Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Το φεγγάρι είναι δικό μου! Οι πιο παράδοξες ιστορίες και το «private property» στο διάστημα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το φεγγάρι είναι δικό μου! Οι πιο παράδοξες ιστορίες και το «private property» στο διάστημα

Η πανσέληνος και ειδικά αυτή του Αυγούστου είναι από τα πιο αγαπημένα θεάματα εκατομμυρίων ανθρώπων. Από άκρη σε άκρη σε ολόκληρο τον πλανήτη οι άνθρωποι κοιτάζουν το ολόγιομο φεγγάρι και ερωτεύονται, αναπολούν, θαυμάζουν ή μαγεύονται από τον σιωπηλό ασημένιο δίσκο .

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που όταν οι υπόλοιποι θαυμάζουν την Σελήνη και στοχάζονται την απεραντοσύνη του σύμπαντος,εκείνοι κάνουν άλλες πολύ πιο..πρακτικές σκέψεις. Σκέψεις καιροσκοπικές, κυνικές και σίγουρα εντελώς παράδοξες .

Όσο όμως παράλογο κι αν ακούγεται υπάρχουν διαχρονικά άνθρωποι που.. έλκονται τόσο πολύ από το φεγγάρι ώστε το θέλουν μόνο δικό τους, αδιαφορώντας παντελώς για το αβάσιμο της απαίτησης τους!

Και έτσι ξεκινάνε οι πιο περίεργες υποθέσεις, δικαστικές και μη, των κατά καιρούς ..Ιδιοκτητών της Σελήνης. Είναι οι άνθρωποι που είτε προσκομίζοντας “τίτλους” είτε “κατοχυρώνοντας” δια πλαγίων οδών.. δικαιώματα γίνονται οι κύρηδες του φεγγαριού. Καιροσκόποι του διαστήματος , αντιήρωες σε κωμικές ιστορίες!

Πωλούνται οικόπεδα στην Σελήνη

Η πιο πρόσφατη γνωστή ιστορία είναι αυτή ενός 60χρονου Αμερικανού, κατοίκου της Νεβάδα,ο οποίος το 1980 δημιούργησε εταιρία με σκοπό την πώληση οικοπέδων στο φεγγάρι. Ο “διαστημικός” κτηματομεσίτης κατοχύρωσε την.. ιδιοκτησία του απλά στέλνοντας μία επιστολή στον ΟΗΕ στον οποίο ανακοίνωσε ότι το φεγγάρι είναι δικό του ζητώντας να του γνωστοποιηθεί αν υπάρχει αντίρρηση. Εννοείται πως ο Οργανισμός δεν του απάντησε ποτέ αλλά ο 60χρονος επικαλούμενος ή καλύτερα ερμηνεύοντας κατά το δοκούν  αμερικανικό δίκαιο που ορίζει ότι εφόσον δεν υπάρχει αμφισβήτηση δικαιούται να..προχωρήσει σε ανακήρυξη ιδιοκτησίας και εμπορική δραστηριότητα,έγινε.. κύριος της Σελήνης. Όσο κι αν φαίνεται αστείο, ο 60χρονος το 2009 σε συνέντευξη του σε πολύ μεγάλο αμερικανικό ΜΜΕ ανακοίνωσε πως ήδη έχει πουλήσει 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά εκτάρια του φεγγαριού, αναφέροντας μάλιστα πως ανάμεσα στους πελάτες του είναι και δύο πρώην Αμερικανοί πρόεδροι. Και για όποιον ενδιαφέρεται ..η τιμή πώλησης του κάθε εκταρίου κοστίζει μόλις 23 δολάρια.

Εμπλοκή με τον… ιδιοκτήτη του Ήλιου

Ο κτηματομεσίτης από τη Νεβάδα στην επίμαχη συνέντευξη του, είπε πως ενώ οι δουλειές του πήγαιναν καλά, το 1999 είχε δεχθεί μία επιστολή από άλλον Αμερικανό ο οποίος του γνωστοποιούσε πως του οφείλει ποσό 30 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε χρόνο ιδιοκτησίας της Σελήνης. Ο λόγος; Ο αποστολέας της επιστολής ήταν ..ιδιοκτήτης του Ήλιου και τα χρήματα αφορούσαν την παροχή ενέργειας από τον πλανήτη του στον πλανήτη του 60χρονου τα οικόπεδα του οποίου ..φωτίζονται από τον Ήλιο. Η απάντηση του 60χρονου διαστημικού μεσίτη; “Δεν χρειαζόμαστε τις υπηρεσίες σας, θα εγκαταστήσουμε δικό σύστημα ενέργειας. Παρακαλώ για την άμεση διακοπή της παροχής”.

Το φεγγάρι είναι κληρονομιά μου

Λίγο μετά την έναρξη εργασιών του 60χρονου από τη Νεβάδα , ένας Γερμανός υποστήριξε πως είναι ιδιοκτήτης της Σελήνης επικαλούμενος παλιά ιδιοκτησία επί του πλανήτη της οικογένειας του. Η υπόθεση που εμφανίστηκε το 1996, απασχόλησε το Ινστιτούτο του Εναερίου και Διαστημικού Δικαίου που έχει έδρα στην Ολλανδία το οποίο έκρινε άστοχη την όλη υπόθεση της ..κληρονομιάς του Γερμανού. Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο.. μεγαλοκληρονόμος, στα μέσα του 1700,ο προ-προ-προ κλπ παππούς του, θεράπευσε από βαριά ασθένεια τον Βασιλιά της Πρωσίας Φρειδερίκο τον Μέγα και ο μονάρχης σε ένδειξη ευγνωμοσύνης του χάρισε το δικαίωμα ιδιοκτησίας επί του φεγγαριού. Το Ινστιτούτο που έκρινε την υπόθεση αποφάνθηκε ότι το φεγγάρι δεν ανήκε ποτέ στις.. κτήσεις του Πρωσικού Βασιλείου και επομένως δεν θα μπορούσε ούτε να δωρηθει ούτε να παραχωρηθει !

Όλο το διάστημα είναι δικό μου

Κι αν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες πλανητών κινήθηκαν “μετριοπαθώς” τα τελευταία χρόνια , ένας προγενέστερος τους διαστημικός ιδιοκτήτης ,Αμερικανός,  είχε πιο συγκεντρωτική διάθεση . Έτσι το 1949 ίδρυσε την “Χώρα του Ουράνιου Διαστήματος” με έδρα το Ιλινόις ! Η Celestia από το Ιλινόις διεκδίκησε ολόκληρο το διάστημα και ο ιδρυτής της έστειλε επιστολές σε 74 κράτη ζητώντας να αναγνωρίσουν την χώρα του. Ζήτησε επίσης και να μπει στα Ηνωμένα Έθνη. Με την δημοσιότητα που είχε λάβει η υπόθεση βέβαια , γρήγορα η αυτοκρατορία της Celestia άρχισε να απειλείται καθώς τα πλήγματα ήταν απανωτά. Εμφανίστηκε νεαρός φοιτητής, ιδιοκτήτης.. ολόκληρου του νότιου διαστήματος αλλά σχεδόν ταυτόχρονα στους επίβουλους της διαστημικής χώρας, προστέθηκε και ένας κρατούμενος , κληρονόμος κι αυτός του Ήλιου ! Στο μεταξύ ο ιδρυτής της Celestia είχε κι άλλα προβλήματα αφού έστελνε επιστολές διαμαρτυρίας καθώς η τότε ΕΣΣΔ είχε στείλει δορυφόρο εντός.. της επικράτειας του ενώ οι ΗΠΑ επίσης δεν πήραν την άδεια του για κάτι δραστηριότητες στο διάστημα.  Η… χώρα σήμερα βρίσκεται στα χέρια του εγγονού του ιδρυτή της.

Ο Άρης ιδιόκτητος και η Σελήνη… μαγαρισμένη

Εκτός από την Σελήνη όμως και άλλοι πλανήτες είναι ιδιόκτητοι. Έτσι η… κυριότητα του Άρη ανήκει σε τρεις νεαρούς από την Υεμένη οι οποίοι το 1997 κατέθεσαν μήνυση στον Αμερικανικό Διαστημικό Σταθμό μετά την αποστολή στον πλανήτη τους! Η επίκληση της κυριότητας , όπως ανέφεραν οι νεαροί , προκύπτει από τους μύθους τους οι οποίοι κατοχυρώνουν τον πλανήτη στους προγόνους τους. Η μήνυση τους δεν είχε καμία τύχη αλλά τι σημασία έχει αυτό;

Η αποστολή του του Apollo 13 στην Σελήνη όμως δημιούργησε ζητήματα , όχι σε υποψήφιους ιδιοκτήτες του πλανήτη οι οποίοι δεν.. έθεσαν θέματα λόγω της τεράστιας απήχησης που είχε το  επίτευγμα. Τα προβλήματα ήρθαν από γκουρού , αστρολόγους και πιστούς καθώς θεωρήθηκε ότι η ανθρώπινη παρουσία ..μαγάρισε το φεγγάρι. Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, οι διαμαρτυρίες στην Ινδονησία για την καταπάτηση του ιερού τους πλανήτη από τους Αμερικανούς αστροναύτες. Η πρώτη ανθρώπινη πατημασιά δημιούργησε επίσης ζητήματα και στην.. αστρολογία στην Ινδία καθώς λέρωσε την καθαρότητα της Σελήνης με αποτελέσματα.. περίπλοκα για την αξιοπιστία της .. μαντικής τέχνης  γνωστών αστρολόγων της χώρας

Το πραγματικό νομικό καθεστώς της Σελήνης

Η Σελήνη σύμφωνα με συνθήκες του 1967 Outer Space Treaty (OST) που επικυρώθηκε από περισσότερα από 100 κράτη και του 1984 Moon Treaty ,με επικύρωση από 7 χώρες, ορίζεται ως κτήμα όλης της ανθρωπότητας συλλογικά με απαγόρευση κρατικών εδαφικών διεκδικήσεων. Αυτή είναι μία γενική αρχή ωστόσο γιατί από εκεί και πέρα επικρατεί μάλλον ένα χάος καθώς η καθολικότητα της ιδιοκτησίας δεν απαγορεύει σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τον πλανήτη με εξορύξεις και ό,τι άλλο.

Η συμφωνία του 1984 ορίζει ότι το περιβάλλον του φεγγαριού δεν θα πρέπει να διαταραχθεί και χαρακτηρίζει το φεγγάρι και τους φυσικούς του πόρους κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Ορίζει επίσης την υιοθέτηση ενός διεθνούς κανονισμού για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του φεγγαριού, όταν αυτή γίνει εφικτή. Μόνο που οι χώρες που πραγματικά δραστηριοποιούνται ήδη στο διάστημα δεν έχουν επικυρώσει την συμφωνία αυτή.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το νομικό καθεστώς του φεγγαριού είναι τόσο παρωχημένο που χρειάζεται Κανόνας, πλήρως και λεπτομερώς διατυπωμένος με βάση το Δίκαιο του Διαστήματος ώστε να μην κινδυνεύσει ο πλούτος του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ