Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Χωρισμός Αστυνομίας – Δικαιοσύνης;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χωρισμός Αστυνομίας – Δικαιοσύνης;

Σε μια απόσταση «ασφαλείας» – τρόπος του λέγειν-  θα βρεθούν οσονούπω Δικαιοσύνη και αστυνομία καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής , πραγματοποιεί μια πάγια εξαγγελία πολλών υπουργών, επί σειρά ετών στο μακρινό και πιο κοντινό παρελθόν,  παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τη ίδρυση Δικαστικής αστυνομίας.

Με αυτο τον τρόπο , επιχειρείται για πρώτη φορά μια αποστασιοποίηση μεταξύ δικαιοσύνης και  αστυνομίας, καθώς δεν ειναι λίγες οι περιπτώσεις που ανάμεσα σε αυτούς τους θεσμούς του κράτους πρυτανεύει η υποβόσκουσα αντιπαλότητα και η καχυποψία. Κυρίως βέβαια αφαιρούνται από την αστυνομία αρμοδιότητες που απλώς επιβάρυναν το προσωπικό της (π.χ φρούρηση δικαστικών καταστημάτων καθώς και διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων με λήψη καταθέσεων κλπ).

Όμως είναι προφανές πως πλέον οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές θα έχουν δίπλα τους αστυνομικούς υπαλλήλους που  θα υπάγονται στο ίδιο υπουργείο με αυτούς και θα παράλληλα θα χτιστεί (ή θα επιχειρηθεί να χτιστεί) μια σχέση εμπιστοσύνης.

Το νομοσχέδιο τέθηκε ήδη  σε δημόσια διαβούλευση και σύμφωνα με αυτό η δικαστική αστυνομία θα διαιρείται σε Πολιτικό και Αστυνομικό Κλάδο , θέσεις τις οποίες θα καλύψουν συνολικά 70 άτομα. Τα στελέχη της δικαστικής αστυνομία που υπηρετούν στα Περιφερειακά Τμήματα ανά Δικαστήριο ή Εισαγγελία θα τελούν υπό τη διεύθυνση του Διευθύνοντος το Δικαστήριο ή την Εισαγγελία αντίστοιχα. 

Σκοπός της Δικαστικής Αστυνομίας είναι η υποβοήθηση του έργου των Δικαστικών και Εισαγγελικών Αρχών. Οι υπάλληλοι της Δικαστικής Αστυνομίας είναι ανακριτικοί υπάλληλοι και τα καθήκοντα τους θα είναι τα εξής:

α) η κατόπιν εισαγγελικής εντολής διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και προανακριτικών πράξεων,

β) η εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης ή η κατά νόμο διενέργεια αυτόφωρων συλλήψεων,

γ) η επίδοση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων,

δ) η εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων,

ε) η ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων και η φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων,

στ) η υποβοήθηση των αρμοδίων δικαστικών και εισαγγελικών αρχών στην εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής,

ζ) η παροχή επιστημονικής και τεχνικής συνδρομής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς επί θεμάτων των οποίων η μελέτη και ανάλυση απαιτεί ειδικές γνώσεις. 

Οι υποψήφιοι για τον αστυνομικό κλάδο δεν πρέπει να έχουν ξεπεράσει το 30οέτος της ηλικίας τους, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι λυκείου και οι άνδρες πρέπει να έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία. 

Η επιλογή των υπαλλήλων θα γίνεται από πενταμελή επιτροπή, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.

Οι πραγματογνώμονες που θα συνδράμουν το έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ με εξειδίκευση στην πληροφορική, μηχανικοί, οικονομολόγοι, διερμηνείς κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των υπηρεσιών της Δικαστικής Αστυνομίας κατά τα τρία πρώτα έτη οι οργανικές θέσεις μπορούν να καλυφθούν με αποσπάσεις προσωπικού από τα Σώματα Ασφαλείας, από τους φορείς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού, ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την  Παρασκευή 17 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ