Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Τέλος του χρόνου… τέλος εποχής;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τέλος του χρόνου… τέλος εποχής;

“Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη”,

έγραφε ο Οδυσσέας Ελύτης στο “Αξιον Εστί”

Είναι αλήθεια αναντίρρητη πως περάσαμε ακόμα έναν πολύ  δύσκολο χρόνο, γεμάτο προβλήματα και με μια συνεχή κίνηση του εκκρεμούς της ζώσας πραγματικότητας και μίαν ελπίδα να βγούμε ολοκληρωτικά από τον λαβύρινθο και ν’ απαλλαγούμε από τον Μινώταυρο της δημοσιονομικής κρίσης και των Μνημονίων, ενώ μάς συνθλίβουν οι εξωτερικές απειλές και πιέσεις.

Γράφει ο δικηγόρος Αντώνης Αργυρός*

Σε λίγες ώρες ανατέλλει το 2019 και οι ελπίδες μας θα ξαναφορτωθούν στις καρδιές μας και η καινούργια χρονιά θα μας φέρει πλούσιες εκλογικές μάχες.

Είναι η μόνη απάντηση οι εκλογές, που ο κυρίαρχος Λαός μπορεί να δώσει με το μοναδικό του όπλο την ψήφο του, στο εφιαλτικό του σήμερα και στην προσδοκία του για το αύριο. Αυτός ο λαός μας πρέπει και μπορεί ν’ αποφασίσει για την τύχη του και η απόφαση του θα σημαδέψει την πορεία του Έθνους. Αυτό είναι η Δημοκρατία, το μόνο Πολίτευμα.

Μα δεν πρέπει μέρες χαράς και ελπίδας να σημαδέψουμε την γραφή μας με την συνήθη για την εποχή μας εύκολη αντιπαράθεση, το σύνθημα μας είναι η καταλλαγή και η συναίνεση, αλλιώς “Άξια ων επράξατε απολαμβάνετε…”.

Όχι είναι πράγματι δύσκολα τα πράγματα ,από παντού λυσσομανούν οι άνεμοι του πολέμου,  η Ευρώπη προσμένει με ανησυχία τις Ευρωεκλογές ,εμείς προσμένουμε αδικαιολόγητα χείρα βοηθείας στα μεγάλα μας προβλήματα, η κρίση παραμονεύει,αλλά παρ’ όλα αυτά ο Κόσμος το 2019 δεν θα είναι πια ο ίδιος,  μια εποχή τελείωσε οριστικά και ο καινούργιος χρόνος θα φέρει μια νέα Ανατολή, θα βρούμε, όπως ο Θησέας, επιτέλους τον «Μίτο της Αριάδνης».

Ζούμε δραματικές αλλαγές στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων, τις οποίες θα αντιληφθούμε ίσως σε μερικά χρόνια στην πλήρη τους έκταση. Στην νέα εποχή πού έρχεται και δεν μπορεί να την σταματήσει κανείς, όπως δεν μπορεί να εμποδίσει το γεννοβόλημα της ιστορίας εμείς ζούμε πολλές φορές την ιδιότυπη απομόνωση της δικής μας “σφαίρας” από τα διεθνή δρώμενα και αυτό είναι εθνικό ολίσθημα. Για εμάς αυτά όλα είναι ίσως ακαδημαϊκά ζητήματα που αφορούν έναν άλλο πλανήτη.

Ο κόσμος αλλάζει και αυτό σίγουρα θα επηρεάσει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Ίσως απλώς είναι νωρίς για να δούμε πώς ακριβώς. Υπάρχουν αρκετοί που δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κοσμογονία που συντελείται Η ρήση του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ας προσέξουμε πολύ να συμμαζέψουμε το σπίτι μας για να μην ξαναδούμε “πτώχευση” και να έχουμε ιδιαίτερη περίσκεψη στην συζήτηση για τη θέση μας στην σημερινή κατάσταση πραγμάτων. Το θλιβερό εθνικό μας “επίτευγμα” μετά το 1821 είναι η διχόνοια και οι εμφύλιες συγκρούσεις προϊόν και ξένων επεμβάσεων, αλλά και των δικών εγκληματικών λαθών.

Η έλλειψη εθνικής συνειδητοποίησης, η απομάκρυνση από αρχές και αξίες και την ιστορική μνήμη, αποδυναμώνουν μαζί με τον λαϊκισμό την άμυνα μας, ας δούμε τι έλεγε ο Παπαδιαμάντης:

“Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένουυλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας”. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, στην εφημερίδα «Ακρόπολις», 122 χρόνια πριν…

*Δικηγόρος, πρώην υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ