Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ευστάθιος Βεργώνης: Μια επιστολή προς τους συναδέλφους μου

Για τα σωρευμένα προβλήματά μας δεν έχουμε εχθρούς! Οφείλουμε να βρούμε λύσεις, και να τις βρούμε όλοι μαζί!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευστάθιος Βεργώνης: Μια επιστολή προς τους συναδέλφους μου dikastiko.gr

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, οι φετινές εκλογές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκ των πραγμάτων και λόγω της πορείας της Ένωσης την τελευταία τριετία, κυριαρχούνται από το δίλημμα σχετικά με την ίδια την ταυτότητα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Δηλαδή αν η Ένωση θα ξαναγίνει η κορυφαία Δικαστική Ένωση με επιστημονικό και μεταρρυθμιστικό λόγο, που θα της επιτρέπει να είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, και με αποτελεσματική διεκδίκηση των επαγγελματικών αιτημάτων,   ή αν θα συνεχιστεί η πορεία άλωσης και εργαλειοποίησης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για σκοπούς έξω από αυτούς του καταστατικού της, με την ένταξη της σε κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο και την απόκτηση προσωπικής δύναμης, ως συναλλάγματος για άσκηση προσωπικής εξουσίας.

Παράλληλα διαγράφεται αδρά ο κίνδυνος να εμποδιστεί η Ένωση να γίνει ατμομηχανή της προσπάθειας για μεταρρυθμίσεις στην Δικαιοσύνη, που έχουν καθυστερήσει με μεγάλες επιπτώσεις στην εν γένει κοινωνική πρόοδο.

Ενδεικτικά, ως προς την πορεία και την παρουσία της Ένωσης, αναφέρω:

1) Από το  πρώτο διάστημα της εκλογής της με απόλυτη πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο, η απερχόμενη διοίκηση το φθινόπωρο του 2020 στράφηκε ευθέως κατά των μέτρων για την μη εξάπλωση της πανδημίας, με πρόσχημα την πορεία του Πολυτεχνείου, αμφισβήτηση που έδωσε ρητά την αφορμή σε πολιτικά κόμματα, αναφέροντας δηλαδή την Ένωση, να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση, μοναδική φορά στην μεταπολίτευση,

2) Ο πρόεδρος της Ένωσης, μαζί με ηγέτη κόμματος και άλλα δημόσια πρόσωπα, παραστάθηκε στο ακροατήριο ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου να εκδοθεί συγκεκριμένη απόφαση, παραβιάζοντας την αρχή της ουδετερότητας πριν την έκδοση δικαστικής απόφασης.

3) Υπήρξαν συνεχείς παρεμβάσεις υπέρ αιτημάτων του αμετάκλητα καταδικασμένου Δ. Κουφοντίνα, ενώ μάλιστα τα αιτήματα αυτά εκκρεμούσαν σε δικαιοδοτικά θεσμικά όργανα.

4) Η προσπάθεια να μετατοπισθεί η Ένωση σε κοινή πορεία με άλλα συνδικαλιστικά σωματεία, ταυτίζοντας τα αιτήματα με αυτά άλλων εργαζομένων, με κορυφαίο δείγμα την τοποθέτηση για το θέμα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, όπου ανακοινώθηκε ότι η Ένωση θα πρέπει να διεκδικήσει την κατάργησή του γαρ όλους του εργαζομένους του δημόσιου τομέα, ταυτίζοντας τους δικαστές και Εισαγγελείς με τους δημοσίους υπαλλήλους.

Το κυρίαρχο όμως πρόβλημα είναι η πλήρης απόρριψη οποιουδήποτε διαλόγου για μεταρρυθμίσεις στην  Δικαιοσύνη. Ζητώντας να μείνουν όλα όπως έχουν, μια στάση που απλώς καθιστά βέβαιη την απουσία των Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων από την διαμόρφωση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που έτσι και αλλιώς θα πραγματοποιηθούν

Μέσα στην πραγματικότητα του διλήμματος αυτού, συμμετέχω στις προσεχείς εκλογές με την ομάδα της ΕφέτηΜαργαρίτας Στενιώτη, με την συμμετοχή έμπειρων και νεοεισερχόμενων συναδέλφων, των Βασίλη Καραναστάση, Πρωτοδίκη, Δημητρίου Φούκα, Προέδρου Πρωτοδικών, Ελευθερίας Κώνστα, Εφέτη, Χαράλαμπου Μαυρίδη, Εφέτη, Κώστα Βουλγαρίδη, Εφέτη και Νικήτα Βελία Ειρηνοδίκη. Η ομάδα μας δομήθηκε κατά την πολυετή συνεργασία μας και στον γόνιμο διάλογο μέσα από τις διαφωνίες μας,και την σταθερή βούλησή μας για την  αποφασιστική συμμετοχή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην κατάρτιση και εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την Ελληνική Δικαιοσύνη, με πρώτο γνώμονα την Δικαστική Ανεξαρτησία, εσωτερική και εξωτερική. Αποφασίσαμε την σύνθεση των απόψεων, γιατί έτσι γίνονται ισχυρότερες και πιο πειστικές.

Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο, όπου το αίτημα για ριζικό εκσυγχρονισμό της Δικαστικής λειτουργίας και την εισαγωγή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, όπως διατυπώνονται και στο πρόγραμμά μας, καθίσταται υπερεπείγον. Και η αναγκαιότητά του διαγράφεται πιο δραματικά, μετά την υγειονομική περιπέτεια της πανδημίας. Γιατί δυστυχώς η Δικαιοσύνη όχι μόνο παρουσιάστηκε αδύναμη να ανταποκριθεί στα ζητήματα της τηλεεργασίας, αλλά δεν εκπονήθηκε και ένα σχέδιο προώθησης της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, που θα περιλαμβάνει από την απομακρυσμένη εξέταση διαδίκων και μαρτύρων μέχρι και την εισαγωγή της ψηφιακής δικογραφίας, χωρίς να διαφαίνεται σύντομα εφικτό ένα τέτοιο σχέδιο. Η απουσία της Ένωσης και των προτάσεών της για την εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου, αποτελεί ένα βασικό παράγοντα για την απουσία του. Όλες οι ενέργειες αυτών που είχαν προβεί σε ‘’κατάληψη’’ της Ένωσης αδιαφορούν για τις αναγκαιότητες της Δικαιοσύνης στην εποχή μας.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι η Ένωση αποτελεί τον μόνο εκφραστή των Δικαστών και Εισαγγελέων στον κοινωνικό διάλογο που αναπτύσσεται έντονα τον τελευταίο καιρό. Η μη ουσιαστική συμμετοχή της στον διάλογο αυτό, καθιστά τους συναδέλφους κατηγορούμενου ς και υπαίτιους για κάθε κακοδαιμονία της Δικαιοσύνης, από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στον διάλογο, που εκμεταλλεύονται την απουσία αυτή προς όφελός τους.

Επιτέλους θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστική συμμετοχή στον διάλογο αυτό με προτάσεις δικές μας, και επί πλέον να προετοιμασθεί από εμάς η πρότασή μας και για την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, που θα προσεγγίσει και κρίσιμα ζητήματα, όπως η αιτιολογία των δικαστικών αποφάσεων, η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, και βεβαίως ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Χρέος μας είναι να αποτρέψουμε τον διχασμό και να αγωνιστούμε για την ουσιαστική ενότητα του χώρου μας, που είναι ουσιαστικός πυλώνας της κοινωνίας και της πολιτείας μας.

Απαραίτητη για τους σκοπούς αυτή είναι και αυτονομία της Ένωσης από την φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης, ώστε η ισότιμη και με τον απαραίτητο σεβασμό συνεργασία να λειτουργήσει επ’ ωφελεία της Δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας της.

Σας καλούμε με την ψήφο σας να απαιτήσετε από εμάς να συμβάλλουμε διαρκώς στην διαμόρφωση ίσων ευκαιριών για όλους τους συναδέλφους, με την καθιέρωση:

Α) αντικειμενικού συστήματος μεταθέσεων και υπηρεσιακών μεταβολών, και νομοθετικά, που δεν θα καταστρατηγείται με ενδιάμεσα συμβούλια, που παραβιάζουν την αρχαιότητα,

Β) ισορροπημένου πειθαρχικού δικαίου με την συλλογή της νομολογίας των πειθαρχικών συμβουλίων και του πειθαρχικού δικαστηρίου.

Γ)πλήρους και έγκαιρης ηλεκτρονικής ενημέρωσης για κάθε υπηρεσιακό, μισθολογικό ή συνταξιοδοτικό θέμα, από ειδικές ομάδες που θα λειτουργούν με ευθύνη οριζομένων συγκεκριμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, από όλες τις ομάδες.

Κύριος σκοπός όμως αυτών των εκλογών είναι η δημιουργία μιας πλειοψηφίας ικανής για την προώθηση ενός συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και των αναγκαίων τομών για την αποτελεσματικότητα και την επιτάχυνσή της. Με τους νέους Ποινικούς Κώδικες χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, για να τεθούν ερωτήματα, όπως 1) η μείωση των δικαστικών λειτουργών που ασχολούνται με την ίδια υπόθεση, αντίθετα ο αριθμός αυτός αυξήθηκε δημιουργώντας δυσμενέστερες συνθήκες απασχόλησης,

2) η νέα θεώρηση για τα ένδικα μέσα, με την αξιοποίηση της νομολογίας του ΕΔΔΑ, αντίθετα η δυνατότητα άσκησής τους επεκτάθηκε, επιβαρύνοντας την απασχόληση περισσοτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων για την ίδια υπόθεση

3) η υποχρεωτική περαίωση των ποινικών υποθέσεων χωρίς να προχωρούν στο στάδιο της κύριας διαδικασίας, αντίθετα η περαίωση αυτή αφέθηκε στην προσωπική βούληση του κάθε χειριστή.

Έχει ειπωθεί πολύ εύστοχα ότι ο λαϊκισμός για κάθε πρόβλημα βρίσκει ένα εχθρό. Λοιπόν όχι! Για τα σωρευμένα προβλήματά μας δεν έχουμε εχθρούς! Οφείλουμε να βρούμε λύσεις, και να τις βρούμε όλοι μαζί!

Για την αποκατάσταση της ταυτότητας της Ένωσης και την αρχή της νέας της πορείας, είναι απαραίτητη η συμμετοχή σας στις εκλογές με αισιοδοξία και ελπίδα, και η υπερψήφιση της οκτάδας μας!

*Ευστάθιος Βεργώνης, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Υποψήφιος για το Διοικ. Συμβούλιο της ΕΝΔΕ

Πηγή: ΕΝΔΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ