Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Τα ονόματα των επικρατέστερων για την πυραμίδα της Δικαιοσύνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα ονόματα των επικρατέστερων για την πυραμίδα της Δικαιοσύνης

Το άγχος για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και το ανοικτό ενδεχόμενο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο, οδήγησαν την Κυβέρνηση να επισπεύσει αισθητά την επιλογή των προσώπων που θα καλύψουν την πυραμίδα της Δικαιοσύνης, η οποία αποχωρεί σε 46 ημέρες από σήμερα, λόγω συμπλήρωσης του προβλεπομένου από το Σύνταγμα, ορίου ηλικίας.

Όριο το οποίο δεν μπόρεσε να παρατείνει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της, η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Αναλύει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσιμπούκης

Στα δύο μεγάλα δικαστήρια, αυτό του Συμβουλίου της Επικρατείας και αυτό του Αρείου Πάγου,  από την 1η Ιουλίου 2019 αλλάζει ο δικαστικός χάρτης, λόγω των εναλλαγών των προσώπων στις θέσεις-κλειδιά, που θα καλυφθούν από το υπουργικό συμβούλιο.

Τα ονόματα εκείνων που κατ΄ εκτίμηση θα προαχθούν, δηλαδή, τα ονόματα των «υποψηφίων» προς προαγωγή δικαστών, πέφτουν στο τραπέζι υπό τη μορφή μιας καλής παρτίδας… πόκερ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αρνούνται να κάτσουν στο τραπέζι, καθώς έμειναν είτε για πρώτη φορά είτε για δεύτερη ή τρίτη, εκτός των κυβερνητικών προεπιλογών ή επιλογών.

Όπως λένε στα δικαστικά πηγαδάκια, πολλά από τα ονόματα που προτείνονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης είναι για «ξεκάρφωμα». Δηλαδή, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προτεινομένων από τον υπουργό Δικαιοσύνη, για το θεαθήναι… με άλλα λόγια, όχι για λόγους ουσίας, αλλά για τα “μάτια του κόσμου”.

Και αυτό, προκειμένου να φανεί ότι η προεπιλογή των προσώπων-δικαστών έγινε με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς πολιτικές ή άλλες προκαταλήψεις, σύμφωνα με επιστημονικά και ποιοτικά κριτήρια, χωρίς προκαταλήψεις, διακρίσεις και με κανόνες αμεροληψίας, ενώ στην πραγματικότητα οι αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα επιλεγούν είναι ήδη προειλημμένες (πιθανά με κάποιες μικρές αποκλίσεις).

Η μέθοδος αυτή του «ξεκαρφώματος» βοηθάει παράλληλα και τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να δείξει τόσο προς τα έξω όσο και προς τους δικαστές ένα καλό πρόσωπο για το ότι εκείνος προσπάθησε, αλλά από τη μία η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και από την άλλη το υπουργικό συμβούλιο, δεν έφεραν το όποιο ποθούμενο αποτέλεσμα προαγωγών.

Δεν παρέλειπαν οι ίδιοι οι δικαστές να αναφέρουν ότι κατά το διάστημα των ζυμώσεων της σύνταξης του καταλόγου ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης ζητάει από τον πρόεδρο του δικαστηρίου τη γνώμη του για τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν τη λίστα των προτεινομένων ονομάτων. Η γνώμη που εκφράζουν οι πρόεδροι –κατά κανόνα- δεν είναι φυσικά για το επίπεδο γνώσης, επιστημονικής κατάρτισης, εργατικότητας, ήθους, κ.λπ., αλλά για το εάν είναι αρεστός στον πρόεδρο, εάν είναι «συνεργάσιμος», σε ποίες υποθέσεις «βοήθησε», πώς βλέπει τα πολιτικά δρώμενα, κ.λπ.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου εκφράζει παράλληλα στον υπουργό Δικαιοσύνης και τις δικές του επιθυμίες για τους δικαστές που θέλει να προαχθούν αναφέροντας τη θέση που διατύπωσαν (μειοψηφία-πλειοψηφία) σε σημαντικές υποθέσεις με ειδικό πολιτικό βάρος, κ.λπ.

  • Ποιοι αποχωρούν

Με την εκπνοή του ερχόμενου Ιουνίου συνταξιοδοτούνται τόσο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας όσο και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, όπως επίσης αποχωρούν από το δικαστικό σώμα για τον ίδιο λόγο τρεις αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως και τέσσερεις του Αρείου Πάγου.

Από τον Άρειο Πάγο αποχωρούν οι αντιπρόεδροι Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη, Δημήτριος Κράνης, Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου και Μαρία Χυτήρογλου.

Από το ΣτΕ αποχωρούν οι αντιπρόεδροι Αικατερίνη Συγγούνα, Αναστάσιος Γκότζης και Γεώργιος Παπαγεωργίου.

  • Διαδικασίες εξπρές

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου μέσα σε αυτό το προεκλογικό αγχωτικό κλίμα αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε προχθές ότι ξεκίνησε ήδη η διαδικασία για την πλήρωση των κενών θέσεων που θα δημιουργηθούν την 30η Ιουνίου 2019.

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση καθυστέρησε τις προαγωγές κατά πολλούς μήνες. Μόνο το περασμένο έτος η προαγωγή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, στη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας έγιναν στα μέσα Οκτωβρίου του 2018.

Δηλαδή 4 μήνες μετά την κενωθείσα θέση του πρόεδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και 5 μήνες τουλάχιστον μετά, εαν ληφθεί υπόψη ότι ο προηγουμένως πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου, αυτομόλησε παραιτούμενος πριν τη λήξει της συνταγματικά προβλεπόμενης συμπλήρωσης της θητείας τους.

Ειδικότερα, για σήμερα έχουν κληθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής οι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου και αύριο (16 Μαΐου) για τη θέση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Την ερχόμενη Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα (17 και 20 Μαΐου 2019) έχουν κληθεί οι υποψήφιοι για την κάλυψη των 3 θέσεων των αντιπροέδρων του ΣτΕ, ενώ αναμένεται να καθοριστεί η ημερομηνία για τους 4 αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου.

  • Τα ονόματα όλων των υποψηφίων

Οι προτεινόμενοι υποψήφιοι δικαστές και εισαγγελείς για την κάλυψη των θέσεων που θα κενωθούν την 30η Ιουνίου είναι οι εξής:

Άρειος Πάγος

Για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου προτεινόμενοι υποψήφιοι είναι από τους:

  • Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου οι Αγγελική Αλειφεροπούλου, Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη,
  • Αρεοπαγίτες οι Αρτεμισία Παναγιώτου, Διονυσία Μπιτζούνη και Γεώργιος Χοϊμές.

Εισαγγελία Αρείου Πάγου

Γα τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι προτεινόμενοι υποψήφιοι είναι από τους:

  • Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου οι Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη,
  • Αρεοπαγίτες η Διονυσία Μπιτζούνη και
  • Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου οι Βασίλειος Πλιώτας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης και Παναγιώτης Καραγιάννης.

Επισημαίνεται, ότι η Ειρήνη Καλού όπως και η Δήμητρα Κοκοτίνη είναι υποψηφίες και για τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου και της εισαγγελέως του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου.

Συμβούλιο της Επικρατείας

Για τις 3 θέσεις αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας προτεινόμενοι υποψήφιοι είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας:

  • Αικατερίνη Χριστοφορίδου,
  • Μαρία-Έλενα Κωνσταντινίδου,
  • Παναγιώτης Ευστρατίου,
  • Γκορτζολίδου Μαργαρίτα,
  • Ευαγγελία Νίκα,
  • Γεώργιος Τσιμέκας,
  • Σπυρίδων-Κωνσταντίνος Μαρκάτης,
  • Παναγιώτα Καρλή,
  • Κωνσταντίνος Κουσούλης και
  • Δημήτριος Μακρής.

Όπως γίνεται αντιληπτό, από τα 23 προτεινόμενα ονόματα δικαστών προς προαγωγή τα 13 είναι γυναίκες, ενώ ήδη σήμερα πρόεδροι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο είναι γυναίκες, όπως γυναίκα είναι και η απερχόμενη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

  • Ποίοι θα προαχθούν

Στο τραπέζι του πόκερ που είναι προσωρινά εγκατεστημένο στα δύο δικαστήρια, οι δικαστές κατονομάζουν –αν όχι εκφράζουν βεβαιότητα- τους συναδέλφους, οι οποίοι θα καταλάβουν τις θέσεις που θα κενωθούν με την εκπνοή του επόμενου μήνα, παρ΄ όλα αυτά, ορισμένοι δικαστές που γνωρίζουν από τυχερά παίγνια, μπλοφάρουν.

Έτσι, για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου ή της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου αναφέρουν τα ονόματα, των:

  • Διονυσία Μπιτζούνη,
  • Δήμητρα Κοκοτίνη
  • Αγγελική Αλειφεροπούλου και
  • Χαράλαμπος Βουρλιώτης

Η κυρία Μπιτζούνη είναι παλαιά συνδικαλίστρια, όταν πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ήταν ο αείμνηστος Παναγιώτης Κωστάκος (1988-1996). Μεταγενέστερα, συνδέθηκε με την τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία κατά τη θητεία της ανέθεσε στην κυρία Μπιτζούνη, υποθέσεις «ειδικής αποστολής», χωρίς όμως ιδιαίτερο νομικό αντικείμενο. Στην δικαστική της πορεία οι συνάδελφοι της, δεν ενθυμούνται να έχει χειριστεί δύσκολες υποθέσεις.

Από την πλευρά της κυρίας Κοκοτίνη, οι συνάδελφοι της κάνουν λόγο για αλλαγή πολιτικού στρατοπέδου και υπενθυμίζουν ότι ήταν στην πλειοψηφία της καταδικαστικής πειθαρχικής απόφασης του εισαγγελέα Ισιδώρου Ντογιάκου (του αποδόθηκε απρεπής συμπεριφορά γιατί «προσέβαλε το κύρος της Δικαιοσύνης και της πρόεδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου») με την οποία του επιβλήθηκε πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές  40 ημερών.

Για την κυρία Αλειφεροπούλου επισημαίνουν ότι  ήταν εισηγήτρια στο Βατοπέδι και είχε ταχθεί υπέρ της παραπομπής των μη πολιτικών προσώπων, ενώ σχετικά πρόσφατα  χειρίστηκε θετικά ενδιαφέρουσα υπόθεση η οποία είχε ειδικό βάρος.

Για τον κ. Βουρλιώτη οι συνάδελφοι του επισημαίνουν τη νομική του κατάρτιση, αλλά σιγοψιθυρίζουν ότι «έβαλε πλάτη» σε ορισμένες περιπτώσεις που απασχόλησαν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ότι η Αχίλλειος  πτέρνα του είναι αυτή του «προεδρικού», υπό την έννοια ότι συνταυτίζεται με τις θέσεις-επιθυμίες των ιεραρχικά προϊστάμενων του.

Πάντως, τονίζουν οι συνάδελφοί του ότι θα είναι μια από τις καλλίτερες επιλογές, η οποία παράλληλα, ικανοποιεί και το αίτημα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η θέση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να καλυφθεί όχι από τη καθήμενη Δικαιοσύνη αλλά από την ορθία, δηλαδή όχι από το κλάδο των αρεοπαγιτών αλλά από των εισαγγελέων.

Ως προς το δικαστικό Μέγαρο της Πανεπιστημίου οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι είναι στα «πάνω του» ο παλαιός συνδικαλιστής Κωνσταντίνος Κουσούλης ο οποίος ήτα εισηγητής στην υπόθεση του πόθεν έσχες των δικαστών, που απασχόλησε πολύ πρόσφατα την Ολομέλεια του ΣτΕ μετά από αιτήσεις ακυρώσεως των δικαστικών Ενώσεων.

Ακόμα, στα όνομα στα οποία ποντάρουν οι συνάδελφοι τους είναι αυτά του Γεωργίου Τσιμέκα και του Δημητρίου Μακρή. Ο κ. Τσιμέκας είναι ένας εκ των τριών εισηγητών στις εκκρεμείς εδώ και ένα περίπου χρόνο υποθέσεις του ασφαλιστικού «νόμου Κατρούγκαλου», ενώ ο κ. Μακρής συμμετείχε στην υπόθεση της χορήγησης των πρώτων τηλεοπτικών αδειών.

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας επιμένουν ότι μια θέση αντιπροέδρου θα καλυφθεί από γυναίκα, η οποία είναι αρχαιότερη από τους τρεις νεώτερους συναδέλφους της (κ.κ. Κουσούλη, Τσιμέκα και Μακρή), χωρίς όμως να τη κατονομάζουν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ