Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Κώστας Τσιάρας: Προτεραιότητα μας η προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώστας Τσιάρας: Προτεραιότητα μας η προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστών

Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων,

Κυρίες και Κύριοι Δικαστές, Κυρίες και Κύριοι Εισαγγελείς,

Μετά τη 35η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, είναι τιμή μου να χαιρετίζω σήμερα με την ιδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης, για πρώτη φορά, την έναρξη των εργασιών της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της μεγαλύτερης Δικαστικής Ένωσης της χώρας. Προσέρχομαι σε αυτή την κορυφαία στιγμή για την Ένωση, έχοντας πλήρη συναίσθηση της κομβικής αποστολής, που καλούμαστε από κοινού να επιτελέσουμε, για την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης, για την προάσπιση και την εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, για την αποτελεσματική προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών.

Στους 5 μήνες που ακολούθησαν την ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης της χώρας από τη νέα κυβέρνηση, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα.

Ανταποκριθήκαμε άμεσα στην υποχρέωση της χώρας για την ενσωμάτωση του Κανονισμού και της Οδηγίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, δημιουργώντας ένα αξιόπιστο πλέγμα ρυθμίσεων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ενεργοποιήσαμε εκ νέου τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, και εισαγάγαμε σημαντικές ρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δικονομικές δυσλειτουργίες που προκάλεσε η εσπευσμένη εφαρμογή των νέων Κωδίκων. Αναθεωρήσαμε το νομικό πλαίσιο για τον θεσμό της Διαμεσολάβησης, ο οποίος απέσπασε τη θετική γνωμοδότηση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, δημιουργώντας μια πλατιά συμμαχία τόσο από τους Λειτουργούς όσο και από τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης για έναν νέο, ελπιδοφόρο θεσμό. Προωθήσαμε ρυθμίσεις που ευνοούν την ταχύτερη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στο χώρο της Δικαιοσύνης, που εγγυώνται, έτι περαιτέρω, την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα των δικογράφων, και ενισχύουν το κύρος της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Στους 5 μήνες που προηγήθηκαν, έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Πρέπει, όμως, να κάνουμε πολλά περισσότερα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ήδη επιταχύνουμε τις διαδικασίες για τη δεύτερη φάση του ΟΣΔΔΥ ΠΠ που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, ενώ προωθούμε βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, άρρηκτα συνδεδεμένες με την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, όπως τα Ειδικά τμήματα στα δικαστήρια.

Κυρίες και Κύριοι Δικαστές και Εισαγγελείς,

Κρίσιμος παράγοντας σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις, παραμένουν οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς. Οι Λειτουργοί της Δικαιοσύνης, οι οποίοι ως αυθεντικοί και αμερόληπτοι εφαρμοστές του δικαίου, μέσα από την πολυετή υπηρεσιακή εμπειρία τους, μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση της απονομής της.

Και να διευκολύνουν τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, κρατώντας πάντοτε ψηλά τον πήχη της ποιότητας της Δικαιοσύνης, στην οποία αντικατοπτρίζεται, τελικά, η ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας μας. Για τον λόγο αυτό, όπως είπα και στη Γενική Συνέλευση Εισαγγελέων Ελλάδος, η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που υπονομεύουν το κύρος του Έλληνα Δικαστή και πληγώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της.

Ούτε, βεβαίως, θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που σκοπό έχουν να πολιτικοποιήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες της, συνθλίβοντας το κύρος των Δικαστικών Λειτουργών στις μυλόπετρες της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Προτεραιότητα μας παραμένει η προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, με γνώμονα την ανελαστική τους συνείδησή, το Σύνταγμα και τους νόμους.

Και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στους Δικαστές όλα τα αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ήδη διαβεβαιώσει για την θετική μας στάση στο αίτημα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στα Πρωτοδικεία, στα Εφετεία και στις αντίστοιχες Εισαγγελίες της χώρας.

Δέσμευση που διατυπώθηκε ήδη από την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας κυβέρνησης και επαναλήφτηκε στο Νομοσχέδιο για τη Διαμεσολάβηση, αλλά και στην ετήσια Συνέλευση των Εισαγγελέων, μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Μια δέσμευση στην οποία η Πολιτεία αναγνωρίζει την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται με τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων στα Ποινικά Δικαστήρια, διακινδυνεύοντας τόσο την ταχύτητα όσο και την ποιότητα της απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Και θα υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της το αμέσως επόμενο διάστημα. Και σημειώνω «κατά το μεγαλύτερο μέρος» όχι γιατί η Πολιτεία δεν έχει τη διάθεση να ανταποκριθεί, άμεσα και πλήρως, στο αίτημα των Δικαστών και των Εισαγγελέων. Αλλά κυρίως γιατί η αύξηση των οργανικών θέσεων συναρτάται άμεσα:

Όχι μόνο από τις πραγματικές ανάγκες ανά βαθμό και ανά κλάδο, Αλλά τις πραγματικές δυνατότητες εκπαίδευσης που παρέχει η Εθνική Σχολή Δικαστών και βεβαίως από τα δημοσιονομικά περιθώρια της εθνικής μας οικονομίας. Ειδάλλως, οποιαδήποτε εξαγγελία για αύξηση των οργανικών θέσεων, κινδυνεύει να μείνει μια κενή περιεχομένου εξαγγελία.

Μια εξαγγελία που είναι καταδικασμένη να μείνει στα χαρτιά, όπως συνέβη με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αδικεί την ειλικρινή διάθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να διευκολυνθεί, στην πράξη, το έργο των Ελλήνων Δικαστών, η αποσπασματική ή η επιλεκτική ανάγνωση των προθέσεων της κυβέρνησης. Σε αυτήν άλλωστε την πρόκληση για τη διευκόλυνση του έργου των Δικαστών, απαντά και η ικανοποίηση του αιτήματος της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων για τον εξορθολογισμό των οργανικών θέσεων και την ανακατανομή των θέσεων Προέδρων Εφετών και Εφετών.

Μια νομοθετική πρωτοβουλία, ώριμη, που δεν δημιουργεί πρόσθετα δημοσιονομικά βάρη για τον Κρατικό μας Προϋπολογισμό. Μία ρύθμιση, η οποία δικαιώνει ηθικά και θεσμικά τις τεράστιες προσπάθειες των Ελλήνων Δικαστών, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια.

Ενώ, ταυτόχρονα, ανοίγει τον δρόμο για την ταχύτερη εξέλιξη των Εφετών στον βαθμό του Προέδρου, χωρίς να δημιουργεί πρόσθετα εργασιακά βάρη για τους Δικαστές του δεύτερου βαθμού. Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση εξαντλεί τις προσπάθειες της για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, ενώ μόλις χθες, υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση για τον διορισμό 94 επιτυχόντων της 8Κ/2017 Προκήρυξης του ΑΣΕΠ.

Κυρίες και Κύριοι Δικαστές,

Κυρίες και Κύριοι Εισαγγελείς,

Σε όλο το προηγούμενο διάστημα, συνειδητά το Υπουργείο Δικαιοσύνης καλλιέργησε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας με τους Δικαστικούς Λειτουργούς και τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης. Και αμβλύναμε συνειδητά το κλίμα των τεχνητών εντάσεων, αποφεύγοντας τον πειρασμό των δημόσιων αντεγκλήσεων, που υπονομεύουν ευθέως την καλλιέργεια των ευρύτερων συναινέσεων που απαιτεί ο ευαίσθητος τομέας της Δικαιοσύνης.

Προσεγγίζοντας τις προκλήσεις θεσμικά, καταφέραμε, να επαναφέρουμε το κλίμα νηνεμίας στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Και εργαστήκαμε με συνέπεια προκειμένου να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους χρηματοδότησης των Δικαστηρίων, διατηρώντας στο ακέραιο τα ποσά αλλά και τα ποσοστά του ΤΑΧΔΙΚ που αναλογούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα αναζητούμε πρόσθετους πόρους από το ΕΣΠΑ και ενεργοποιούμε εναλλακτικά εργαλεία, όπως οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες σύγχρονες δομές για τη Δικαιοσύνη σε όλη την Επικράτεια.

Και με το ίδιο πνεύμα συναίνεσης προχωράμε στη πλήρη διασαφήνιση των αρμοδιοτήτων και των συναρμοδιοτήτων με το Υπουργείο προστασίας του Πολίτη, ενώ παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών για τα ζητήματα των αναδρομικών από τις μισθολογικές ωριμάνσεις που αποτελούν μείζον αίτημα των Ενώσεων των Δικαστικών Λειτουργών. Κυρίες και Κύριοι Δικαστές και Εισαγγελείς,

Ο Έλληνας δικαστής, στο νέο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον, με δεδομένη την ανεξαρτησία του, καλείται με την επιστημονική του επάρκεια, την ανεπηρέαστη έκφραση των αποφάσεών του και το αδιαμφισβήτητο κύρος του, να συνεχίσει να αφιερώνει τις προσπάθειες τους στην ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Ελληνική δικαιοσύνη.

Το συνταγματικό μας πλαίσιο προσφέρει την αναγκαία προστασία στους δικαστικούς λειτουργούς, ώστε κανείς να μην μπορεί να επηρεάσει αθέμιτα, ούτε κατ’ ελάχιστον, την κρίση σας. Και η κυβέρνηση, από την πλευρά της έχει εκδηλώσει έμπρακτα το σεβασμό της στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, που αποτελεί για μας, όχι μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξη, ισότιμο πυλώνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Κλείνοντας το χαιρετισμό μου, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας και υπογραμμίζω ότι προσβλέπω στον διαρκή, ειλικρινή διάλογο με το Προεδρείο σας, αλλά και στην αποδοτική, για τη δικαιοσύνη και τους πολίτες, συνεργασία με όλους σας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα αναμένω τα πορίσματα και τις προτάσεις, στις οποίες θα καταλήξετε με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνέλευσής σας.

Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ