Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Πότε, πώς και με ποιες αλλαγές, θα ψηφιστούν ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πότε, πώς και με ποιες αλλαγές, θα ψηφιστούν ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

Με βήμα ταχύ προς την ολοκλήρωση της αλλαγής των Κωδίκων προχωρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, με το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, να προβλέπει πως (εκτός απροόπτου) θα φτάσει στη Βουλή προς ψήφιση.

Η αλλαγή των κωδίκων, που αποτελεί κορυφαία νομοθετική πρωτοβουλία, αλλάζει τον ποινικό χάρτη της χώρας μετά από 70 χρόνια και θεωρείται από πολλούς μια από τις κομβικότερες αλλαγές των τελευταίων ετών. Ήδη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε παράταση στη δημόσια διαβούλευση δεδομένων των δημόσιων επισημάνσεων για επιμέρους άρθρα από την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και κοινωνικές ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο θα καταβληθεί προσπάθεια σε σύντομο χρονικό διάστημα να ενσωματωθούν στα δύο νομοθετήματα αλλαγές που η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή θεωρεί πως πρέπει να γίνουν. Μάλιστα, ακόμα και μέλη της Επιτροπής (όπως βέβαια και το υπουργείο Δικαιοσύνης) αναγνώρισαν πως θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις.

Ο νόμος περί καταχραστών δημοσίου

Πάντως όπως σημειώνουν νομικές πηγές, οι οποίες μάλιστα έχουν ασκήσει και σχετική κριτική, πρόκειται για νομοθετήματα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν: «Η επιτυχία του έργου των Επιτροπών φαίνεται από το γεγονός ότι επί συνόλου περίπου 1000 άρθρων, αντιδράσεις προκάλεσαν π.χ. 15 άρθρα».

Μάλιστα, η πολύ κομβική αλλαγή της αντιμετώπισης των οικονομικών εγκλημάτων, της κατάργησης δηλαδή του δρακόντειου και αναχρονιστικού νόμου περί καταχραστών δημοσίου (1608/50) συνάντησε την γενική αποδοχή, καθώς κατέστη σαφές, πως δεν μπορεί ένα οικονομικό έγκλημα π.χ. υπεξαίρεσης να εξισώνεται σε επίπεδο ποινής με την ανθρωποκτονία. Στη δημιουργία αυτού του κλίματος, να γίνει δηλαδή και στην κοινή γνώμη αντιληπτή η αναχρονιστικότητα αυτού του νόμου, συνετέλεσε και η περίπτωση της καταδίκης και φυλάκισης της καθαρίστριας του Βόλου με βάση αυτές τις διατάξεις.

Το χρονοδιάγραμμα

Η διαβούλευση στην οποία έχουν τεθεί και τα δύο νομοσχέδια των Κωδίκων βρίσκεται, ήδη, σε εξέλιξη και η προθεσμία λήγει στις 14 Απριλίου.

Αμέσως μετά και πριν τις διακοπές του Πάσχα αναμένεται να γίνει εντατική προσπάθεια να ενσωματωθούν στα νομοθετήματα τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, που θα κρίνουν οι επιτροπές.

Έτσι, εκτός απροόπτου, οι νέοι Κώδικες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.

Όπως είναι γνωστό, η ψήφισή τους θα γίνει με τη διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή, θα ψηφιστούν στο σύνολό τους -ανά Κώδικα- και όχι κατ’ άρθρον.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ