Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Η παραβίαση του 363 ΚΠΔ κατ’ επανάληψη

Τι γίνεται για όλες αυτές τις υποθέσεις που δικάστηκαν και άνθρωποι καταδικάστηκαν με παραβίαση των υπερασπιστικών τους δικαιωμάτων;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Η παραβίαση του 363 ΚΠΔ κατ’ επανάληψη dikastiko

Με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας το 2019 είχαμε αναφερθεί σε σχετικό άρθρο στην τεράστια υπερασπιστική δυνατότητα που δίνει το νέο άρθρο 363 ΚΠΔ.

Συγκεκριμένα, με το συγκεκριμένο άρθρο δίνεται η ξεκάθαρη δυνατότητα στον κατηγορούμενο να αρνηθεί την ανάγνωση μίας κατάθεσης από την στιγμή που είναι εφικτή η κλήση του μάρτυρα. Κατ’ αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα της επί ακροατηρίω εξέταση του μάρτυρα και η αποφυγή καταδικαστικών αποφάσεων με βάση αντικρουόμενων ή και τελικά ψευδών καταθέσεων.

Ωστόσο, δυστυχώς παρατηρούσαμε στα Δικαστήρια ουσίας της χώρας μας μία σθεναρή αντίδραση στην εφαρμογή του άρθρου. Ιδιαίτερα, το πρώτο χρονικό διάστημα της ψήφισης των αλλαγών η άγνοια γεννούσε ένα παράλογο πείσμα στη μη εφαρμογή των νόμων του κράτους.

Το πρόβλημα ωστόσο το οποίο δημιουργούνταν ήταν στα πρωτόδικα Δικαστήρια και δη σε περιπτώσεις εκδίκασης υποθέσεων στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο όπου η καταδικαστική απόφαση είχε σαν αποτέλεσμα την άσκηση έφεσης από τον κατηγορούμενο. Γιατί ποιος θα θυσίαζε ένα βαθμό δικαιοδοσίας και θα δαπανούσε τόσα χρήματα για την άσκηση αναίρεσης για μία ποινή έξι μηνών με αναστολή; Αυτό ωστόσο οδηγούσε σε επικίνδυνη καταστρατήγηση της διάταξης και σε νομολογιακά προηγούμενα.

Ευτυχώς, ας μου επιτραπεί η έκφραση, η καταστρατήγηση μεταφέρθηκε και στα Εφετεία με αποτέλεσμα να ασκηθούν αναιρέσεις με το αυτό περιεχόμενο, ήτοι την αναίρεση της απόφασης λόγω καταστρατήγησης της διάταξης 363 ΚΠΔ.

Ήδη παρατηρούμε στο Εφετείο σήμερα αποφάσεις να επιστρέφουν μετά αναίρεση όπου ο Άρειος Πάγος έκρινε το αυτονόητο. 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι δεν αρκεί μία νομοθετική πρόβλεψη για να λύση τα νομικά προβλήματα αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί και καταλλήλως από τα Δικαστήρια. Σε κάθε περίπτωση όμως τι γίνεται για όλες αυτές τις υποθέσεις που δικάστηκαν και άνθρωποι καταδικάστηκαν με παραβίαση των υπερασπιστικών τους δικαιωμάτων;

* Κωνσταντίνος Χ. Γώγος, Δικηγόρος Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ