Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

H  «ανάπηρη» αποφυλάκιση και το «παράθυρο» Παρασκευόπουλου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
H  «ανάπηρη» αποφυλάκιση και το «παράθυρο» Παρασκευόπουλου

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση: ακόμα κι να δεχτούμε πως πολλές φορές είναι υπερβολική η κριτική στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Ν. Παρασκευόπουλου, όπως λέει ο ίδιος, είναι πλέον

τόσες πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που με βάση αυτές βρέθηκαν –ενώ προφανώς η ζωή έδειξε πως δεν έπρεπε– εκτός φυλακής, που η κοινωνική και πολιτική οργή είναι απολύτως δικαιολογημένες.

Η απάντηση  στην περίπτωση του αποκαλούμενου νόμου Παρασκευόπουλου (για τις πρόωρες αποφυλακίσεις για αποσυμφόρηση των φυλακών) πως κι άλλες κυβερνήσεις κι άλλοι υπουργοί έφεραν τέτοιους νόμους, είναι πως, ποτέ για τόση διάρκεια, ποτέ για τόσο βαριά αδικήματα και κυρίως πάντα με διαβάθμιση αδικημάτων και ποινών. Δηλαδή πάντα υπήρχε χρονικός ορίζοντας ισχύος περιορισμένος, και οι εξαιρέσεις ήταν πάντα πολλές.

Η ασάφεια αυτή έδωσε το δικαίωμα σε πολλούς επικίνδυνους κακοποιούς να βγουν από τις φυλακές.

Η ασάφεια των διατάξων οδηγεί σε “φάμπρικα” αποφυλακίσεων;

Η ίδια ασάφεια, σε μια άλλη νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Παρασκευόπουλου, στην περίπτωση του περίφημου 110α του ΠΚ (η οποία είναι μόνιμη ρύθμιση) για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων με ποσοστό αναπηρίας, κρίνοντας από την περίπτωση Φλώρου, παραλίγο να στήσει μια φάμπρικα “ανάπηρων αποφυλακίσεων”. 

Ασάφεια 

Οι αλλαγές αυτές συνίστανται στο γεγονός ότι προστέθηκε άρθρο στον Ποινικό Κώδικα με το οποίο αποφυλακίζεται με όρους κρατούμενος που διαπιστώνεται από το ΚΕΠΑ πως έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ασθένειά του στις φυλακές και αποφυλακίζονται όλοι οι κρατούμενοι που διαπιστώνεται από το ΚΕΠΑ πώς έχουν αναπηρία άνω του 67% και έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους. Η βασική διαφοροποίηση ήταν πως η διάταξη αυτή δεν αφορά συγκεκριμένες ασθένειες, όπως γινόταν μέχρι τότε (π.χ AIDS, νεφρική ανεπάρκεια κλπ) αλλά οποιαδήποτε ασθένεια. Μια ασάφεια ακόμα δηλαδή, που οδηγεί σε αποφυλακίσεις δια “πάσα” νόσο.

Πάνω σε αυτή, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Φλώρος οικοδόμησε ένα σενάριο ώστε να φτάσει το πολυπόθητο ποσοστό αναπηρίας που θα του έδινε το δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση.

Τα “έγγραφα Φλώρου”

Έτσι:

– Παρουσίασε στο ΚΕΠΑ, σύμφωνα με τον εισαγγελέα εφετών Ευβοίας, Λ. Σοφουλάκη και το Συμβούλιο Εφετών (πρόεδρος Χρ. Κατσιάνης) που υιοθέτησε την πρότασή του, “πλαστά και χαλκευμένα έγγραφα” ώστε να συγκροτήσει το 67% αναπηρία.

– Χρησιμοποίησε – σύμφωνα με την ιδιωτική κλινική “Παναγία η Οδηγήτρια” που έστειλε επίσημη απάντηση στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων- την εξέταση θώρακος άλλου συνονόματου ασθενούς, ώστε να δομήσει το ποσοστό αναπηρίας που απαιτούσε ο νόμος.

Ο άνθρωπος αυτός λέγεται επίσης Αρ. Φλώρος αλλά με διαφορετικό ΑΜΚΑ, και του έγινε αξονική θώρακος το 2015 σε επέμβαση χολής. Όπως λέει έγγραφο της κλινικής στις 30/8/18 προς το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, “η κλινική δεν είχε ποτέ ως νοσηλευόμενο ούτε ως εξωτερικό ασθενή τον Αριστείδη Φλώρο με ΑΜΚΑ…. (του καταδίκου). Το κείμενο που υπογράφει η γιατρός (….) δεν αντιστοιχεί στη γραμματεία μας, υπάρχουν συντακτικά λάθη, συνεπώς αρνούμεθα το περιεχόμενό του ως πλαστό. Στις 20.9.16 που φαίνεται ότι ο Αρ. Φλώρος (κατάδικος) προέβη σε αξονική τομογραφία θώρακος στην κλινική μας, αυτό δεν προκύπτει από τα αρχεία αξονικού τομογράφου της κλινικής μας”.

Η φάμπρικα 

Εκτός αυτού σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο που εξέδωσε το βούλευμα που τον οδήγησε  πίσω στις φυλακές, η ασάφεια της τροποποίησης του άρθρου 110α από τον κ. Παρασκευόπουλο, οδήγησε στη λανθασμένη εκτίμηση πως μπορεί να αθροίζονται τα ποσοστά από επιμέρους αναπηρίες ώστε να φτάνουν στο 67%. Το συμβούλιο αποφαίνεται πως αυτό είναι λάθος και θα πρέπει το ποσοστό αναπηρίας να συγκροτείται από μια πάθηση.

“Οιωνοί ανάπηροι”

Είναι χαρακτηριστική η πρόταση του εισαγγελέα εφετών Λάμπρου Σοφουλάκη, η οποία έγινε καθ’ ολοκληρίαν δεκτή από το Συμβούλιο:

“Η γενόμενη συνάθροιση των ποσοστών αναπηρίας για τον υπολογισμό του απαιτούμενου από το νόμο ποσοστού του 67%, δεν ανήκει στην πραγματική βούληση του νομοθέτη καθότι για τη χορήγησή της υπό τον όρο της ανακλήσεως απόλυσης, θα πρέπει η αναπηρία την οποία ο κατάδικος εμφανίζει, να οφείλεται σε μία και μόνη νόσο, η οποία δεν δύναται να αντιμετωπιστεί επιτυχώς εντός της φυλακής κι αν εξακολουθήσει να εκτίει την ποινή του, μπορεί να προκληθεί επιδείνωση ή σοβαρή και μόνιμη βλάβη της υγείας του”.

Στην πρότασή του, η οποία υιοθετήθηκε από το δικαστικό συμβούλιο που ακύρωσε την αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου, ο κ. Σοφουλάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αθρόες αποφυλακίσεις κρατουμένων λόγω αναπηρίας. Όπως αναφέρει:

“Με τη συνάθροιση ποσοστών διαφόρων μορφών αναπηρίας επέρχεται κατά τη γνώμη μας έμμεση καταστρατήγηση των διατάξεων της υφ’ όρων απόλυσης, διότι δημιουργούνται εκ του πλαγίου προϋποθέσεις αθρόας εξόδου καταδίκων “οιονεί” αναπήρων από καταστήματα κράτησης”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ