Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Φυλακές: «Εσωτερικό» ξεκαθάρισμα λογαριασμών με φόντο την δολοφονία Ζαφειρόπουλου;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φυλακές: «Εσωτερικό» ξεκαθάρισμα λογαριασμών με φόντο την δολοφονία Ζαφειρόπουλου;

Τι συμβαίνει στις φυλακές; Γιατί οι κρατούμενοι πέφτουν νεκροί, ο ένας μετά τον άλλο; Προχθές έγινε γνωστός ο τρίτος θάνατος κρατούμενου από παθολογικά αίτια (εκτιμάται ναρκωτικά) τις τελευταίες μέρες.

Αν προσπεράσουμε την εύκολη (ίσως και λανθασμένη) ανάγνωση κάποιων, ότι δηλαδή πλέον είναι πολύ (πιο) εύκολο να μπαίνουν ναρκωτικά στις φυλακές απλώς για να κρατιούνται οι φυλακισμένοι σε ηρεμία, υπάρχει η ανάγνωση της απώλειας ελέγχου αν συνυπολογίζει κανείς τα περιστατικά βίας που έγιναν γνωστά το τελευταίο διάστημα. Ίσως και κάποιες συμπτώσεις που προφανώς μπορεί να είναι πράγματι συμπτώσεις, μπορεί και όχι:

-Ο τρίτος κρατούμενος που βρέθηκε νεκρός προχθές το μεσημέρι στο κελί του στην 4η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν συνεργός των Αλβανών δολοφόνων του Μιχ. Ζαφειρόπουλου, χωρίς άμεση εμπλοκή στον φόνο του ποινικολόγου. Ο συσχετισμός γίνεται αυτόματα: Προ ημερών μπροστά στα μάτια των σωφρονιστικών υπαλλήλων, μέρα μεσημέρι, ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας μαχαίρωσε 50 φορές τον ηθικό αυτουργό, Αλβανό κρατούμενο Α. Μπάκο. Είναι όπως λέγεται, το αγριότερο έγκλημα που έγινε ποτέ στις φυλακές. Τέτοιας σκληρότητας ώστε οι φύλακες που ήταν παρόντες χρειάστηκαν ψυχολογική στήριξη.

Ξεκαθαρίσματα

Με φόντο τη δολοφονία του γνωστού ποινικολόγου- ενός εξαιρετικής ποιότητας και ήθους ανθρώπου και επαγγελματία- φαίνεται πως έχει στηθεί στην ομάδα των Αλβανών που φέρονται ως εμπλεκόμενοι σε ένα εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Η υπόθεση  στηρίχθηκε πάνω σε –κατά το κατηγορητήριο- εκβιασμούς με φόντο τρελά ποσά εκατομμυρίων ευρώ, που φέρονται να προσπαθούσαν να αποσπάσουν από τον επιχειρηματία Αρ. Φλώρο, δικηγόρος του οποίου ήταν ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος.

Παθολογικά

Το σίγουρο είναι πως 2 βδομάδες μετά την άγρια δολοφονία του Μπάκο, ο 33χρονος Αλβανός υπήκοος, που είχε σχέσεις με την ομάδα των Αλβανών βρέθηκε νεκρός. Στο σπίτι του στην Καλλιθέα είχαν βρει προσωρινά καταφύγιο οι φερόμενοι ως δράστες της ανθρωποκτονίας του δικηγόρου. Είχε συλληφθεί την 29η Οκτωβρίου 2017 στη διάρκεια έρευνας αστυνομικών της Ασφάλειας στο εν λόγω διαμέρισμα και οδηγήθηκε στη φυλακή κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων, για κατοχή όπλων και εκρηκτικών. Στο διαμέρισμα είχαν βρεθεί πιστόλια, καλάσνικοφ, εκατοντάδες φυσίγγια, εκρηκτικές ύλες, αλλά και δύο αστυνομικές στολές.

Όπως είχε, τότε, ανακοινωθεί, οι δύο φερόμενοι ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας (σ.σ. ήταν δραπέτες των φυλακών) φιλοξενούνταν στο διαμέρισμα της Καλλιθέας μέχρι και την ημέρα της δολοφονίας του δικηγόρου και στη συνέχεια άλλαξαν κρησφύγετο, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη. Ο θάνατος του, στο κελί του στην Δ’ πτέρυγα αποδίδεται σε χρήση ναρκωτικών και μάλιστα, αστυνομικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά, σχολίασαν ότι ο 33χρονος ήταν χρήστης ουσιών ήδη από την εποχή της σύλληψής του, το 2017.

Ωστόσο, προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ο θάνατός του έρχεται δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία στη φυλακή ενός ακόμα από τους πρωταγωνιστές στην υπόθεση δολοφονίας του ποινικολόγου: του Αρμπερ Μπάκο, κατηγορούμενου για ηθική αυτουργία στον φόνο από το μαχαίρι του άλλοτε συνεργού του, Ιμπραχίμ Μπραχιμάι, φερόμενο ως φυσικό αυτουργό στο ίδιο έγκλημα.

Επιπλέον, ο 33χρονος φέρεται να είχε προταθεί από τον Κλοντιάν Λεκοτσάι, αρχηγό της συγκεκριμένης ομάδας Αλβανών ποινικών και επίσης κατηγορούμενος για τον φόνο Ζαφειρόπουλου, ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη για τη δολοφονία.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Λεκοτσάι, ήταν ο μόνος που γνώριζε και μπορούσε να αποκαλύψει στο δικαστήριο μια απόπειρα δηλητηρίασης του Λεκοτσάι μέσα στη φυλακή.

Η κατάσταση στις φυλακές

Οι αριθμοί πάντως δείχνουν ένα αίσθημα ανασφάλειας στις φυλακές.  Ανεπίσημα στοιχεία μιλούν για 18 νεκρούς τον τελευταίο καιρό στις φυλακές. Από  ανθρωποκτονίες, χρήση ναρκωτικών και άλλα αίτια.

Οι μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες φυλακές της χώρας έχουν βιώσει μέσα σε λίγες μέρες:

  • 3 θανάτους από ναρκωτικά
  • Διπλή απόδραση την Πρωτοχρονιά. Εκείνο το βράδυ δεκαοχτώ (!!!)  εξωτερικοί φρουροί  απουσίαζαν για λόγους υγείας. Συγκεκριμένα 9  είχαν δηλώσει ασθένεια  ενώ άλλοι 9 βρίσκονταν ήδη  από προηγούμενες ημέρες σε  αναρρωτική άδεια.
  • Την άγρια δολοφονία του Α. Μπάκο

Σε άλλες φυλακές της χώρας τον τελευταίο καιρό:

  • Στις 11 Δεκεμβρίου στις φυλακές Γρεβενών ξυλοκοπήθηκε άγρια (ο ίδιος κατήγγειλε πως βιάστηκε) ο 19χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη από ομάδα συγκρατουμένων του. Μάλιστα το περιστατικό ωμής βίας βιντεοσκοπήθηκε και εστάλη σε ΜΜΕ.
  • Στις φυλακές Τρικάλων, προ ημερών,  σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας  Αλβανοί κρατούμενοι ξυλοκόπησαν ομοεθνή τους, στις με συνέπεια να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Θύμα της επίθεσης ήταν άτομο που μέχρι πρότινος κρατούνταν σε άλλη φυλακή και οι ομοεθνείς του τον υποδέχθηκαν με άγριες διαθέσεις.
  • Στις ίδιες φυλακές ένας νεαρός Ρομά κρατούμενος επιχείρησε να κόψει τις φλέβες του αλλά ευτυχώς τον πρόλαβαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
  • Στις φυλακές Κέρκυρας προ ημερών είδε το φως της δημοσιότητας καταγγελία πως ο παιδοκτόνος της Κέρκυρας (σκότωσε την κόρη του) δέχτηκε επίθεση από άλλους κρατούμενους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διέψευσε πως υπήρξε ξυλοδαρμός και ενημέρωσε πως  ο κρατούμενος από την πρώτη στιγμή μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο προστασίας στις φυλακές Κορυδαλλού. Όμως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έπαθε κρίση πανικού και αυτοτραυματίστηκε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ