Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ιωάννης Ασπρογέρακας: Για τις εκλογές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Στόχος είναι η προάσπιση της προσωπικής ανεξαρτησίας του Έλληνα Δικαστή και του ρόλου του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιωάννης Ασπρογέρακας: Για τις εκλογές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων unsplash

Με χαρά αποδέχθηκα την πρόταση του Προέδρου Χριστόφορου Σεβαστίδη να συμμετάσχω ως υποψήφιος στις εκλογές της 8ης και 15ης Μαΐου 2022. Κι αυτό διότι αναγνώρισα στο πρόσωπο του, καθώς και των συνυποψηφίων συναδέλφων μου, Αικατερίνης Μάτση, Αικατερίνης Ντόκα, Έφης Κώστα, Χαράλαμπου Σεβαστίδη, Παντελή Μποροδήμου και Μιχαήλ Τσέφα, μια αποδεδειγμένη πορεία εντιμότητας, ήθους και συνέπειας λόγων και πράξεων αντάξια της ιστορίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ιδιαίτερα σήμερα που οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς βάλλονται ως αποκλειστικά υπαίτιοι για τις χρονίζουσες παθογένειες του δικαστικού συστήματος και στο κατώφλι σημαντικών θεσμικών αλλαγών, η απόφαση μου αυτή βαρύνεται με ιδιαίτερη ευθύνη να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των περιστάσεων και να συμβάλλω με τις δυνάμεις μου και εγώ στη συλλογική αυτή προσπάθεια. Κύριος στόχος αυτής είναι η προάσπιση της προσωπικής ανεξαρτησίας του Έλληνα Δικαστή και του ρόλου του, όχι μόνο ως φορέα της συνταγματικά κατοχυρωμένης τρίτης εξουσίας, αλλά και ενός σκληρά εργαζόμενου ατόμου.

Η Ένωση την τελευταία διετία έχει ανακτήσει την κοινωνική της απήχηση. Απαγκιστρώθηκε από συντεχνιακές αντιλήψεις προώθησης αποκλειστικά και μόνο στενών οικονομικών συμφερόντων. Διεκδίκησε τη θέση της και τον αντιπροσωπευτικό της ρόλο ως επιστημονικού φορέα. Ανέπτυξε αξιόλογες κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις.

Ειδικότερα, το προεδρείο επαναλαμβάνει με σταθερότητα την ανάγκη αυτοπεριορισμού του συνταξιούχου δικαστικού λειτουργού από την κατάληψη δημόσιων αξιωμάτων για δύο (2) έτη από την αφυπηρέτηση του. Κι αυτό όχι γιατί δεν αντιλαμβάνεται δήθεν το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του τελευταίου, αλλά γιατί η προάσπιση της δικαστικής ανεξαρτησίας και της ισοτιμίας της με τις άλλες συνταγματικές λειτουργίες αποτελεί ζήτημα με πραγματικό περιεχόμενο και όχι απλά ιδεαλιστικό.

Περαιτέρω, έχει διεξάγει πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων, στα οποία συμμετείχαν ως εισηγητές διακεκριμένοι καθηγητές των νομικών σχολών της χώρας και δικηγόροι, αλλά και εκλεκτοί συνάδελφοι, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο και την άρτια επιστημονική κατάρτιση των μελών της. Διοργάνωσε με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2021 συνέδριο με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, στο οποίο συμμετείχαν ως εισηγητές ο πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών και Ανώτατοι Δικαστικοί Λειτουργοί.

Έχει σημαντική παρουσία στις Γενικές Συνελεύσεις της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών, γεγονός που αποδεικνύεται κι από την ανάληψη διοργάνωσης της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών τον Μάιο του 2023 στην Αθήνα.

Διατύπωσε ακόμα τις επιστημονικές της απόψεις κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων για τις τροποποιήσεις του οικογενειακού δικαίου, της Πολιτικής Δικονομίας, των Ποινικών Κωδίκων και του κανονισμού της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Πέτυχε με μεθοδικότητα την απάλειψη της πρόβλεψης περί γραπτής αξιολόγησης του δικαστικού λειτουργού μετά την παρακολούθηση σεμιναρίων ως στοιχείο επιθεώρησης αυτού. Αγωνίζεται δε με σύστημα και ψυχραιμία για τη βελτίωση του κειμένου σχεδίου ΚΟΔΚΔΛ, αναπροσαρμόζοντας σε κάθε φάση και τα μέσα και τη τακτική της προσπάθειας αυτής.

Επιπλέον, διευκόλυνε τον εργαζόμενο δικαστή με τη δυνατότητα πρόσβασης έναντι προνομιακής τιμής στην ΤΝΠ «Sakkoulas on line» και άνευ επιβάρυνσης στην ΤΝΠ του ΔΣΑ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ». Το κυριότερο όμως στήριξε με ανακοινώσεις συναδέλφους που δοκιμάστηκαν από αβάσιμες επιθέσεις του Τύπου. Έμπρακτα στάθηκε στο πλευρό των συναδέλφων στα Πρωτοδικεία Χαλκίδας και Κορίνθου, κατά την αποχή από τις δικαστικές διαδικασίες και με πρόφαση την απόρριψη αιτημάτων αναβολής, των τοπικών δικηγορικών συλλόγων, με συμμετοχή μάλιστα και εκπροσώπων της Ολομελείας τους. Τέλος, καθιέρωσε με διαφάνεια αντιπροσωπευτικές διαδικασίες συμμετοχής μας στη διαμόρφωση των κοινών διεκδικήσεων, εισάγοντας την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ως έναν τρόπο αποτύπωσης της συλλογικής μας βούλησης, αλλά και ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για την προάσπιση των αιτημάτων μας.

Συνάδελφοι, η μαζική συμμετοχή μας στις εκλογές αυτές είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Οι διαφαινόμενες αλλαγές στο χώρο της Δικαιοσύνης, που ενισχύονται μονομερώς και επιλεκτικά εις βάρος μας από την πλειοψηφούσα μερίδα του ημερήσιου Τύπου, αλλά και από νεοσυσταθέντα σωματεία με κατ’ επίφαση σκοπό την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και οικονομικά fora και think tanks, δεν δικαιολογεί την απουσία κανενός. Απευθύνουμε πρόσκληση σε καθέναν από σας χωριστά να στηρίξει όλα τα μέλη της ομάδας μας ως αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχίσει η Ένωση την ανεξάρτητη δυναμική της πορεία ανταποκρινόμενη στις δικαιολογημένες προσδοκίες σας και στις αρχές και αξίες του Δικαστικού Σώματος.

* Προέδρος Πρωτοδικών Αθηνών, υποψήφιος για την ΕνΔΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ