Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Δημήτρης Αναστασόπουλος: Δ.Σ.Α. off the record

"Η διαφάνεια και η δημοσιότητα δεν είναι περιττή πολυτέλεια, είναι πλέον αναγκαίος όρος για να μπορεί ο Σύλλογός μας, να λειτουργεί ομαλά".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Αναστασόπουλος: Δ.Σ.Α. off the record dikastiko

Το σημαντικότερο δικαστηριακό έγγραφο μετά τη δικαστική απόφαση είναι τα πρακτικά. Για την ακρίβεια, δε νοείται απόφαση χωρίς πρακτικά στο νομικό κόσμο και οι δικηγόροι από πολύ νωρίς μαθαίνουμε, όχι πάντα με ευχάριστο τρόπο, τη σημασία τους. Με πολλή καθυστέρηση ομολογουμένως, τα χειρόγραφα και συχνά αναξιόπιστα πρακτικά αντικαθίστανται από τα απομαγνητοφωνημένα, ακόμη και στις ποινικές δίκες, κάνοντας τη ζωή όλων των νομικών αν όχι ευκολότερη, σίγουρα πιο διάφανη και διαυγή.

Πέραν όμως των Δικαστηρίων, πρακτικά τηρούνται σε κάθε σοβαρό Οργανισμό, εταιρεία, φορέα, ιδιωτικό ή δημόσιο, αφού η ακριβής καταγραφή του τι (δεν) ειπώθηκε, προτάθηκε, εισφέρθηκε, αποτελεί απόδειξη διαφάνειας και προαπαιτούμενο χρηστής διοίκησης.

Τίθεται, λοιπόν, εύλογα το ερώτημα γιατί ο Δ.Σ.Α., ο οποίος είναι το συλλογικό όργανο των άμισθων συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και συνάμα ένα Ν.Π.Δ.Δ. με πολύπλοκες δομές και εσωτερικές λειτουργίες που διαχειρίζεται τα χρήματα των Δικηγόρων, δείχνει τέτοια αλλεργία στη δημοσιοποίηση τους, ακόμα και στα μέλη του Δ.Σ.!

Η απερχόμενη Διοίκηση του Συλλόγου, η οποία είχε εκλεγεί με το σύνθημα της πλήρους διαφάνειας και της δημοσιοποίησης των συνεδριάσεων του Δ.Σ., χορηγεί αυτά με τεράστια φειδώ, όχι πλήρη, αποσπασματικά και μετά από επανειλημμένες οχλήσεις. Δεν θα σταθούμε στην αντίφαση αυτή, άλλωστε δεν είναι η μόνη. Θα σταθούμε στο γεγονός ότι ένας Σύλλογος και Ν.Π.Δ.Δ., με χιλιάδες μέλη, θεσμικό ρόλο, κοινωνικός και επιστημονικός εταίρος και με προϋπολογισμούς της τάξης των εκατομμυρίων ευρώ, και παρά την ύπαρξη τεχνολογικής υποδομής, (από)μαγνητοφώνησης και πρακτικογράφων, διοικείται με όρους μικρής εταιρείας ή εξωραϊστικού Σωματείου.

Η διαφάνεια και η δημοσιότητα όμως δεν είναι περιττή πολυτέλεια, είναι πλέον αναγκαίος όρος για να μπορεί ο Σύλλογός μας, να λειτουργεί ομαλά, οικονομικά, δημοκρατικά, με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια. Παράλληλα, η σαφής γνώση ποιος εκ των αιρετών εκπροσώπων μας υποστήριξε τι, είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό αντίδοτο στην παροχολογία, τις φρούδες υποσχέσεις, την υποστήριξη ανεδαφικών θέσεων και την παρεμπόδιση υιοθέτησης αποτελεσματικών λύσεων για τις όποιες σκοπιμότητες μειοψηφιών.

Εκτιμούμε ότι ένας Σύλλογος τα μέλη του οποίου θα καλούνταν  να ψηφίσουν, κατά προτίμηση  ηλεκτρονικά, έχοντας πλήρη πρόσβαση στα πρακτικά και τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του, θα ήταν ένας πολύ καλύτερος Σύλλογος και τα μέλη θα στήριζαν τις αποφάσεις τους σε σαφή δεδομένα και όχι κραυγές και ψιθύρους, offtherecord και κάτω από τα ραντάρ ή το … τραπέζι.

Κατανοούμε ότι μια τέτοια προοπτική ενοχλεί όσους έχουν συνηθίσει να λειτουργούν με μεθόδους άλλων δεκαετιών και το μοντέλο διοίκησής τους στηρίζεται ακριβώς σε αυτήν την ασάφεια και την αδιαφάνεια.

Εμάς πάλι μας ενοχλεί ότι την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα, ο μεγαλύτερος επιστημονικός Σύλλογος της χώρας, η επαγγελματική καθημερινότητα των μελών του οποίου στηρίζεται και στην ακριβή τήρηση πρακτικών, μένει προσκολλημένος σε πρακτικές άλλων εποχών. Μας ενοχλεί η αδιαφάνεια και η παρατυπία.

Όπως δεν μπορούμε να ζητάμε ως Δικηγόροι και πολίτες επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και επεμβάσεις Εισαγγελέων δια πάσα νόσο, ενίοτε κυριολεκτικά, και την ίδια στιγμή τα δικά μας πειθαρχικά έχουν τελματώσει, έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για Διαφάνεια, Διαύγεια και Χρηστή Διοίκηση χωρίς πρακτικά, συνεδριάσεις ανοιχτές στο κοινό και διαρκή λογοδοσία.

Είναι στο χέρι μας να ταυτιστούν επιτέλους τα λόγια με τα έργα μας και να γίνει επιτέλους ο Σύλλογος αυτός που μας αξίζει, ξεκινώντας από τα εν οίκω, ακριβώς για να είναι αξιόπιστη η κάθε μας παρέμβαση εν Δήμω.

Δημήτρης Αναστασόπουλος, Επικεφαλής του Συνδυασμού ΔΣΑ  «Με Το Δικηγόρο»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ