Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πώς ο Μανώλης Πετσίτης «φέρνει» (τουλάχιστον) 4 υπουργούς στον εισαγγελέα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πώς ο Μανώλης Πετσίτης «φέρνει» (τουλάχιστον) 4 υπουργούς στον εισαγγελέα

Ήταν προφανώς να μην αρχίσει η δικαστική έρευνα. Από τη στιγμή που διατάχθηκε εκ μέρους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (με παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ευαγ. Ιωαννίδη), είναι πλέον προφανές πως σε λίγο καιρό θα αρχίσει η «παρέλαση» υπουργών -ως μαρτύρων βέβαια- από το γραφείο του εισαγγελέα.

Τα πράγματα είναι απλά με βάση την κοινή, νομική λογική, και δεν ανακαλύπτει κανείς την… Αμερική: Η βάση της έρευνας είναι όσα έχουν δημοσιευθεί αλλά και όσα έχει πει ένας εκ των «πρωταγωνιστών» της υπόθεσης, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΠΑ, Θεοδ. Κιτσάκος.

Αφενός τα δημοσιεύματα εμφανίζουν τον κ. Πετσίτη, ως παιδικό φίλο και γενικώς ως πρόσωπο του περιβάλλοντος του Νίκου Παππά. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής βέβαια, έχει διαψεύσει πως μετά το 2015 υπήρξαν στενές επαφές με τον Μαν. Πετσίτη: «Χαθήκαμε», είπε. Παρά ταύτα, αυτό αποτελεί -προφανώς- «κρατούμενο» πρώτο για την εισαγγελική έρευνα.

Γνώριζαν;

Το ερώτημα είναι αν οι συχνές επισκέψεις του Μ. Πετσίτη στη ΔΕΠΑ την περίοδο 2016-2017 αποσκοπούσαν στο να πιέσει τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, Θεόδωρο Κιτσάκο, να μη λάβει μέτρα κατά της ELFE, που χρωστούσε πάνω από 120 εκ. ευρώ.

Ο τελευταίος, έχει δηλώσει ότι όντως δεχόταν στο γραφείο του επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τον κ. Πετσίτη, «ο οποίος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου» και πως «ο κ. Πετσίτης επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ και επί της προηγούμενης διοίκησης, του κ. Παλαιογιάννη».

Θα διερευνηθεί δηλαδή από τον εισαγγελέα, αφενός εάν έχουν τελεστεί αδικήματα όπως ηθική αυτουργία σε απιστία ή απάτη και αφετέρου αν ο Μανώλης Πετσίτης λειτουργούσε αυτοβούλως ή εκτελούσε εντολές άλλων. Μην ξεχνάμε πως την επίμαχη περίοδο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα «είχε προσληφθεί στην εταιρεία ELFE λαμβάνοντας έναν πολύ ικανοποιητικό μισθό».

Κι άλλοι

Τα όσα έχει πει όμως ο κ. Κιτσάκος (ο οποίος διώκεται κακουργηματικά για την υπόθεση) θα φέρει, πιθανότατα, κι άλλους υπουργούς στο εισαγγελικό γραφείο:

Σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στον τότε πολιτικό του προϊστάμενο (Γ. Σταθάκη), υπουργούς (Γ. Δραγασάκη, Στ. Πιτσιόρλα), τις ηγεσίες του ΤΑΙΠΕΔ, τις υπηρεσίες της ΔΕΠΑ, ως γνώστες της κατάστασης.

  • Όπως από τότε που ανέλαβε, ο ίδιος ενημέρωνε κάθε εβδομάδα το υπουργείο Ενέργειας και το ΤΑΙΠΕΔ για την πορεία των οφειλόμενων ποσών προς τη ΔΕΠΑ, και πως αυτά διαμορφώθηκαν από τα 90.000.000 (Δεκέμβριος 2015) σε 115.000.000 ευρώ (Δεκέμβριος 2017).
  • Είπε επίσης πως είχαν πραγματοποιηθεί διυπουργικές επιτροπές παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ τον Μάιο του 2017 κατόπιν πίεσης του τελευταίου, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας μεγάλη διυπουργική συνάντηση με συντονιστή τον Αλέκο Φλαμπουράρη και συμμετοχή των Σταθάκη, Χαρίτση, Νεφελούδη καθώς και (εκπροσώπων) τραπεζών για το πρόβλημα της ΒΦΛ.

Εν τέλει δηλαδή, ίσως ο κατάλογος των μαρτύρων να έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ