Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Αντώνης Αργυρός: «Αρμαγεδδών»;  

Καταστροφές στη χώρα μας έχουν συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, όμως το φαινόμενο της ταυτόχρονης επέλασης της φωτιάς σε τόσα μέτωπα και τόσα μέρη, μπορεί να χαρακτηρισθεί Αρμαγγεδών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντώνης Αργυρός: «Αρμαγεδδών»;   dikastiko

Η αναφορά του όρου Αρμαγεδδών γίνεται στην Αγία Γραφή και συγκεκριμένα στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε και στη σύγχρονη εποχή, προκειμένου έτσι να σημανθεί ο όλεθρος και το μέγεθος καταστροφής του πολέμου. Πιστεύω ότι ο όρος προσιδιάζει στην εθνική καταστροφή που υφίσταται η Χώρα από τις ανεξέλεγκτες φωτιές που κατακαίουν τον πλούτο της μέρες τώρα. Ένα θέαμα τραγικό και αποτρόπαιο για κάθε άνθρωπο.

Η κλιματική αλλαγή επέρχεται εξαιρετικά γρήγορα. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα και προκαλούν πλημμύρες και οι φωτιές καταστρέφουν τα πάντα. Πολλοί  αποδίδουν την αιτία του κακού στην κλιματική αλλαγή ,άλλοι όμως  σε θεωρίες συνομωσίας. Δεν είμαι σε θέση ούτε είμαι αρμόδιος ,ούτε έχω πληροφόρηση για να απαντήσω με βεβαιότητα στο ερώτημα. Καταστροφές στη χώρα μας έχουν συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, όμως το φαινόμενο της ταυτόχρονης επέλασης της φωτιάς σε τόσα μέτωπα  και τόσα μέρη, μπορεί να χαρακτηρισθεί Αρμαγγεδών.

Για τα αίτια και τη δημιουργία αυτής της εθνικής τραγωδίας, με τα τραγικά αποτελέσματα, στις περιουσίες και την οικονομία μας, βεβαίως, θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες, όπου αυτές αναλογούν. Οι διωκτικές αρχές και η Δικαιοσύνη θα κάνουν τη δουλειά τους, ήδη επελήφθη η δικαιοσύνη.

Μπορώ όμως να πω ότι η Χώρα διέρχεται μια μακρά οδυνηρή περίοδο με την πανδημία και οι ψυχικές αντοχές όλων μας είναι πλέον περιορισμένες με την νέα επίθεση της φωτιάς, χωρίς να λησμονούμε και τις απειλές πολέμου του επιτήδειου γείτονα μας. Για να είναι δυνατή η αποτελεσματική και συντονισμένη ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μείζονες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το 2001 θεσπίστηκε ο κοινοτικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας.

Ο μηχανισμός αυτός συντονίζει τα μέσα αρωγής που είναι διαθέσιμα στα κράτη μέλη. Επίσης, βοηθά στην διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας και στον σχεδιασμό υποθετικών σεναρίων και προσομοιώσεων για τον εντοπισμό τυχόν κενών και προβλημάτων στα συστήματα πολιτικής προστασίας των κρατών μελών. Εξάλλου, προωθεί τη συνεργασία και διαλειτουργικότητα μεταξύ των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης των κρατών μελών. Ο κοινοτικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας έχει καταστεί πλέον απαραίτητο εργαλείο για το συντονισμό της ευρωπαϊκής αρωγής.

Χρειάζονται ιδιαίτερη ενίσχυση οι μηχανισμοί αυτοί σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο για να αντιμετωπίσουν την απειλή. Η πολιτική προστασία μπορεί να καλύψει μόνο την πρώτη, την άμεση φάση μιας έκτακτης ανάγκης. Χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν άλλα μέσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφών και για την πρόληψή τους.

Η πολιτεία χρειάζεται θωράκιση και πιο πολύ χρειάζεται αυστηρή τήρηση της νομιμότητας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και το κυριότερο να μην κλαίμε συνεχώς επι των ερειπίων που οι ίδιοι δημιουργήσαμε.

Αντώνης Αργυρός- Πρώην υπηρεσιακός υπουργός  Επικρατείας, Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ