Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Στ. Παπαγεωργίου – Γονατάς:  Συρρικνωμένη η νέα Ποινική Διάταξη για τον βιασμό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στ. Παπαγεωργίου – Γονατάς:  Συρρικνωμένη η νέα Ποινική Διάταξη για τον βιασμό

Την αντίθεσή του  στην αλλαγή της Ποινικής Διάταξης για το έγκλημα του βιασμού (άρθρο 336 ΠΚ), εκφράζει ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου Στυλιανός Παπαγεωργίου Γονατάς.

Γράφει ο Καθηγητής Στ. Παπαγεωργίου – Γονατάς

«Εκπλήττομαι πραγματικά που την Παρασκευή , ημέρα της Γυναίκας ο κ. Υπουργός παρουσίασε μια συρρικνωμένη Ποινική Διάταξη για τον Βιασμό, που περιλαμβάνει μόνο την απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του θύματος, εξοστρακίζοντας από τη διάταξη του βιασμού κάθε άλλη μορφή σωματικής και ψυχολογικής βίας, που εξαναγκάζουν μία γυναίκα να υποταχτεί στις διεστραμμένες ορέξεις του βιαστή της.

Ειδικά στην Ελλάδα, όπου πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες πράξεων βιασμού μέσω απειλών και εκβιασμών, οι οποίες διαπράττονται μέσω διακίνησης προσωπικών δεδομένων, όπως ερωτικών φωτογραφιών και βίντεο ερωτικών σκηνών σε διαδικτυακές πλατφόρμες, εξαναγκάζοντας πολλές γυναίκες να γίνουν θύματα βιασμού.

Με τη νέα αυτή διάταξη  δεν θα μπορούν να τιμωρηθούν οι δράστες για το αισχρότερο σεξουαλικό έγκλημα, αλλά απλώς για το αδίκημα περί απειλής, που εκδικάζεται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Αν αυτό επεδίωκαν οι διάφοροι σύμβουλοι του κ. Υπουργού και εκπρόσωποι συντεχνιακών συμφερόντων, το πέτυχαν και ας το δικαιολογήσουν στα διάφορα θύματα τέτοιων πράξεων.

Από τον κύριο Υπουργό της Δικαιοσύνης όμως, πίστευα ότι πιστός στην ανάγκη προστασίας του εννόμου αγαθού της σεξουαλικής ελευθερίας και αξιοπρέπειας κάθε γυναίκας, δεν θα ερχόταν αντιμέτωπος τόσο με το αίσθημα δικαίου, όσο  και με το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των γυναικείων συλλογικοτήτων στις οποίες κάνει «δώρο» αυτή τη διάταξη ανήμερα στην γιορτή της Γυναίκας».

*Καθηγητής Ποινικού Δικαίου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ