Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Στοιχεία σοκ για τις φυλακές! Δολοφονίες, θάνατοι, αυτοκτονίες, επιθέσεις στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στοιχεία σοκ για τις φυλακές! Δολοφονίες, θάνατοι, αυτοκτονίες, επιθέσεις στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους

Το πάρτι της χλιδής στις φυλακές που αποκαλύφθηκε μέσα από το βίντεο των κρατουμένων, προκαλεί πολιτικές αναταράξεις καθώς η ΝΔ επιτίθεται στην κυβέρνηση την οποία κατηγορεί μια απάθεια.

Τα βέλη όμως έρχονται κυρίως από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους οι οποίοι καταλογίζουν σε στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι γνωρίζουν εδώ και καιρό πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο μέσα στις φυλακές.

Πηγές των φυλακών δε επιμένουν πως το βίντεο της χλιδής, μέσα στις φυλακές, δεν είναι το μοναδικό. Αντιπροσωπεύει όμως την αντιδιαστολή στις άσχημες συνθήκες που ζουν χιλιάδες κρατούμενοι. Είναι η χλιδάτη ζωή μιας μικρής ομάδας που συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται σε σουίτα ξενοδοχείου.

Το γνώριζαν

Mάλιστα ο Αντώνης Αραβαντινός υποστηρίζει πως το βίντεο ήταν σε γνώση των αρχών από τις 19 Μαρτίου. Επισημαίνει μάλιστα πως οι λόγοι για αυτή την κατάσταση είναι τρείς :

«Ο ένας έχει να κάνει με τους κατά καιρούς επίορκους σωφρονιστικούς υπαλλήλους τους οποίους εμείς διαχωρίσει από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας και τους αποκαλούμε συνυπηρετούντες.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με ένα κλίμα βίας από ισχυρούς κρατουμένους που έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί ο φόβος και το τελευταίο διάστημα και στο προσωπικό που ξυλοκοπείται, μαστιγώνεται, λοιδορείται και είναι τρομαγμένο και εγκαταλελειμμένο από την πολιτική ηγεσία.

Ο τρίτος έχει να κάνει με την πολιτική που επέλεξε η ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης σχετικά με τη λειτουργία των φυλακών που αφήνει να ευδοκιμούν τέτοιες συνθήκες» είπε ο κ. Αραβαντινός. Κατηγόρησε, μάλιστα, την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι «μας είπαν παράκεντρα, μας είπαν ότι προβαίνουμε σε fake news, κοντολογίς μας αντιμετώπισαν σαν σκουπίδια κάτω από το χαλί».

«Τραγική κατάσταση»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Σπ. Καρακίτσος, επισημαίνει πως αυτό το βίντεο των αντικατοπτρίζει την τραγική κατάσταση στις ελληνικές φυλακές η οποία «δεν προσομοιάζει σε φυλακές ευρωπαϊκού κράτους».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε έρευνα, καταγγέλλοντας πως  κάποιοι επιδιώκουν καθεστώς ανομίας στις φυλακές και καταλήγει πως υπεράνω του νόμου δεν είναι ούτε οι κρατούμενοι ούτε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Ο κ. Καρακίτσος απαντά πως «πράγματι υπεράνω του νόμου δεν είναι ούτε οι υπάλληλοι , ούτε οι κρατούμενοι ούτε οι παράγοντες του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Και ουδείς υπεράνω της αλήθειας.

Αριθμοί σοκ

Σύμφωνα με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλου και τις επίσημες ανακοινώσεις τους η κατάσταση στις φυλακές είναι εκτός ελέγχου. Τα ανεπίσημα στοιχεία από τις περισσότερες φυλακές της χώρας, δείχνουν μια τέτοια εικόνα. Όπως λένε αρμόδιες πηγές από το 2015-2018 έχουν καταγραφεί 110 σοβαρά περιστατικά επιθέσεων κατά υπαλλήλων, στα οποία δεν περιλαμβάνονται περιπτώσεις λεκτικής βίας ή απειλών, τα οποία από φόβο πολλές φορές οι υπάλληλοι δεν αναφέρουν καν.  Μάλιστα αυτά τα περιστατικά το διάστημα 2017-18 φέρονται να είναι 27 ανά την επικράτεια.

Σύμφωνα με τα ίδια ανεπίσημα στοιχεία από το 2015-2018 οι θάνατοι κρατουμενων είναι συνολικά 135 . Από αυτούς μόνο το 2018 φέρονται να υπήρξαν 51  θάνατοι κρατουμένων. Επίσης φέρονται να υπήρξαν από το 2016-2018 τουλάχιστον 17 αυτοκτονίες.

Τέταρτη (!) σε 28 χώρες

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη αποκάλυψη του dikastiko.gr  σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην κατάταξη με τις περισσότερες καταδίκες μεταξύ των 28 χωρών στο ΕΔΔΑ για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ (απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κυρίως στις φυλακές και στα αστυνομικά τμήματα κράτησης) με 11 αποφάσεις, με πρώτη τη Ρωσία με 99, δεύτερη τη Ρουμανία με 37 και τρίτη την Ουκρανία με 14.

Πρόσφατα πάντως η Ομοσπονδία σωφρονιστικών υπαλλήλων είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της με αφορμή τον ξυλοδαρμό δυο υπαρχιφυλάκων στις φυλακές Λάρισας : «Βία, δολοφονίες, συμπλοκές, ναρκωτικά και θάνατοι κρατουμένων.

Αυτά αποτελούν το εβδομαδιαίο πλέον δελτίο συμβάντων των Ελληνικών Φυλακών και είναι η τραγική πραγματικότητα – ζούγκλα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά ως εργαζόμενοι, εντελώς εγκαταλελειμμένοι και παρατημένοι. Ενδεικτικό είναι άλλωστε πως εδώ και ενάμιση μήνα έχουμε ζητήσει ραντεβού από τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά ακόμα ραντεβού δεν έχει προγραμματιστεί».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ