Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Άννα Ευθυμίου: Αναγκαία η ποινική μεταχείριση της εκδικητικής πορνογραφίας ως αυτόνομο σεξουαλικό αδίκημα

Μέχρι σήμερα όλες αυτές οι υποθέσεις στην χώρα μας τιμωρούνται με τις διατάξεις του Νόμου 4624/2019 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και το αδίκημα αυτό είναι πλημμέλημα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άννα Ευθυμίου: Αναγκαία η ποινική μεταχείριση της εκδικητικής πορνογραφίας ως αυτόνομο σεξουαλικό αδίκημα dikastiko.gr

Τα στόματα άνοιξαν μόλις μια γυναίκα βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τον πρώην σύντροφο της για αναπαραγωγή και διάθεση των προσωπικών σεξουαλικών τους στιγμών στο διαδίκτυο, χωρίς τη συγκατάθεση της. Ο πρώην σύντροφος της, ωστόσο, απολάμβανε δημοσιότητας μεγάλης και κοινωνικής αποδοχής, και έτσι, στην περίπτωση αυτή η κοινωνική κατακραυγή και τα κοινωνικά αντανακλαστικά λειτούργησαν ακαριαία.

Και όμως, η εκδικητική πορνογραφια, γνωστή και με τον όρο revenge porn, δεν είναι ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε τις μέρες αυτές. Απλά η δημοσιότητα εξαιτίας της ιδιότητας του φερόμενου ως θύτη αποκάλυψε τις ανησυχητικές διαστάσεις του φαινομένου αυτού με τις ολέθριες συνέπειες για τα θύματα. Οφείλει την ύπαρξη της στο sexting (sex και texting), δηλαδή στην αποστολή σεξουαλικών μηνυμάτων ή φωτογραφιών μέσω κινητών τηλεφώνων, chat μηνυμάτων και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Στη χώρα μας εμφανίστηκε λίγα χρόνια μετά τη νέα χιλιετία, όταν και άτομα νεαρής ηλικίας ξεκίνησαν να γίνονται κάτοχοι κινητών τηλεφώνων. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας με τη διαρκή αναβάθμιση των κινητών τηλεφώνων και των social media αλλά και τα εκατομμύρια πορνογραφικά sites καλλιέργησαν τις συνθήκες για την εμφάνιση και της εκδικητικής πορνογραφιας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η εκδικητική πορνογραφια είναι η αναπαραγωγή και διάθεση σεξουαλικά άσεμνων εικόνων ή βίντεο, οι οποίες δημιουργήθηκαν από έναν σύντροφο κατά την διάρκεια μιας ερωτικής σχέσης, με ή χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεση του θύματος και οι οποίες, αφού η σχέση τελειώσει, εκδικητικά και διανέμονται δημόσια διαδικτυακά με σκοπό την ταπείνωση και τον διασυρμό του θύματος. Ωστόσο, παρατηρείται και το φαινόμενο το σεξουαλικο αυτό υλικό να διανέμεται δημόσια διαδικτυακά και όσο υφίσταται η ερωτική και σεξουαλικη σχέση, με σκοπό τον εκβιασμό του θύματος, για να αναγκαστεί σε περαιτέρω παραγωγή εικόνων ή βίντεο με σεξουαλικο περιεχόμενο ή τον εκβιασμό του για οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Είναι μια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης μέσω Διαδικτύου, αφορά άτομα όλων των ηλικιών και έχει δραματικές συνέπειες στην ψυχική υγεία των θυμάτων, τα οποία δεν μπορούν να αντέξουν τα σχόλια από τον κοινωνικό διασυρμό και εξ αυτού έχουν καταγραφεί μέχρι και αυτοκτονίες. Μαλιστα, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο γίνεται, φέρνει και το χαρακτηρισμό του διαδικτυακού βιασμού (porn rape). Είναι κρίσιμο δε ότι πολλά από τα θύματα είναι ανήλικοι ή άτομα πολύ νεαρής ηλικίας.

Τα νούμερα όπως προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι σίγουρα ανησυχητικά, ωστόσο δεν είναι ενδεικτικά, καθόσον τα θύματα είναι περισσότερα. Και αυτό, διότι πολλά από τα θύματα δεν απευθύνονται ποτέ στις Αρχές εξαιτίας της ντροπής ή του κοινωνικού στίγματος. Από την άλλη, υπάρχει και μια κατηγορία θυμάτων που για μεγάλα χρονικά διαστήματα αγνοούν ότι φωτογραφίες και βίντεο από προσωπικές τους στιγμές κάνουν το γύρο του διαδικτύου χωρίς την συγκατάθεση τους.

Ως βουλευτης έγκαιρα και με ομιλία μου στη Βουλή αλλά και μέσω σχετικής ερώτησης που κατέθεσα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχω υπερθεματίσει την ανάγκη σχεδιασμού μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που θα στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και σε επίπεδο πρόληψης και σε επίπεδο καταστολής.

Μαλιστα, θεωρώ επιβεβλημένη την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε η εκδικητική πορνογραφια να τιμωρείται ως αυτόνομο σεξουαλικο αδίκημα. Διοτι μέχρι σήμερα όλες αυτές οι υποθέσεις στην χώρα μας τιμωρούνται με τις διατάξεις του Νόμου 4624/2019 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και το αδίκημα αυτό είναι πλημμέλημα. Ωστόσο, σε κάποιες άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν θεσπιστεί διατάξεις για την ποινικοποίηση της εκδικητικής πορνογραφίας ως σεξουαλικο αδίκημα.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη καταδείξει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον της για την καταπολέμηση των αδικημάτων σεξουαλικης φύσης με την πρόσφατη τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και της Ποινικής Δικονομίας. Σύμφωνα με την τροποποίηση αυτή διευρύνεται η προστασία των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης και εκμετάλλευσης, καθώς επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές για αδικήματα βαριάς και σεξουαλικής εγκληματικότητας, ενδοοικογενειακής βίας καθώς και για τα εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων. Απέδειξε ότι και αφουγκράζεται την κοινωνία και έχει και άμεσα αντανακλαστικά. Εκτιμώ, όπως άλλωστε διαφάνηκε από τις δημόσιες δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Τσιαρα, ότι και στην περίπτωση αυτή θα προχωρήσει στις κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Στη χώρα μας άνοιξαν τα στόματα για τα αδικήματα αυτά. Η εκδικητική πορνογραφια δεν είναι κάτι περιστασιακό ή μια τάση που εμφανίζεται ανά τα χρόνια και μετά εξαφανίζεται. Και όταν τα στόματα είναι κλειστά, δε σημαίνει ότι η εγκληματική αυτή πράξη σταματά. Την αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού προβλήματος την επιβάλει η ίδια η κοινωνία.

 Η Άννα Ευθυμίου είναι Δικηγόρος και Βουλευτής Ν.Δ. Α’ Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ