Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

ENERGA – HELLAS POWER: Η δίκη σε δεύτερο βαθμό, το διακύβευμα και τα χρήματα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ENERGA – HELLAS POWER: Η δίκη σε δεύτερο βαθμό, το διακύβευμα και τα χρήματα

Μια δίκη με μεγάλο οικονομικό διακύβευμα για το δημόσιο αλλά και ποινικό για τους καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό κατηγορούμενους, ξεκινά στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, σχεδόν 2  χρόνια μετά την πρωτοβάθμια απόφαση τον Φεβρουάριο του 2017.

Η δικογραφία αφορά την καταγγελλόμενη υπεξαίρεση τμήματος του χαρατσιού της ΔΕΗ που εισέπραξαν οι συγκεκριμένοι πάροχοι ενέργειας και, σύμφωνα με την κατηγορία, δεν απέδωσαν (οι ίδιοι αρνούνται την κατηγορία).

Η υπόθεση έχει δυο σοβαρά διακυβεύματα:

  • Σε ποινικό επίπεδο για τους 11 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό  καθώς πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης της πρωτόδικης απόφασης, ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης άσκησε έφεση υπέρ του νόμου με αποτέλεσμα οι 7 που καταδικάστηκαν σε μεγαλύτερες ποινές να αντιμετωπίζουν εκ νέου βαρύτερη καταδίκη , κάποιοι μάλιστα ακόμα και ισόβια κάθειρξη αφού η κατηγορία τους συνδυάζεται με τον «δρακόντειο» νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.
  • Σε οικονομικό επίπεδο καθώς με την απόφαση του στην πολύκροτη δίκη των παρόχων ηλεκτρική ενέργειας Energa-Hellas Power, οι δικαστές αποφάσισαν τότε την επιστροφή 120.910.680 εκ ευρώ, τα οποία, κατά τη δικαστική απόφαση, «ανήκουν» από τα δημόσια ταμεία.  Παρόλα αυτά και ενώ τα χρήματα είναι δεσμευμένα, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει πάρει μεγάλο μέρος των χρημάτων, πιθανόν χωρίς ευθύνη εν  προκειμένω των κατηγορουμένων.

Η απόφαση

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2017, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε ανακοινώσει την πρωτόδικη ετυμηγορία για τους 19 κατηγορουμένους της υπόθεσης: 11 ένοχοι για -κατά περίπτωση- υπεξαίρεση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λαθρεμπορία καυσίμων, 8 αθώοι. Οι 3 από τους 11 οδηγήθηκαν στη φυλακή για να εκτίσουν την ποινή τους. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό.

Φλώρος – Μηλιώνης

Ο άλλοτε επικεφαλής της Energa Άρης Φλώρος καταδικάστηκε με τη μεγαλύτερη ποινή -κάθειρξη 21 ετών αν και «έσπασε» τα ισόβια λόγω ελαφρυντικών- και οδηγήθηκε στη φυλακή καθώς οι δικαστές δεν του έδωσαν ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του.

Την απόδρασή της (είχε σπάσει το ηλεκτρονικό βραχιολάκι επιτήρησης) «πλήρωσε» η πρώην γραμματέως του Φλώρου, Μαρία Σκλαβάκη, η οποία αν και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών, δεν «κέρδισε» αναστολή στην έφεση. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και για τον σύζυγό της Πέτρο Νικολοθανάση, ο οποίος παρέμενε φυγόδικος και συνελήφθη λίγους μήνες πριν από την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Η απόφαση για την υπεξαίρεση των δεκάδων εκατομμυρίων που -κατά την πρωτόδικη καταδίκη- υπέστη το Δημόσιο από τις εταιρείες Energa και Hellas Power, επεφύλαξε διαφορετική ποινική μεταχείριση στον δεύτερο -κατά το παραπεμπτικό βούλευμα- πρωταγωνιστή της υπόθεσης.

Τον επικεφαλής της Hellas Power Βασίλη Μηλιώνη, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 χρόνων, με την αρχική κατηγορία της υπεξαίρεσης να μετατρέπεται σε απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση. Εκείνος έμεινε εκτός φυλακής, με αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του μέχρι το εφετείο του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ