Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τι είπε ο Τσίπρας (και κυρίως τι εννοούσε) για Παπαγγελόπουλο, Πολάκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι είπε ο Τσίπρας (και κυρίως τι εννοούσε) για Παπαγγελόπουλο, Πολάκη

Η ανάγνωση των αναφορών του πρωθυπουργού για την υπόθεση Novartis είναι πως τήρησε μια θεσμική στάση απέναντι σε μια διαδικασία που αφορά τη λειτουργία της δικαιοσύνης αλλά είναι προφανώς  βαθιά πολιτική.

Θα πει κάποιος πως ο ίδιος ως  πρωθυπουργός της χώρας προφανώς δε έβγαινε δημόσια να ρίξει νερό στο μύλο της αμφισβήτησης της Δικαιοσύνης, άλλωστε υπήρξαν κατά το παρελθόν επιθετικές αναφορές για την Δικαιοσύνη (περί θεσμικού εμποδίου) οι οποίες λειτούργησαν με ανάποδα αποτελέσματα. Ανεξάρτητα από αυτά όμως είναι επίσης προφανές πως ο λόγος ενός πρωθυπουργού εκπέμπει πάντα συμβολισμούς. Και σε αυτό το επίπεδο ήταν εξόχως θεσμικός.

Όμως, επειδή αναγνώρισε λάθη σε επιλογές προσώπων, είναι επίσης προφανές (επειδή δεν γνωρίζουμε ποιους εννοούσε)  ποιους , από τα συμφραζόμενα, δεν εννοούσε.

  • Είναι ξεκάθαρο πως δεν εννοούσε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο , ο οποίος θεωρείται άνθρωπος ειδικών αποστολών για την κυβέρνηση σε θέματα Δικαιοσύνης και έχει συγκεντρώσει κατά καιρούς πυρά από την αντιπολίτευση. Άλλωστε η έμφαση με την οποία είπε πως «επιμένω ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης», αναφερόμενος στην Novartis, παρέπεμπε ευθέως στην δήλωση που είχε κάνει έξω από το Μαξίμου ο κ. Παπαγγελόπουλος το βράδυ που η δικογραφία με τα πολιτικά πρόσωπα πήγε στη Βουλή. Για αυτή τη δήλωση μάλιστα δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις. Η τοποθέτηση Τσίπρα λοιπόν, ήταν  ξεκάθαρη υιοθέτηση της άποψης Παπαγγελόπουλου στο ανώτατο επίπεδο.
  • Η φράση «εύχομαι όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση και είναι πολιτικοί μου αντίπαλοι να είναι αθώοι» είναι μια φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Παπαγγελόπουλος στην ομιλία του στην Βουλή, όταν ξέσπασε η υπόθεση. «Δεν θα είμαι όμως εγώ ο πρωθυπουργός που θα κουκουλώσει υποθέσεις. Όλα στο φως. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει το έργο της», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
  • Προφανώς δεν εννοούσε ούτε τον Παύλο Πολάκη, παρά το γεγονός ότι  αποδοκίμασε το ύφος της δημόσιας ανάρτησής του κατά των δικαστών όσο κυρίως ότι δημοσιοποίησε το περιεχόμενο της επιστολής που είχε στείλει στον Άρειο Πάγο: «Αυτή είναι η καραμέλα της παρέμβασης από αυτούς που είχαν κάνει καραμέλα την παρέμβαση στην δικαιοσύνη για πάρα πολλά χρόνια. Ο κ. Πολάκης έχει ένα ύφος που τον χαρακτηρίζει στην επικοινωνία του, αλλά πρέπει να κρίνουμε την ουσία και όχι το ύφος, το οποίο εγώ δεν θα το υιοθετούσα για μένα. Αλλά πρέπει να κρίνουμε την ουσία. Ο Πολάκης έστειλε ένα γράμμα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην οποία λέει ότι η εκτίμησή του είναι πως οι υποθέσεις αυτές δεν πρέπει να κωλυσιεργούν. Αυτό είναι παρέμβαση; Μετά έβγαλε στην δημοσιότητα το περιεχόμενο της επιστολής. Αυτό δεν είναι παρέμβαση, αυτό είναι λάθος. Το οποίο και εγώ του το επισήμανα. Και το παραδέχομαι. Αν είναι θεσμική εκτροπή τότε η μήνυση Σαμαρά σε δικαστικούς λειτουργούς τι είναι;” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Άρα επί της ουσίας ο κ. Τσίπρας αποδοκίμασε μεν το «ύφος» Πολάκη αλλά όχι όσα λέει, στηρίζοντας δηλαδή τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ