Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κέλλυ Σταμούλη: Προεκλογική εκστρατεία «με τακούνια και τίναγμα μαλλιού»

"Καμία προεκλογική συγκυρία δεν μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος της θηλυκότητας και του αυτοσαρκασμού"

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κέλλυ Σταμούλη: Προεκλογική εκστρατεία «με τακούνια και τίναγμα μαλλιού» dikastiko.gr

Σε πρόσφατο βιντεάκι στα social media, υποψήφια του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με μαύρα στενά ρούχα, ψηλοτάκουνα μποτάκια, μαύρα γάντια και καλοχτενισμένα μακριά μαλλιά. Μας δείχνει ένα μισοτελειωμένο παζλ με τον ήλιο του Κινήματος και μετά προτάσσει στην κάμερα το «κομμάτι που λείπει». Στη συνέχεια τοποθετεί το κομμάτι που λείπει στη θέση του, ολοκληρώνει το παζλ με τον πράσινο ήλιο και αναφωνεί: «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ, έλα κι εσύ μαζί μας».

Το μήνυμα που περνάει, εκούσια ή ακούσια, είναι διττό. Ίσως σημαίνει ότι το «κομμάτι» που λείπει από το ΠΑΣΟΚ είναι αυτή η ίδια…(!!) Ίσως σημαίνει (λιγότερο πανούργο) ότι το κομμάτι που λείπει είναι η ψήφος μας! Σε κάθε περίπτωση καλούμαστε να συμπληρώσουμε το παζλ του ΠΑΣΟΚ!

Σε άλλη ανάρτησή της, φορώντας μαύρο perfecto τύπου Madonna των 80΄s, κατεβαίνει νεοκλασικές σκάλες παραπέμποντας στην «κάθοδό» της στις εκλογές. Κάποια στιγμή παραπατάει, έτοιμη να γκρεμοτσακιστεί (!!).

Το μήνυμα εδώ μάλλον παραπέμπει στον δύσβατο, όλο τρικλοποδιές, δρόμο προς τις εκλογές, τον οποίο όμως αυτή κατορθώνει να τον διαβεί, παρά τα ψηλοτάκουνα γοβάκια ή μάλλον χάρη σε αυτά!

Σε τρίτο βιντεάκι εστιάζει σε ψηλοτάκουνες μαύρες γόβες, με τις οποίες κλωτσάει χαριτωμένα τον κύβο του Rubik, μέχρι να φανεί η πράσινη πλευρά του, και φανερώνοντας όλο χαμόγελο στην κάμερα την πράσινη όψη του κύβου, με νηφάλιο στόμφο μας ενημερώνει ότι «ο κύβος ερρίφθη… είμαι υποψήφια Α΄ Αθήνας…».

Το μήνυμα εδώ προφανώς είναι ότι η απόφαση για την υποψηφιότητά της ελήφθη ουδαμώς απνευστί, αλλά κατόπιν πνευματικής διεργασίας…!

Η εν γένει «μιντιακή» καμπάνια της συγκεκριμένης υποψηφίας, η οποία μάλιστα τυγχάνει και γόνος ιστορικού στελέχους του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου (με το προβάδισμα δηλαδή του ονόματος) κρίνεται αυστηρά, ακριβώς επειδή εισάγει έναν νεωτεριστικό τρόπο προσέγγισης των ψηφοφόρων. 

Οι αναρτήσεις της διεγείρουν τις οπτικές αισθήσεις, δεδομένου ότι είναι έμπλεες θηλυκότητας και διαφορετικότητας. Για το λόγο αυτό εγείρεται το ερώτημα κατά πόσο μπορεί, με στόχο το προεκλογικό μήνυμα, να μετέρχεται αυτά τα «μη σοβαρά» κατά πολλούς μέσα, εξ ου και η κριτική που της ασκείται.

Με δύο λέξεις το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί να προβάλλεται η θηλυκότητα, «τακούνια, τίναγμα μαλλιού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει καλοπροαίρετο μήνυμα, ή μήπως, αντιθέτως, οφείλει η υποψήφια, να είναι «πιο σοβαρή» ενόψει του νέου εγχειρήματος.

Η Chiara Ferragni, η πλέον πετυχημένη infuencer παγκοσμίως, στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, έκανε τέσσερις συμβολικές εμφανίσεις, διαχέοντας ηχηρό μήνυμα, αναφορικά με το γυναικείο σώμα και τη θηλυκότητα, εστιάζοντας μέσω των ενδυματολογικών της επιλογών στα αρνητικά, σεξιστικά και υποτιμητικά σχόλια που δέχονται οι «προκλητικές» αναρτήσεις της. Φορώντας δημιουργίες του Dior, που έφεραν επάνω αποτυπωμένα είτε κάποια σεξιστικά εναντίον της σχόλια, είτε το γυναικείο σώμα γυμνό και απελευθερωμένο, η Chiara δήλωσε:

«Ελευθερώστε το σώμα σας και κάντε ό,τι θέλετε με αυτό. Το γυναικείο σώμα είναι το απόλυτο αριστούργημα της δημιουργίας…Μην εγκαταλείπετε τη θηλυκότητά σας επειδή κάποιοι την θεωρούν αδυναμία, γιατί η δύναμη των γυναικών βρίσκεται ακριβώς εκεί…»

Ενώ η Μαρία Γκράτσια Κιουρί, καλλιτεχνική διευθύντρια του Dior, και δημιουργός του φορέματος που «έφερε» επάνω κεντημένα μερικά εκ των αρνητικών σχολίων που κατά καιρούς έχει δεχθεί η Chiara Ferragni για το σώμα της, τόνισε:

Με αυτό το φόρεμα παρουσιάζουμε μέρος της κριτικής που ασκείται στην Κιάρα σχετικά με την εμφάνισή της, το σώμα της και κυρίως την ελευθερία της να αισθάνεται γυναίκα και  μητέρα. Οι φράσεις περιφρόνησης που είναι κεντημένες με μαύρες πέρλες είναι οι πραγματικές προσβολές που οι haters απευθύνουν στις φωτογραφίες της που αναρτώνται καθημερινά στο Instagram.”

Στα καθ’ ημάς τώρα. Η ανωτέρω υποψήφια, εγώ η ίδια δηλαδή, με την προεκλογική μου εκστρατεία, απλά ασκώ το δικαίωμά μου να είμαι Γυναίκα και Μητέρα και Εργαζόμενη, αισίως και Υποψήφια Α΄ Αθήνας! Και προφανέστατα καμία προεκλογική συγκυρία δεν μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος της θηλυκότητας και του αυτοσαρκασμού.

Έτσι, ο προεκλογικός μου αγώνας αφιερώνεται αποκλειστικά στις Γυναίκες, οι οποίες «απλώς θέλουν να αισθάνονται ο εαυτός τους, χωρίς να κρίνονται γι’ αυτό», όπως δήλωσε και η Chiara Ferragni δια της εσάρπας της με μότο “PENSATI LIBERA”, δηλαδή «ΣΚΕΨΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΑ».

Τις σκέψεις αυτές τις αφιερώνω σε όλες τις Γυναίκες υποψήφιες της Χώρας μας.

*Κέλλυ Σταμούλη, Δικηγόρος / Εικαστικός, Υποψήφια ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας

Κέλλυ Σταμούλη

dikastiko.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ