Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Φυλακές: Γιατί τόσοι νεκροί;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φυλακές: Γιατί τόσοι νεκροί;
  • Είναι πρωτοφανές να υπάρχει βία στις φυλακές;

Προφανώς όχι. Δυστυχώς ο χώρος «σωφρονισμού» παραβατικών ανθρώπων, αποτελεί (εκτός λαμπρών εξαιρέσεων) ένα «Πανεπιστήμιο εγκλήματος» που ενσωματώνει συνήθως μεταπτυχιακό, και master.

  • Έχει κάνει προσπάθειες το υπουργείο Δικαιοσύνης να αλλάξει παγιωμένες καταστάσεις υπό ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες;

Βεβαίως και έχει κάνει , κυρίως σε δράσεις εκπαίδευσης και ενίσχυσης της επανένταξης κρατουμένων.

  • Έχει ξεφύγει η κατάσταση στις φυλακές τον τελευταίο καιρό;

Οι αριθμοί και κυρίως το αίσθημα ανασφάλειας που κυριαρχεί πλέον αυτό δείχνει. Ανεπίσημα στοιχεία μιλούν, μόνο για τις φυλακές Κορυδαλλού, για 17 νεκρούς τον τελευταίο καιρό. Από  ανθρωποκτονίες, χρήση ναρκωτικών και άλλα αίτια.

Οι μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες φυλακές της χώρας έχουν βιώσει μέσα σε λίγες μέρες:

  • Δύο θανάτους από παθολογικά αίτια (εκτιμάται ναρκωτικά)
  • Διπλή απόδραση την Πρωτοχρονιά. Εκείνο το βράδυ δεκαοχτώ(!!!)  εξωτερικοί φρουροί  απουσίαζαν για λόγους υγείας. Συγκεκριμένα 9  είχαν δηλώσει ασθένεια  ενώ άλλοι 9 βρίσκονταν ήδη  από προηγούμενες ημέρες σε  αναρρωτική άδεια.
  • Μια δολοφονία, του Αλβανού κρατούμενου Μπάκο, από συγκατηγορουμένους του σε αποτρόπαια εγκλήματα, όπως η δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Είναι όπως λέγεται, το αγριότερο έγκλημα που έγινε ποτέ στις φυλακές. Τέτοιας σκληρότητας ώστε οι φύλακες που ήταν παρόντες χρειάστηκαν ψυχολογική στήριξη.

Σε άλλες φυλακές της χώρας τον τελευταίο καιρό:

  • Στις 11 Δεκεμβρίου στις φυλακές Γρεβενών ξυλοκοπήθηκε άγρια (ο ίδιος κατήγγειλε πως βιάστηκε) ο 19χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη από ομάδα συγκρατουμένων του. Μάλιστα το περιστατικό ωμής βίας βιντεοσκοπήθηκε και εστάλη σε ΜΜΕ.
  • Στις φυλακές Τρικάλων, προ ημερών,  σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας  Αλβανοί κρατούμενοι ξυλοκόπησαν ομοεθνή τους, στις με συνέπεια να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Θύμα της επίθεσης ήταν άτομο που μέχρι πρότινος κρατούνταν σε άλλη φυλακή και οι ομοεθνείς του τον υποδέχθηκαν με άγριες διαθέσεις.
  • Στις ίδιες φυλακές ένας νεαρός Ρομά κρατούμενος επιχείρησε να κόψει τις φλέβες του αλλά ευτυχώς τον πρόλαβαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
  • Στις φυλακές Κέρκυρας προ ημερών είδε το φως  της δημοσιότητας καταγγελία πως ο παιδοκτόνος της Κέρκυρας (σκότωσε την κόρη του) δέχτηκε επίθεση από άλλους κρατούμενους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διέψευσε πως υπήρξε ξυλοδαρμός και ενημέρωσε πως  ο κρατούμενος από την πρώτη στιγμή μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο προστασίας στις φυλακές Κορυδαλλού. Όμως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έπαθε κρίση πανικού και αυτοτραυματίστηκε.

Σύσκεψη και μέτρα

Στον απόηχο αυτών ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη με τους διευθυντές των 34 φυλακών όλης της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου ο κ. Καλογήρου ενημέρωσε τους Διευθυντές για τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου οι φυλακές να ενισχυθούν με έμψυχο δυναμικό και επιπλέον συστήματα ασφαλείας, ενώ ζήτησε την επίταση της προσοχής τους κατά την άσκηση των καθηκόντων του προσωπικού. Παράλληλα δόθηκαν σαφείς οδηγίες από τον Υπουργό για τη λειτουργία των Τμημάτων φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης αλλά και την στενότερη συνεργασία των καταστημάτων κράτησης με την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου.

Ανακοινώσεις

Τα μέτρα είναι προς στη σωστή κατεύθυνση  όμως οι ελλείψεις όπως κατ’ επανάληψη έχουν πει με -σκληρές- δημόσιες ανακοινώσεις τους οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι τεράστιες. Η αλήθεια επίσης είναι πως υποβόσκει ένας «πόλεμος» σε επίπεδο ανακοινώσεων τουλάχιστον μεταξύ σωφρονιστικών υπαλλήλων και υπουργείου, καθώς αποδίδεται στην πολιτική ηγεσία από «ιδεοληψία» έως και «κυνήγι» υπαλλήλων που έχουν διαφορετικές απόψεις. Επίσης είναι ξεκάθαρο πως τα πρόσφατα  περιστατικά βίας  επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις των σωφρονιστικών, που είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δράση των συμμοριών μέσα στον Κορυδαλλό και είχαν μιλήσει από καιρό δημόσια, ότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν θύματα.

Ένας υπάλληλος για 300 κρατούμενους

Οι ελλείψεις είναι τέτοιες που κ στον Κορυδαλλό ένας ή δύο φύλακες έχουν την ευθύνη για 300 ή 500 κρατουμένους όταν στις  περισσότερες ευρωπαϊκές φυλακές ένας φύλακας αντιστοιχεί σε πέντε κρατουμένους και επιπλέον είναι εξοπλισμένος με σύγχρονα μέσα.

Το χειρότερο είναι πως 500 άτομα που πήγαν να εργαστούν στις φυλακές από τη Δημοτική Αστυνομία, όταν είχε καταργηθεί, φεύγουν το αργότερο το προσεχές δίμηνο!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ