Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κωνσταντίνος Χ. Γώγος: Δικαστικά Συμβούλια – Η ανάγκη διατήρησής τους – Εχέγγυο απόδοσης Δικαιοσύνης

Η πρόσφατη απόφαση για την ποινική υπόθεση Ριχάρδου, υποδεικνύει ότι τα δικαστικά συμβούλια δεν είναι ένα καταναγκαστικό έργο χωρίς ουσία αλλά ένα κρίσιμο στάδιο, στο οποίο μπορεί να αποδοθεί Δικαιοσύνη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Χ. Γώγος: Δικαστικά Συμβούλια – Η ανάγκη διατήρησής τους – Εχέγγυο απόδοσης Δικαιοσύνης

Ήδη από το έτος 2019 ξεκίνησε από τις δικαστικές Ενώσεις ένα αίτημα – συζήτηση περί κατάργησης των Δικαστικών Συμβουλίων, υποχρεωτικό στάδιο στη Ποινική μας Δικονομία σε πληθώρα αδικημάτων. Κύριο λόγο κατάργησης των δικαστικών συμβουλίων αποτέλεσε η σκέψη ότι ούτως ή άλλως οι περισσότερες υποθέσεις καταλήγουν προς εκδίκαση στα Δικαστήρια.

Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση για την ποινική υπόθεση Ριχάρδου, όπου εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα επαναφέρει τη συζήτηση υποδεικνύοντας ότι τα δικαστικά συμβούλια δεν είναι ένα καταναγκαστικό έργο χωρίς ουσία αλλά ένα κρίσιμο στάδιο, στο οποίο μπορεί να αποδοθεί Δικαιοσύνη.

Το επιχείρημα ότι οι περισσότερες περιπτώσεις καταλήγουν στο ακροατήριο δεν έχει βάση για δύο κρίσιμους λόγους:

Πρώτον γιατί ούτως ή άλλως οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν ενδείξεις ενοχής επομένως είναι δεδομένο ότι το δικαστικό συμβούλιο δε μπορεί να αποφανθεί διαφορετικά.

Δεύτερον, γιατί αν δινόταν σε όλες τις υποθέσεις που τέθηκαν σε διαβούλευση στο δικαστικό συμβούλιο η ίδια βαρύτητα όπως στην επίκαιρη αυτή υπόθεση ίσως τα βουλεύματα να είχαν διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος είναι Δικηγόρος Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ