για τους διευθύνοντες εγκληματικές οργανώσεις (κάθειρξη έως 15 έτη) και βελτιώθηκαν νομοτεχνικά οι σχετικές διατάξεις.

Ποινική διαταγή και η δυνατότητα του εισαγγελέα να εκδώσει απόφαση με τον πρόεδρο Πρωτοδικών χωρίς δικαστήριο:

  • Με τη διαβούλευση μπορούσε να επιβληθεί ποινή χρηματική μειωμένη τουλάχιστον κατά το ήμισυ σε σχέση με το οριζόμενο στο νόμο πλαίσιο ποινής ή ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μηνών με υφ’ όρο αναστολή αυτής.  Με το νέο νόμο μπορεί να επιβληθεί χρηματική ποινή μειωμένη κατά τα δύο τρίτα σε σχέση με το οριζόμενο πλαίσιο ποινής ή ποινή φυλάκισης μέχρι τριών μηνών με υφ’ όρο αναστολή αυτής.

Επίσης πλέον όταν κατατίθενται  αντιρρήσεις γίνεται δικαστήριο στο οποίο πρέπει να γίνει κλήτευση. Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δικαζόταν η υπόθεση χωρίς να κλητευθεί ο κατηγορούμενος μέσα σε δέκα ημέρες.

Ελαφρυντικό

Παραμένει η διάταξη χορήγησης ελαφρυντικού στον κατηγορούμενο «περί μη εύλογης διάρκειας της δίκης». Εν ολίγοις όταν μια πράξη δικάζεται μετά από πολύ καιρό μειώνεται η ποινή του κατηγορουμένου.

Δωροδοκία Δωροληψία Πολιτικών προσώπων

  • Απαλείφθηκε η πρόβλεψη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να καταστεί κατηγορούμενος καθώς είναι αντισυνταγματικό.
  • Δωροδοκία και δωροληψία πλέον έχουν την κακουργηματική ποινή. Συγκεκριμένα η δωροληψία έχει ποινή κάθειρξης, ήτοι μέχρι 15 έτη και χρηματική ποινή

Ενώ η δωροδοκία έχει ποινή μέχρι δέκα έτη και χρηματική ποινή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ