Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Παν. Τσιμπούκης: Τα κόκκινα δάνεια θα αυξάνονται λόγω της άκαρπης τακτικής των Τραπεζών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παν. Τσιμπούκης: Τα κόκκινα δάνεια θα αυξάνονται λόγω της άκαρπης τακτικής των Τραπεζών

Παρά τις όποιες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και συσκέψεις τραπεζιτών και κυβερνητικών στελεχών, τα κόκκινα δάνεια όχι μόνο θα υπάρχουν, αλλά θα αυξάνονται συνεχώς και θα πολλαπλασιάζονται.

Αναλύει ο Παναγιώτης Τσιμπούκης

Και αυτό γιατί:

  • η οικονομική κρίση όχι μόνο υπάρχει αλλά αυξάνεται,
  • η χιλιοειπωμένη ανάπτυξη είναι ακόμα σε σπερματώδη κατάσταση,
  • ο μισθός είναι σε επίπεδο μαύρης εργασίας των 300 ευρώ, δηλούμενος ως μερική απασχόληση, χωρίς ωράριο,
  • η νοοτροπία, ο τρόπος σκέψης και λειτουργίας των Τραπεζών, όπως και ένα μεγάλο ποσοστό των τραπεζοϋπαλλήλων, έχει παραμείνει σε προπολεμικά επίπεδα με αγκυλωμένες λειτουργίες,
  • η συμπεριφορά αισθητού αριθμού τραπεζοϋπαλλήλων προς τους δανειολήπτες είναι απερίγραπτη, ενώ η φρασεολογία τους είναι παρωχημένη,
  • η ενημέρωσή τους επί των τραπεζικών δρώμενων είναι υπό το μηδέν,
  • η επιχειρηματολογία είναι τυποποιημένη, ανεξάρτητα τον ιδιάζοντα χαρακτήρα της κάθε περίπτωσης.

Οι Τράπεζες έχουν τυποποιήσει σε φόρμες τις προτάσεις τους προς τους κόκκινους δανειολήπτες για δήθεν διευκολύνσεις των ληξιπρόθεσμων δανείων και δήθεν επαναδιαπραγματεύονται τα ληξιπρόθεσμα δάνεια με απώτερο σκοπό να «κλείσουν» την προς τα έξω εικόνα τους και να έχουν λιγότερα κόκκινα δάνεια.

Στην ουσία, με τον τρόπο που λειτουργούν οι Τράπεζες βάζουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί και σε μικρό διάστημα θα επανεμφανιστεί αρκετά ποίο ανδρωμένο.

Και αυτό, γιατί χωρίς να λάβουν υπόψη τους τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία των κόκκινων δανειοληπτών και πριν προλάβουν να προσκομίσουν τα στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί, έχουν καταλήξει σε δυο προτάσεις προς τον δανειολήπτη, η οποία δεν επιδέχεται αντιπρότασης ή άλλης εναλλακτικής λύσεις, παρά μόνο αυτές τις τυποποιημένες που έχουν προκαθοριστεί.

Ενδεικτικό του ανορθόδοξου τρόπου λειτουργία του τραπεζικού συστήματος είναι ότι υπάρχει περίπτωση κόκκινου δανειολήπτη ενυπόθηκου δανείου (5η κατά σειρά υποθήκη) σε Τράπεζα της οδού Θεμιστοκλέους στο κέντρο των Αθηνών, του οποίου οι υποχρεώσεις προς την Δ.Ο.Υ. και τις λοιπές Τράπεζες (από άλλα δάνεια) ξεπερνούν το ετήσιο εισόδημά του (χωρίς να μένει ούτε ένα ευρώ για βιοπορισμό) και παρ΄ όλα αυτά η Τράπεζα, αφού αφαιρεί κάποιους τόκους, προτείνει μηνιαία δόση 267 ευρώ για 108 μήνες, η οποία (δόση) σε κάθε τριετία θα αυξάνεται κατά 40 ευρώ, ενώ ένα μεγάλο τμήμα του δανείου θα παραμένει «παγωμένο» προς επαναδιαπραγμάτευση μετά τα 9 χρόνια.

Την ίδια στιγμή που άλλες Τράπεζες το «παγωμένο» τμήμα του δανείου το διαγράφουν εφόσον τους 108 μήνες πληρώνεις τις δανειακές μηνιαίες υποχρεώσεις.

Η πίεση από την πλευρά της Τράπεζας για να κλείσει το δάνειο είναι σχεδόν καθημερινή. Ακόμη τηλεφωνούν σε επαγγελματικό τηλέφωνο του δανειολήπτη, προκειμένου να καταλήξει στις τραπεζικές προτάσεις και να υπογράψει νέα δανειακή σύμβαση.

Στην περίπτωση αυτή η Τράπεζα γνωρίζει ότι:

  1. Ο ποσό του δανείου δεν πρόκειται να εξοφληθεί ποτέ,
  2. Είναι 5η κατά σειρά στην υποθήκη επί του ακινήτου, άρα δεν πρόκειται να πάρει χρήματα,
  3. Ο δανειολήπτης μπορεί να αποβιώσει λόγω της ηλικίας του και
  4. Ο κληρονόμος του δανειολήπτη θα κάνει αποποίηση κληρονομιάς, λόγω των βαρών που έχει το ενυπόθηκο ακίνητο και πάλι δεν θα πάρει τίποτα η Τράπεζα.

Παρ΄ όλα αυτά, η Τράπεζα προχωρά και πιέζει τον δανειολήπτη και ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ήσυχος ότι το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί άψογα και τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν.

Καληνύχτα Γιάννη…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ