Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Μαργαρίτα Στενιώτη : Υψηλού κινδύνου χώροι για τη μετάδοση του κορονοϊού τα δικαστήρια της χώρας λόγω του συνωστισμού και της πολυκοσμίας

Ο θεσμός της Δικαιοσύνης αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας και η πρόσβαση σ’ αυτή αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών, υπό συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας της χώρας μας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μαργαρίτα Στενιώτη : Υψηλού κινδύνου χώροι για τη μετάδοση του κορονοϊού τα δικαστήρια της χώρας  λόγω του συνωστισμού και της πολυκοσμίας

Στις ημέρες μας, όμως, που επικρατούν συνθήκες «εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» λόγω της πανδημίας και της έντονης υγειονομικής ανασφάλειας, το δικαίωμα αυτό δύναται να περιορισθεί, όπως περιορίζονται και άλλα θεμελιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών (προσωπική ελευθερία, οικονομική ελευθερία, λατρείας, εργασίας κλπ.)

Ο περιορισμός δε αυτός, σ’ ένα Κράτος Δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα, δεν δύναται να προσβάλλει τον πυρήνα του εν λόγω δικαιώματος και πρέπει να πραγματώνεται με τήρηση, πάντα, της αρχής της αναλογικότητας και της στάθμισης της προστασίας του υπέρτερου αγαθού, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι η δημόσια υγεία και η ανθρώπινη ζωή.

Είναι γεγονός ότι τα Δικαστήρια αποτελούν χώρους υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του κορωνοϊού λόγω του συγχρωτισμού και της πολυκοσμίας.

Ενδεικτικά, στο Πρωτοδικείο Αθηνών μεταβαίνουν καθημερινά περίπου 8.000 πολίτες, σύμφωνα με σχετικά στατιστικά στοιχεία και κατά τις 20 εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα τουλάχιστον 160.000 πολίτες, ενώ στο Εφετείο Αθηνών, ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται τουλάχιστον σε 5.000 πολίτες ημερησίως και σε 100.000 πολίτες κατά τη διάρκεια ενός μήνα. Ανάλογη, δε, κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα μεγάλα, κυρίως, Δικαστήρια της χώρας.

Η εν μέρει αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων, κατά το πρώτο κύμα πανδημίας, είναι δεδομένο, ότι συνέβαλε στη μη εξάπλωση του covid – 19. Το νέο κύμα της πανδημίας, και πλέον πιο επιθετικό, είναι πραγματικότητα. Η αύξηση των κρουσμάτων και η πίεση του συστήματος υγείας προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό και στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Και τούτο, διότι η λειτουργία των Δικαστηρίων προϋποθέτει την εξασφάλιση τέτοιων συνθηκών, που θα εγγυώνται την προστασία της υγείας όλων των παραγόντων μίας δίκης και παράλληλα δεν θα υποκρύπτουν εκπτώσεις από τη γενική αρχή της Δίκαιης Δίκης.

Συνεπώς, για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης κανονικής λειτουργίας των Δικαστηρίων ή εν μέρει αναστολής ή πλήρους αναστολής αυτής προϋποθέτει ενδελεχή έρευνα και μελέτη των επιδημιολογικών επιπτώσεων εξαιτίας των συναθροίσεων και μόνο σε περίπτωση συμφωνίας του επιστημονικού ιατρικού προσωπικού και της εξαγγελίας συγκεκριμένης δέσμης μέτρων προστασίας των εμπλεκόμενων προσώπων θα πρέπει να λαμβάνεται η σχετική απόφαση.

Με την εμπειρία που, πλέον, διαθέτουν τόσο τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης όσο και οι Δικαστικοί Λειτουργοί, οι Δικηγόροι και οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, και αφήνοντας τη συζήτηση για το «ποιος διαφυλάσσει καλύτερα τα συντεχνιακά του συμφέροντα» για το μέλλον, όταν ο εφιάλτης της πανδημίας θα καταγράφεται ως ιστορικό γεγονός και παράλληλα αποκαθιστώντας την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι «Δικαστές δεν εργάζονταν κατά το χρονικό διάστημα του πρώτου κύματος πανδημίας», καθότι κατά το άνω χρονικό διάστημα δημοσιεύθηκαν χιλιάδες αποφάσεις και η πλειοψηφία των υποθέσεων που αποσύρθηκαν, εν τέλει, συζητήθηκαν κατά τους μήνες Ιούλιο και Σεπτέμβριο λόγω περικοπής των δικαστικών διακοπών, οφείλουμε όλοι μαζί να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και παράλληλα να μην στερηθεί ο πολίτης τη συνταγματικά προβλεπόμενη έννομη προστασία του.

Προς τούτο θα συμβάλλει ο σοβαρός και τεκμηριωμένος διάλογος όλων των υπηρετούντων το θεσμό της Δικαιοσύνης. Η διακοπή των συνεδριάσεων των Δικαστηρίων και η αποχή των Δικαστικών Λειτουργών από τα καθήκοντά τους εν μέσω πανδημίας, που εξήγγειλε η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΔΕ, δε συνιστά υπεύθυνη στάση και γιγαντώνει το πρόβλημα που επιθυμούμε όλοι να επιλύσουμε, το συνωστισμό στα Δικαστήρια.

Υπεύθυνη στάση, καθότι οι επιδημιολογικοί δείκτες αυξάνονται και μόνο κατά τη σημερινή ημέρα τα κρούσματα ανήλθαν σε 2.646 και οι θάνατοι σε 18 (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση), συνιστά η άμεση επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας των Δικαστηρίων και μάλιστα, μετά τα άνω δεδομένα, η επανεξέταση της λειτουργίας τους, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των ΚΥΑ που δημοσιεύθηκαν από το Μάρτιο έως το Μάϊο 2020.

Η Μαργαρίτα Στενιώτη είναι Εφέτης, πρώην Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και νυν μέλους του Δ.Σ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ