Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Καρέτσος: Αίτηση Ακύρωσης ΕΑΝΔΑ για Δικηγόρους με μπλοκάκια σε Δικηγορικές Εταιρείες

Οι δύο κανονιστικές υπουργικές αποφάσεις οι οποίες εκδόθηκαν όρισαν ότι οι συνεργάτες δικηγορικών εταιριών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών οφείλουν να καταβάλουν οι ίδιοι εξ' ολοκλήρου το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Καρέτσος: Αίτηση Ακύρωσης ΕΑΝΔΑ για Δικηγόρους με μπλοκάκια σε Δικηγορικές Εταιρείες

Όταν ανέλαβα το 2017 Πρόεδρος της Ε.Α.Ν.Δ.Α. επιδιώξαμε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. να αναδείξουμε ζητήματα που απασχολούν όλους τους συναδέλφους, ιδιαίτερα τους αδύναμους και τους μη προνομιούχους.

Ήταν η περίοδος κατά την οποία ξεκινούσε η εφαρμογή του “ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου” (ν. 4387/2016), ο οποίος προέβλεπε ότι οι εισφορές που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, συνεπώς και οι Δικηγόροι, με καθεστώς δελτίου παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια) που απασχολούνται σε ένα ή δύο εργοδότες, επιμερίζονται κατά 1/3 στους ίδιους και κατά 2/3 στον εργοδότη τους (δικηγόρο ή εταιρεία).

Επιπρόσθετα, οφείλω να επισημάνω ότι, κατά τη συνεδρίαση τη Βουλής στις 8.5.2016, όταν υπερψηφίσθηκε το ασφαλιστικό (τότε) νομοσχέδιο, ο τότε Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ρητά ότι: «Να µην ξεχνάμε βέβαια -αναφέρθηκα πριν- την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων µου νέων μηχανικών, δικηγόρων, που πολλές φορές δουλεύουν σε αυτές τις «γαλέρες», κάτι τεράστια γραφεία. Οι εργοδότες τους βεβαίως ήταν πρώτοι στις διαδηλώσεις της γραβάτας. Καλό είναι αυτό. Πήγαν μια φορά και σε διαδήλωση οι άνθρωποι. Δεν είναι κακό. Προσέξτε, όμως. Οι εργαζόμενοι, οι επιστήμονες µε μπλοκάκι θα πληρώνουν το 6% µόνο της εισφοράς και το 20% οι εργοδότες. Ας σταματήσει, λοιπόν, αυτή η σπέκουλα σε σχέση µε τις εισφορές.»

Ωστόσο, οι δύο κανονιστικές υπουργικές αποφάσεις οι οποίες εκδόθηκαν εν συνεχεία και χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, όρισαν ότι οι συνεργάτες δικηγορικών εταιριών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών οφείλουν να καταβάλουν οι ίδιοι εξ’ ολοκλήρου το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Για το λόγο αυτό προσέφυγα τόσο εγώ ως αμειβόμενος με μπλοκάκι σε δικηγορική εταιρεία όσο και η ΕΑΝΔΑ κατά των δύο αυτών αποφάσεων του Υπ. Εργασίας, ως αντισυνταγματικών, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και ζητήσαμε την ακύρωση τους καθώς:

(α) αυτές είναι ανυπόστατες μιας και δεν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες δημοσιότητας που απαιτούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση,

(β) αντίκεινται στις αρχές της ισότητας, κατά το μέρος τους εκείνο που οι συνεργάτες/δικηγόροι σε δικηγορικές εταιρείες, οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών εξαιρούνταν από τον επιμερισμό σε εργοδότη/δικηγόρο των ασφαλιστικών τους εισφορών (αρ. 38 του ν. 4387/2016) και

(γ) κατά το ίδιο μέρος, οι προσβαλλόμενες έχουν εκδοθεί εκτός του πλαισίου της κείμενης νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως.

Παράλληλα, σε όλες τις συναντήσεις μας ως Ένωση με τους τότε κυβερνητικούς φορείς θέταμε με επίταση το ζήτημα της απόσυρσης των εν λόγω αποφάσεων. Παρόλα αυτά η ρύθμιση αυτή παρέμεινε σε ισχύ και μετά τις τροποποιήσεις του ν. 4670/2020 (νόμος Βρούτση). Κατά συνέπεια στις 7.12.2020, μετά από 3 και πλέον χρόνια, συζητήθηκε η εν λόγω αίτηση ακύρωσης.

Και όλα αυτά σε μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής δυσπραγίας για τους νέους συναδέλφους, οι οποίοι συνήθως έχουν μία πάγια συνεργασία, είτε με κάποια δικηγορική εταιρεία, είτε με κάποιο γραφείο μεγαλύτερου συναδέλφου. Είναι δε σύνηθες πολλοί συνάδελφοί μας να μην κόβουν ούτε ένα γραμμάτιο όλο το χρόνο.

Και όχι μόνο οι νεότεροι, αλλά δυστυχώς και πολλοί από τους μεγαλύτερους, ακόμα και όταν μιλάμε για τις πλέον μάχιμες ηλικίες των 30- 40 ετών.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος που η Ένωση εκείνης της περιόδου άνοιξε δρόμους και πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση ενός δίκαιου αιτήματος των συναδέλφων που επί πολλά έτη κρύβεται τεχνηέντως κάτω από το χαλί.

Τέλος, οφείλω να ευχαριστήσω τον Κωνσταντίνο Κατσανέβα και τη Μάρα Λύσσαρη που επιμελήθηκαν και συνέταξαν ανιδιοτελώς την εν λόγω αίτηση ακύρωσης.

Ο Κωνσταντίνος Καρέτσος είναι τ. Πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών και αν. Γραμματέας του Τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ