Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Χωρίς «όπλα» κατά της διαφθοράς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χωρίς «όπλα» κατά της διαφθοράς

Ελλειψη προσωπικού σε κομβικούς τομείς του δικαστικού συστήματος συνεχίζει να υπάρχει, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, με αποτέλεσμα να εντείνεται το φαινόμενο των καθυστερήσεων στον τομέα της απονομής της Δικαιοσύνης.

Αλλά πέραν των καθυστερήσεων χρονικά, τίθεται μείζον ζήτημα και για την ίδια τη διαδικασία, αφού όπως αναφέρουν πρόσωπα με άποψη επί του θέματος αλλά και δικηγόροι που έχουν συχνή επαφή με τις Αρχές, οι δικαστικοί και οι εισαγγελείς συχνά καλούνται να μεταφέρουν οι ίδιοι στο σπίτι φακέλους για μελέτη, με δεδομένο ότι δεν έχουν χώρο εργασίας στα δικαστήρια.

Στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα από την έλλειψη υποστηρικτικού προσωπικού

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στις εισαγγελικές αρχές της χώρας, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους υποφέρουν από έλλειψη υποστηρικτικού κυρίως προσωπικού αλλά και εξειδικευμένων επιστημόνων. Με την καθημερινότητα των δικαστικών λειτουργών όχι μόνο να γίνεται δυσβάσταχτη και σε πολλές περιπτώσεις δυσλειτουργική αλλά και με τον κίνδυνο απώλειας εκατομμυρίων ευρώ από την παραγραφή υποθέσεων που είναι ή ήταν υπό διερεύνηση.

Σοβαρό ζήτημα

Το νεότερο κρούσμα έλλειψης προσωπικού σχετίζεται με την Εισαγγελία Διαφθοράς, για την οποία έγινε τόσος θόρυβος αναφορικά με την αναβάθμισή της, εξαιτίας και της κομβικής σημασίας που έχει στον τομέα της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες δικαστικές πηγές, στην εν λόγω εισαγγελία υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα από την έλλειψη υποστηρικτικού προσωπικού που κατά διαστήματα οδήγησε στο να αναγκάζεται να εκτελεί υποστηρικτικές εργασίες –γραμματείας ή φωτοτύπησης– ακόμα και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που έχει άλλα καθήκοντα, όπως εκείνα της έρευνας οικονομικών στοιχείων.

Οι εισαγγελικές αρχές της χώρας, σχεδόν στο σύνολό τους υποφέρουν από έλλειψη υποστηρικτικού κυρίως προσωπικού αλλά και εξειδικευμένων επιστημόνων

Μάλιστα αναφέρουν ότι στο εν λόγω εισαγγελικό γραφείο δεν είχε εγκατασταθεί ούτε τηλεφωνικό κέντρο σε λειτουργία, ενώ μόλις πρόσφατα εγκαταστάθηκε μια νέα τηλεφωνική γραμμή, η οποία όμως πρέπει να εξυπηρετήσει το σύνολο των εισαγγελέων αλλά και σε συνθήκες που δεν μπορούν να διασφαλίσουν το στοιχειώδες απόρρητο των συνομιλιών για πολύ σοβαρές υποθέσεις. Είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός πως ενώ η πάταξη της διαφθοράς έχει αναχθεί σε βασικό θέμα ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση, στην πράξη δεν έχουν δοθεί επαρκή εφόδια στους λειτουργούς της αρμόδιας εισαγγελίας, για να μπορούν να διεκπεραιώσουν το καθήκον που τους έχει ανατεθεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω εισαγγελικό γραφείο χειρίζεται κάποιες από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει το πανελλήνιο, όπως την υπόθεση της αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου, τα εξοπλιστικά, αλλά και τη Novartis.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ