Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Δημήτρης Αναστασόπουλος: Ανάγκη για ένα νέο σύγχρονο Κώδικα Δικηγόρων

"Το δικηγορικό σώμα χρειάζεται ένα νέο οδικό χάρτη ώστε να μπορέσει να αντικρίσει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία. Χρειάζεται έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο, με πραγματικές τομές, προτού να είναι αργά. Κυρίως, προτού να είναι αργά για τους νέους δικηγόρους, για τους οικονομικά πιο αδύναμους και για εκείνους που ασκούν το επάγγελμα-λειτούργημά μας στηριζόμενοι αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις. Δηλαδή για την πλειοψηφία του σώματος" επισημαίνει ο κύριος Αναστασόπουλος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Αναστασόπουλος: Ανάγκη για ένα νέο σύγχρονο Κώδικα Δικηγόρων

Είναι κοινός τόπος ότι η δικηγορία διέρχεται μια βαθιά και διαρκή κρίση. Είτε ως σώμα συνολικά είτε ατομικά ο καθένας και η καθεμία μας βιώνουμε σημάδια απαξίωσης της δουλειάς μας και του κλάδου μας εν γένει. Παράλληλα, η δεκαετής οικονομική κρίση που βιώνουμε, με εκ νέου επίταση το τελευταίο έτος λόγω του covid-19, πλήττει σοβαρά τους πιο αδύναμους εξ ημών, οι οποίοι νιώθουν, και είναι, απροστάτευτοι.

Εγκλωβισμένη σε τακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος, η σημερινή ηγεσία του σώματος, μετρώντας ήδη τρία χρόνια θητείας, έχει αποδείξει απόλυτη αδυναμία να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες των δικηγόρων και να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες εξόδου μας από το διαρκές τέλμα. Οι μόνες, δε, αλλαγές που επεδίωξε στον Κώδικα Δικηγόρων είναι χαμηλής εμβέλειας, αδιάφορες για την πλειοψηφία του σώματος, ή καθαρά συντεχνιακής/μικροπολιτικής αντίληψης, όπως η αύξηση των θητειών των προέδρων των μικρών Συλλόγων.

Το δικηγορικό σώμα χρειάζεται ένα νέο οδικό χάρτη ώστε να μπορέσει να αντικρίσει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία. Χρειάζεται έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο, με πραγματικές τομές, προτού να είναι αργά. Κυρίως, προτού να είναι αργά για τους νέους δικηγόρους, για τους οικονομικά πιο αδύναμους και για εκείνους που ασκούν το επάγγελμα-λειτούργημά μας στηριζόμενοι αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις. Δηλαδή για την πλειοψηφία του σώματος.

Ήδη έχουμε εξαγγείλει, από κοινού με τους συναδέλφους μας του Συνδυασμού «Πυξίδα»  (βλ.https://bit.ly/2HJzR82), τη διεξαγωγή ενός ευρύτατου διάλογου, χωρίς αγκυλώσεις και προκαταλήψεις, για το σήμερα και το αύριο της δικηγορίας στη χώρα μας, ο οποίος οφείλει να εκκινεί από τον Κώδικα Δικηγόρων και τον Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος. Από σήμερα η πρωτοβουλία μας αυτή ξεκινά με στόχο την πραγματοποίηση μιας σε βάθος διαβούλευσης με το σώμα, για όλα τα μεγάλα και τα μικρότερα ζητήματα που μας απασχολούν. Μέσα από έναν διάλογο διαρκείας, αλλά δομημένο και με αρχές, θα συζητήσουμε ζητήματα κεφαλαιώδους σημασίας για το επάγγελμα μας, όπως είναι ο δικηγορικός υπερπληθωρισμός, οι αμοιβές μας, τα ασυμβίβαστα, οι συνθήκες εργασίας και αμοιβής των ασκούμενων και νέων δικηγόρων, η δικηγορική άσκηση, η οργάνωση των Συλλόγων και η έκφραση τους σε πανελλήνιο επίπεδο, τα πειθαρχικά συμβούλια, η έμμισθη εντολή, και πολλά άλλα ακόμα ζητήματα, που θα τεθούν αναλυτικά στη συνέχεια.

Στα πλαίσια της ως άνω διαβούλευσης καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους μας να μας στέλνουν τις απόψεις και προτάσεις τους στο [email protected]. Καλούμε επίσης όλες τις υγιείς δυνάμεις του σώματος να συμμετάσχουν στο διάλογο αυτό και να εισφέρουν την εμπειρία και τις θέσεις τους.

Την έναρξη της παρούσας πρωτοβουλίας μας σηματοδότησε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, όπου και τέθηκε το πλαίσιο και οι αρχές της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει. Στην τηλεδιάσκεψη αυτή συμμετείχαν οι (αλφαβητικά): Δημήτρης Αναστασόπουλος (Δικηγόρος Αθηνών, Σύμβουλος ΔΣΑ), Φώτης Γιαννούλας (Δικηγόρος Αθηνών), Ρούλα Γκριέλα (Δικηγόρος Αθηνών), Ευάγγελος Δάσκας (Δικηγόρος Αθηνών), Κωνσταντίνα Δημητρακοπούλου (Δικηγόρος Αθηνών), Γεώργιος Κατσαμπέρης (Δικηγόρος Αθηνών), Νίκος Κουτκιάς (Δικηγόρος Αθηνών, Σύμβουλος ΔΣΑ), Γιώργος Κυριακόπουλος (Δικηγόρος Αθηνών, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ), Θεοδόσης Λέκκας(Δικηγόρος Αθηνών), Παναγιώτης Μπαϊλακτάρης (Δικηγόρος Αθηνών), Νικόλαος Παππάς (Δικηγόρος Αθηνών), Βασίλης Προζυμάς (α.Δικηγόρος Αθηνών), Ελένη Πολυζώη (α.Δικηγόρος Αθηνών), Ζώης Σταυρόπουλος (Δικηγόρος Αθηνών, Σύμβουλος ΔΣΑ), Κατερίνα Τσιώνα (Δικηγόρος Αθηνών), Παναγιώτης Χριστόπουλος (Δικηγόρος Αθηνών).

Τέλος, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση του σώματος στις επόμενες αρχαιρεσίες, το Νοέμβριο του 2021, αναγκαίοι όροι είναι η άμεση υιοθέτηση από όλους των εξής δύο προτάσεων μας:

  • Του ΕΝΙΑΙΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ, ώστε να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στα μικροσυνδικαλιστικά παιχνίδια και στις κομματικές αποχρώσεις.
  • Της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ, αφενός ώστε να διευρύνουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη συμμετοχή, εξαφανίζοντας παράλληλα τις εικόνες ντροπής που επικρατούν τις ημέρες των εκλογών στην είσοδο και στις σκάλες του Συλλόγου, και αφετέρου επειδή είναι πιθανό ούτως ή άλλως αυτό να είναι αναγκαίο για λόγους υγείας.

Του Δημήτρη Αναστασόπουλου – Δικηγόρου 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ