Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Χριστόφορος Σεβαστίδης: “Διγλωσσία, μυστική ατζέντα, αδιαφανείς διαδικασίες και θράσος”

Ο πρώην πρόεδρος και επικεφαλής της μειοψηφίας στο ΔΣ της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο προεδρείο της Ένωσης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χριστόφορος Σεβαστίδης: “Διγλωσσία, μυστική ατζέντα, αδιαφανείς διαδικασίες και θράσος” antimolia.gr

Σχεδόν χρωστάμε χάρη στην κ. Στενιώτη και στις ομάδες του προεδρείου γιατί μας βοήθησαν να αντιληφθούμε το πόσο εύκολα χάνεται το κύρος και η αξιοπιστία μιας δικαστικής ένωσης, το πόσο γρήγορα και καταστροφικά μεταπίπτει στην κατηγορία της συντεχνίας. Μας έπεισαν μέσα σε 7 μήνες ότι δεν έχουν την δυνατότητα να μετουσιώσουν την πείρα των προηγούμενων 6 ετών σε δημιουργική πρόοδο. Έχετε κερδίσει επάξια όμως τον τίτλο του προεδρείου της φιέστας και των parties.

Ξεκινώ από την πλειάδα των θεμάτων της σημερινής ΓΣ. Ποια είναι η λογική της απαρίθμησης δεκάδων θεμάτων εάν μείνουμε στο αίτημα και δεν βαθαίνουμε στις αιτίες; Να εντυπωσιάσουμε τα μέλη μας ότι τάχα ενδιαφερόμαστε γι’ αυτούς; Ότι θέσαμε όλα τα προβλήματα και κάναμε το χρέος μας χωρίς να ενδιαφέρει εάν θα βρεθούν λύσεις, εάν θα τα επικοινωνήσουμε στην κοινωνία με τον σωστό τρόπο; Για να το πω σχηματικά μοιάζει όλο αυτό με δικαστική απόφαση που έχει μόνο διατακτικό αλλά της λείπει εντελώς η αιτιολογία. Ποιες είναι λοιπόν οι αιτίες της υποστελέχωσης των δικαστηρίων από γραμματείς, των εξευτελιστικών συντάξεων, της έλλειψης στοιχειώδους υλικοτεχνικής υποδομής και θέρμανσης σε πολλά δικαστήρια; Αυτά δεν σας άκουσα να τα αναφέρετε γιατί είτε δεν έχετε την τόλμη είτε γιατί συνηθίζετε να κολυμπάτε στα ρηχά νερά. Ο κοινός παρονομαστής τον οποίο καταδείξαμε ως προεδρείο εμείς τα προηγούμενα χρόνια είναι η πολιτική επιλογή της εγκατάλειψης του Κράτους, της υποκατάστασης των δημοσίων δαπανών με ΣΔΙΤ, του περιορισμού μέχρις ασφυξίας των κρατικών δαπανών. Ολοένα και πιο συχνά γίνεται προσπάθεια διασύνδεσης της αποδοτικότητας της δικαιοσύνης με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το βλέπετε στις εκδηλώσεις διαφόρων φορέων επιτάχυνσης της δικαιοσύνης που γίνονται σε συνεργασία με τον ΣΕΒ. Σε όλα αυτά τα αντιδικαστικά πάνελ τα μέλη του προεδρείου έχουν περίοπτες θέσεις. Πως συμβαδίζει λοιπόν απ την μια μεριά να συμμετέχουν σε τέτοια τραπέζια προδιατυπωμένων συμπερασμάτων και από την άλλη να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε;

Μετατρέψατε κ. του προεδρείου την Ένωση σε εταιρία προώθησης λογιστών, ξενοδόχων, μεταφορικών εταιριών. Δήθεν φτηνές τιμές και στην ουσία διαφήμιση. Τα ίδια που κάνατε πριν το 2016 τα επαναλαμβάνετε και τώρα. Και τότε λειτουργούσατε ως εισπράκτορες δικηγορικών γραφείων και οι γραμματείς της Ένωσης όταν παραλάβαμε την διοίκηση μάζευαν χρήματα για να τα αποδώσουν σε συνεργαζόμενους δικηγόρους.

Υφαρπάξατε την ψήφο εκατοντάδων Ειρηνοδικών με το σύνθημα της μισθολογικής εξομοίωσης με τους Πρωτοδίκες. Πήγατε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και δεν είπατε ούτε λέξη. Πέρασαν 7 μήνες και καμία πρωτοβουλία για να υλοποιήσετε αυτά που υποσχεθήκατε. Θα τα θυμηθείτε πάλι τον Μάρτιο του 2024. Αρχίσατε ήδη να αλλάζετε το τροπάριο. Τώρα μιλάτε στα διάφορα viber για αναβάθμιση και όχι για εξομοίωση. Εμφανίζατε στους ειρηνοδίκες την ομάδα μας ως δήθεν αντίθετη στα συμφέροντά τους με λόγο δημαγωγικό και χυδαίο ενώ εμείς εξηγούσαμε με λογική και επιχειρήματα πως κερδίζονται οι αγώνες, πως θα μπορούσε βάσιμα να διεκδικηθεί η μισθολογική αναβάθμιση. Τι έγινε με το αίτημα που προβάλατε για μη συμμετοχή των Ειρηνοδικών στις έρευνες και για μη συμμετοχή στα τριμελή πλημμελειοδικεία; Τα ξεχάσατε. Τους κοροϊδέψατε.

Άγεστε και φέρεστε από τους δικηγόρους. Εγκαταλείψατε το αίτημα που είχαμε υποβάλει και υπήρχε δηλωμένη πρόθεση του υπουργείου να το υλοποιήσει, δηλαδή τον περιορισμό των αναβολών στα ποινικά δικαστήρια για λόγους που αφορούν κώλυμα στο πρόσωπο συνηγόρων. Ούτε σας νοιάζει η τεράστια καθυστέρηση. Αρκεί να μην διαταράξετε τις σχέσεις σας με τον πρόεδρο του ΔΣΑ.

Πήγατε σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό κι ενώ είχατε υποσχεθεί ότι θα θέσετε το αίτημά μας για επιστροφή των Δώρων στο Δημόσιο, τελευταία στιγμή υπαναχωρήσατε και ρίχνετε τώρα την ευθύνη στις άλλες Ενώσεις. Θέλετε ν’ ακούσουν οι συνάδελφοι τι είπατε στο υπόμνημά σας προς τον πρωθυπουργό; Ότι η μεταρρύθμιση του ΚΟΔΚΔΛ συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων. Η γνωστή διγλωσσία, η μυστική ατζέντα, οι αδιαφανείς διαδικασίες και το θράσος να κοροϊδεύετε τους συναδέλφους σας. Δεν τολμάτε βέβαια να τα πείτε αυτά δημόσια γιατί γνωρίζετε τις αντιδράσεις του Σώματος. Τα κάνετε υπόγεια και πίσω από την πλάτη τους. Καλλιεργήσατε όλο το προηγούμενο διάστημα την προσδοκία ότι έχετε τις διαβεβαιώσεις για αύξηση των επιδομάτων και μάλιστα άμεσα από τον επόμενο μήνα κατά 700 ευρώ! Τα είπατε και την προηγούμενη εβδομάδα στο ΔΣ. Ούτε καν υπόσχεση δεν πήρατε από τον πρωθυπουργό σε μια προεκλογική περίοδο που μοιράστηκαν τουλάχιστον υποσχέσεις σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων. Πλήρης αποτυχία σε όλους τους τομείς. Από την επόμενη μισθοδοσία όμως οι συνάδελφοι θα δουν μεγαλύτερους μισθούς λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο. Ένα αίτημα της ομάδας μας που διατυπώσαμε για πρώτη φορά σε δημόσια συζήτηση τον Ιανουάριο του 2021 και αγωνιστήκαμε με όλα τα μέσα για να το πετύχουμε. Και τα καταφέραμε. Ένα αίτημα το οποίο όχι μόνο καταψηφίστηκε από σας αλλά και πολεμήθηκε μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Τα λέγαμε και πριν τις εκλογές γιατί σας ξέρουμε από παλιά. Η Ένωση για σας είναι λάφυρο και όχημα ικανοποίησης ατομικών συμφερόντων και βολέματος. Από τις ομάδες σας ξεπήδησαν Θάνου και Αθανασίου. Από τις πρώτες ημέρες δώσατε δείγματα γραφής. Για πρώτη φορά ΓΓ της Ένωσης κάνει χρήση του νόμου να απαλλάσσεται από το 50% των δικαστικών της καθηκόντων. Ο Παντελής ο Μποροδήμος σε μια εποχή που η Ένωση είχε καθημερινό δημόσιο λόγο και δεκαπλάσια δράση από την σημερινή, δεν διεκδίκησε καμία απολύτως απαλλαγή. Οφείλετε κ. Κώνστα να μας εξηγήσετε πως ταιριάζει να ζητάτε απαλλαγή λόγω καθηκόντων στην Ένωση και ταυτόχρονα να βρίσκετε χρόνο να διδάσκετε στην ΕΣΔΙ σε θέση αμειβόμενη.

Σε όλα τα επιμέρους θέματα θα μιλήσουν τα μέλη της ομάδας μας. Καταθέτουμε αίτημα να τοποθετηθεί η ΓΣ στην διεκδίκηση 13ου και 14ου μισθού κατ’ αρχήν με την υποβολή αιτήματος προς το αρμόδιο Υπουργείο και σε δεύτερο στάδιο με την άσκηση αγωγών στο Μισθοδικείο, δεδομένου ότι οι ομάδες του προεδρείου αρνούνται να το διεκδικήσουν. Να δώσουμε χρονικό περιθώριο μέχρι το Πάσχα του 2023 ώστε το ΔΣ να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και να κοινοποιήσει στα μέλη της Ένωσης σχέδιο αγωγής.

* Του Χριστόφορου Σεβαστίδη, πρώην Προέδρου και επικεφαλής της μειοψηφίας στο ΔΣ της ΕνΔΕ

** Τοποθέτηση στη Γενική Συνέλευση της ΕνΔΕ της 17.12.2022

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ