Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Folli Follie: Χωρις δικαστική προστασία, οδεύει προς άτακτη πτώχευση;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Folli Follie: Χωρις δικαστική προστασία, οδεύει προς άτακτη πτώχευση;

Στο επικίνδυνο μονοπάτι της άτακτης πτώχευσης δεν αποκλείεται να οδηγήσει την Folli Follie η απόφαση της προέδρου υπηρεσίας του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών , με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση εκδοσης προσωρινής διαταγής για υπαγωγή της εταιρίας σε καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει, όπως εκτιμούν νομικές πηγές, πως η εταιρία έχει να αντιμετωπισει ένα ντόμινο δικαστικών διεκδικήσεων από τους πιστωτές της , γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και η άτακτη πτώχευσή της.

Μάλιστα η εξέλιξη αυτή είναι τόσο δυσάρεστη για την εταιρία και τους εργαζόμενους που δεν αποκλείεται να μην συζητηθεί  κύρια αίτημα ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να υπαχθεί η εταιρία σε καθεστώς μόνιμης προστασίας του πτωχευτικού κώδικα, καθώς όλα θα εξελιχθούν σε λίγες μέρες. Εν ολίγοις όπως λένε νομικές πηγές αφού χάθηκε ο πολύτιμος χρόνος των 2-3 μηνών που θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στην εταιρία, πλέον δεν υπάρχει νόημα.

Το σενάριο αυτό φαντάζει εφιαλτικό, καθώς οι εργαζόμενοι ηταν αυτοί που συνυπέγραψαν την αίτηση θεωρώντας πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος (προστασία και είσοδος επενδυτή) προκειμένου να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας.

Το αιτημα απορρίφθηκε παρότι:

– Την αίτηση υπέγραφαν σχεδόν 500 εργαζόμενοι και όπως ανέφερε  ο δικηγόρος τους, πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσσός, συμφωνούσαν όλοι οι περίπου 1.300 εργαζόμενοι, καθώς ήταν ο μόνος δρόμος για να μην χάσουν τη δουλειά τους. Με τους νομικούς να δηλώνουν, πως η στήριξη των εργαζομένων στην αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στον Πτωχευτικό, δεν αποτελεί συγχωροχάρτι για τη διοίκησή της. Αντίθετα, μάλιστα, πίεσαν και προσκομίστηκε στο δικαστήριο έγγραφη παραίτηση του Τζώρτη Κουτσολιούτσου.

-Το γεγονός ότι από το αίτημα εξαιρούνται οι τράπεζες (ζητήθηκε δηλαδή διαχωρισμός από τους αιτούντες των τραπεζών), γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να βγουν άμεσα σε πλειστηριασμό οι εμπράγματες εγγυήσεις που κατέχουν έναντι των οφειλομένων. Ποιες είναι αυτές; Μα ένα μεγάλο ποσοστό των πολυκαταστημάτων ATTICA το οποίο ανήκει στην Folli Folie.

Όμως κατά της αίτησης προστασίας από τους πιστωτές της, τάχθηκαν το Ελληνικό Δημόσιο, ο ΕΦΚΑ και οι πιστώτριες Τράπεζες της Folli Follie.

Οι τράπεζες αντιτάχθηκαν παρά το γεγονός, ότι με την τελευταία αίτηση υπαγωγής της Folli Follie στο άρθρο 106α, ικανοποιήθηκε το αρχικό αίτημα που είχαν υποβάλει προ μηνών οι Τράπεζες, δηλαδή να εξαιρεθεί από την προστασία το επίμαχο ποσοστό 35,6% της Αττικά Πολυκαταστήματα που κατέχει η Folli Follie και έχουν ενεχυριάσει.

Κι αυτό γιατί αμφισβήτησαν αν και κατά πόσο θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους με τη ρευστοποίηση του επίμαχου ποσοστού που ελέγχει η Folli Follie στην Αττικά Πολυκαταστήματα. Όπως ανέφεραν «δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών στο σύνολό τους». Σημείωσαν δε, πως «θα ακυρωθούν οι εναλλακτικές που σκέφτονται (σ.σ.  οι τράπεζες) να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους».

Το Πρωτοδικείο φέρεται να έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής 56 επενδυτών της εταιρείας, μελών της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ