Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Γιάννης Κούσουλας: Ο Τσίπρας “ρίχνει” το ΚΙΝΑΛ στο κοινοβουλευτικό “ρινγκ”

Τι προσπαθεί να πετύχει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την πρόταση; Σε τι αποσκοπεί η συγκεκριμένη κίνηση;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Κούσουλας: Ο Τσίπρας “ρίχνει” το ΚΙΝΑΛ στο κοινοβουλευτικό “ρινγκ”

Στο κόκκινο βρίσκεται το πολιτικό “θερμόμετρο” μετά την πρόταση μομφής που υπέβαλε την Πέμπτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Το τριήμερο αναμένεται να είναι έντονο, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους εφ’ όλης της ύλης στη Βουλή.

Τα κόμματα στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας, θα συγκρουστούν με φόντο τη διαχείριση της πανδημίας, το χάος που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίς, αλλά και την ακρίβεια που δείχνει τα “δόντια” της.

Τι προσπαθεί να πετύχει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την πρόταση; Σίγουρα ο ιδανικός στόχος είναι να διαφοροποιηθούν κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έτσι ώστε να γίνει δεκτή η πρόταση, ωστόσο κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο.

Η κίνηση αυτή έγινε δεν έγινε καθόλου τυχαία σε αυτή τη χρονική περίοδο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζει ότι “πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών”.

Σε τι αποσκοπεί η συγκεκριμένη κίνηση; Μέσω της πρότασης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θέλει να στρέψει το βλέμμα των πολιτών στην Βουλή σε μία περίοδο όπου οι Έλληνες δέχονται ισχυρά χτυπήματα από την κακοκαιρία, την πανδημία και την ακρίβεια έτσι ώστε να εξαπολύσει σφοδρά πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα όμως θέλει να ζυγίσει και τις αντιδράσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Κομβικό ρόλο ωστόσο δείχνει να παίζει και η ανοδική τάση του Κινήματος Αλλαγής στις δημοσκοπήσεις. Μέσω της πρότασης λοιπόν, το ΚΙΝΑΛ το οποίο δείχνει να “εκτοξεύεται” μετά την εκλογή του νέου προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη θα κληθεί να πάρει θέση και να διαψεύσει όσους αναφέρουν ότι δεν σκοπεύει να “χτυπήσει” την κυβέρνηση.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι ένας από τους λόγους που το ΚΙΝΑΛ καταγράφει υψηλά ποσοστά είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο ανανεωμένος “αέρας” που φέρνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ωστόσο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής σημαίνει ότι θα τον κρατήσει μακριά από το βήμα του Κοινοβουλίου όπου θα μεταμορφωθεί σε… πεδίο μάχης. Αυτό σίγουρα μπήκε στην εξίσωση του κ. Τσίπρα πριν ανακοινώσει την πρόταση δυσπιστίας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του ΟΡΕΝ έκανε γνωστό ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, τονίζοντας μάλιστα ότι το ΚΙΝΑΛ δεν παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση.

Βέβαια ο κ. Ανδρουλάκης άφησε ακάλυπτες “τρύπες”, καθώς αφενός εξήγησε ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου χαρακτήρισε “αδιανόητο” να πάει η χώρα σε εκλογές αυτή την περίοδο.

Την αντίφαση στα λεγόμενά του δεν άφησε ασχολίαστη η Νέα Δημοκρατία η οποία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις συγκεκριμένες δηλώσεις του προέδρου του ΚΙΝΑΛ η οποία αναφέρει:

“Ακούσαμε απόψε τον κ. Ανδρουλάκη, από τη μία να λέει ότι το ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζει την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και από την άλλη να υποστηρίζει ότι δεν είναι ώρα τώρα να γίνουν εκλογές. Το πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο μόνο ο ίδιος το ξέρει. Τελικά η αυτόνομη πορεία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη όταν δεν μένει σύνθημα, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη”.

Και ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε τα όσα είπε ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνοντας στο Twitter ότι η υπερψήφιση της πρότασης μομφής από το κόμμα του είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο τόνισε ότι “περιμένουμε να εξηγήσει στους πολίτες ωστόσο, αφού καταψηφίζει την αποτυχημένη κυβέρνηση της Δεξιάς, γιατί δεν θέλει εκλογές.

“Και να καταψηφίζει την κυβέρνηση και να ζητάει την παραμονή του κ. Μητσοτάκη, δεν γίνεται”, έγραψε ο κ. Ηλιόπουλος.

Όπως και να έχει, η Βουλή μετατρέπεται σε ρινγκ και μέσα σε αυτό βρίσκεται και το ΚΙΝΑΛ. Μένει μόνο να φανεί εάν είναι έτοιμο για τη δύσκολη “μάχη”.

* Ο Γιάννης Κούσουλας είναι δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ