Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πως αποφυλακίστηκαν 4 ηγετικά στελέχη των Πυρήνων της φωτιάς- Στη σειρά και 5ος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πως αποφυλακίστηκαν 4 ηγετικά στελέχη των Πυρήνων της φωτιάς- Στη σειρά και 5ος

Τέσσερα θεωρούμενα ως ηγετικά στελέχη της πρώτης γενιάς της οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς βρίσκονται τις τελευταίες ώρες εκτός φυλακής ενώ ένα ακόμη αναμένει την δικαστική κρίση για να περάσει την έξοδο των φυλακών.

Ανάμεσα στους αποφυλακισθέντες και οι αδελφοί Γεράσιμος και Χρήστος Τσάκαλος που από την πρώτη στιγμή , όπως και άλλοι, αποδέχθηκαν ότι είναι μέλη της οργάνωσης στηρίζοντας πολιτικά τις ενέργειες της.

Τόσο τα δύο αδέλφια , όσο και οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοι τους για συμμετοχή στην οργάνωση, αποφυλακίστηκαν κάνοντας χρήση της νομοθεσίας για υφ’ όρων απόλυση με την συμπλήρωση πραγματικής έκτισης του 1/ 3 της ποινής τους. Το προηγούμενο διάστημα έχουν αποφυλακιστεί σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη δύο μέλη της οργάνωσης

Σύμφωνα με δήλωση της δικηγόρου των αδελφών Τσάκαλου Μαριάννας Παπαδογιάννη “οι εντολείς μου κατηγορήθηκαν και δικάσθηκαν μόνο για τη συμμετοχή τους στους Πυρήνες της Φωτιάς σε ηλικία 22 και 29 ετών και σήμερα που απολύονται υπό όρους είναι 33 και 40 ετών αντίστοιχα”.

Αθώωση

Η πύλη εξόδου των φυλακών για τα δύο αδέλφια άνοιξε ουσιαστικά στις 21 Ιουνίου οπότε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους κήρυξε ομόφωνα αθώους , με ανάλογη εισαγγελική πρόταση , για κατηγορίες που αφορούσαν την εμπλοκή τους στην απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο του Νίκου Μαζιώτη που είχε σχεδιάσει και εκτελέσει η σύντροφος του Πόλα Ρούπα τον Φεβρουάριο του 2016.

Το δικαστήριο είχε καταδικάσει την Ρούπα, τον σύντροφο της καθώς και δύο συγκατηγορουμένους τους, σε πολυετείς καθείρξεις που , χωρίς τις συγχωνεύσεις ,ξεκινούν από 37 και φθάνουν , για την Πόλα Ρούπα στα 137 χρόνια κάθειρξης. Μετά την αθώωση τους , εφόσον δεν συνέτρεξε άλλη καταδίκη, οι δύο αδελφοί που εξέτιαν για του Πυρήνες ποινές κάθειρξης , κατά συγχώνευση, 20 ετών, αιτήθηκαν και πέτυχαν καθώς πληρούσαν τις προδιαγραφές του νόμου, την αποφυλάκιση τους με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Η συνήγορος

Οι αιτήσεις τους κατατέθηκαν αμέσως μετά την ομόφωνη αθώωση τους της 21ης Ιουνίου και μέσα σε λίγες ημέρες εμφανίστηκαν κάποια δημοσιεύματα που συνέδεαν τις προσφυγές τους με το νέο Ποινικό Κώδικα και το θέμα πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα η συνήγορος τους να εκδώσει δελτίο τύπου . Σε αυτό το δελτίο παρέπεμπε χθες η κ. Παπαδογιάννη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το καθεστώς που αποφυλακίστηκαν οι δύο εντολείς της. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου λοιπόν της 2ας Ιουλίου :

“Οι καταδικασθέντες για την υπόθεση Πυρήνων της Φωτιάς πληρούσαν τις προϋποθέσεις της απόλυσης υπό όρο και με το καθεστώς του προγενέστερου ποινικού κώδικα, δοθέντος ότι ευρίσκονται στη φυλακή από τα έτη 2010 και 2011 έχοντας επομένως συμπληρώσει το απαιτούμενο χρονικό κριτήριο που έθετε τόσο το προϊσχύσαν όσο και το ισχύον δίκαιο. Ο λόγος για τον οποίο δεν είχαν αιτηθεί την έκδοση απόφασης συνολικής ποινής ήταν η ύπαρξη μίας υποδικίας για την οποία αθωώθηκαν ομόφωνα. Επομένως ο νέος ποινικός κώδικας δεν προσέθεσε καμία ευεργεσία για τους καταδικασθέντες για την υπόθεση Πυρήνων της Φωτιάς».

 Η πρώτη γενιά και οι καταδίκες

Σύμφωνα με τα ίδια τα μέλη της οργάνωσης , οι Πυρήνες ξεκίνησαν την δράση τους το 2008. Η δράστη της θεωρούμενης πρώτης γενιάς μελών , στην οποία ανήκουν και οι δύο αδελφοί, έληξε το 2011 .

Ένα χρόνο πριν με αφορμή τα “τρομοδέματα” είχαν ξεκινήσει αθρόες συλλήψεις μελών, όπως του Γεράσιμου Τσάκαλου μετά από ενέργεια στο Παγκράτι. Μέσα σε λίγους μήνες η Αστυνομία είχε κάνει επιχειρήσεις συλλαμβάνοντας μέλη της οργάνωσης σε χώρους που χρησιμοποιούσαν στο Χαλάνδρι, στον Πειραιά και στον Βόλο όπου και συνελήφθη ο Χρήστος Τσάκαλος. Σύμφωνα με αναρτημένα κείμενα μελών της οργάνωσης η επιχείρηση στον Βόλο “έκλεισε τον κύκλο των συλλήψεων μελών της πρώτης γενιάς”.

Συνολικά 18 κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη σε δίκη για περισσότερες από 140 ενέργειες της οργάνωσης με βούλευμα που αφορά τρεις δικογραφίες . Η πρώτη για τα

14 «τρομοδέματα», με παραλήπτες πρεσβείες στην Αθήνα, το δικαστήριο της Χάγης, τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλά και τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η δεύτερη για τις συλλήψεις και τα ευρήματα από επιχειρήσεις της Αστυνομίας σε διαμερίσματα του Πειραιά, της Καλλιθέας, του Αγρινίου και της Νέας Σμύρνης και η τρίτη για την επιχείρηση στο διαμέρισμα του Βόλου.

Η πρώτη δίκη κράτησε πάνω από δύο χρόνια με καταδίκη σε πολυετείς καθείρξεις συνολικά 15 κατηγορουμένων ενώ η δεύτερη πέντε μήνες με επίσης πολυετείς καταδίκες. Μέλη της οργάνωσης έχουν καταδικαστεί και για το αποκαλούμενο “σχέδιο Γοργοπόταμος”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ