Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Mr. Bitcoin: Οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί, και η καυτή «πατάτα» στα χέρια του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Mr. Bitcoin: Οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί, και η καυτή «πατάτα» στα χέρια του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης

Η υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ, του αποκαλούμενου Mr. Bitcoin, κρατάει σε τεντωμένο σκοινί τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας.

Η Ρωσική πλευρά είναι σε επιφυλακή και μέχρι στιγμής τηρεί στάση αναμονής αποδιδόμενη σε παρακλήσεις για την τύχη του πλέον εκζητούμενου ανθρώπου στη χώρα, αλλά είναι δεδομένο πως η πίεση όσο πλησιάζει να πάρει μια απόφαση ο Μιχάλης Καλογήρου θα είναι πολύ πιο έντονη.

Τα πράγματα έφτασαν σε οριακό σημείο καθώς ο Βίνικ αρνούνταν να λάβει τροφή για πάνω από 3 μήνες (90 μέρες).

Ποιος είναι

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, ο αποκαλούμενος Mr. Bitcoin είναι ο άνθρωπος για τον οποίο ερίζουν 3 χώρες και πιθανόν ο πιο εκζητούμενος αλλοδαπός στη χώρα μας, αλλά και ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα σε Ευρώπη και Αμερική. Ο Αλεξάντερ Βίνικ, κατέχει ένα ρεκόρ.

Έχει αποφασιστεί δικαστικά η έκδοσή του σε 3 χώρες οι οποίες ερίζουν για αυτόν. Η Αμερική, η γενέτειρά του Ρωσία και εσχάτως η Γαλλία έχουν πετύχει στον Άρειο Πάγο την εκδοσή του. Ποια όμως χώρα θα τον πάρει, θα αποφασίσει προφανώς ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχ. Καλογήρου.

Κι αυτό γιατί με τρεις δικαστικές αποφάσεις να τον «δίνουν» σε 3 χώρες, είναι στα χέρια του Έλληνα υπουργού η «καυτή πατάτα». Και όπως φαίνεται, η όποια απόφαση θα έχει ένα υψηλό κόστος. Εξ ου και η πίεση που ασκούν (ή θα ασκήσουν) οι Ρώσοι, οι οποίοι δείχνουν να έχουν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον συμπατριώτη τους.

Η «παράκληση»

Προ ημερών όμως η αρμόδια επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα, απέστειλε επιστολή προς τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, με την παράκληση να εκδώσει τον Ρώσο Αλεξάντερ Βίνικ στην Ρωσία. Στην επιστολή της, επικαλείται σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, μεταξύ των οποίων η βεβαρημένη κατάσταση της υγείας της συζύγου του και του ίδιου, υπενθυμίζοντας ότι έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη στην Ρωσία.

Όπως αναφέρει το ΤΑΣΣ, η Ρωσίδα επίτροπος επισημαίνει, ότι ο Βίνικ έχει χάσει το 30% του βάρους του και στην ουσία «βρίσκεται στα όρια του θανάτου». Η σύζυγός του έχει επίσης βεβαρημένη υγεία καθώς έχει διαγνωστεί με καρκίνο στον εγκέφαλο, ενώ τα δύο ανήλικα παιδιά τους ενδέχεται να μείνουν ορφανά.

Θρύλος

Το ερώτημα είναι γιατί τον ζητούν όλοι (Ρώσοι, Αμερικανοί και Γάλλοι); Ο θρύλος λέει ότι ο Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017 στη Χαλκιδική, ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του, καθ’ υπόδειξιν Αμερικανών πρακτόρων. Ο άνθρωπος αυτός, φέρεται να είναι πίσω από την διαχείριση των κρυπτονομισμάτων στις διεθνείς αγορές, εμφανίζεται ως υπεύθυνος για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων, και είναι -πιθανόν- το πλέον εκζητούμενο πρόσωπο σε Ευρώπη και Αμερική.

Και γιατί κάνει απεργία πείνας; Γιατί σύμφωνα με τους δικηγόρους του, κρατείται στη χώρα μας εδώ και 19 μήνες, καθ’ υπέρβαση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης, χωρίς να του αποδίδεται κατηγορία από τις ελληνικές αρχές, χωρίς να έχει παραπεμφθεί σε δίκη και χωρίς να του έχει επιβληθεί ποινή

Οι συνήγοροι του Αλεξάντερ Βίνικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Τιμοφέυ Μουσάτωφ, τονίζουν πως ο Mr. Bitcoin συναίνεσε από την πρώτη στιγμή να εκδοθεί στη χώρα του, τη Ρωσία, της οποίας είναι υπήκοος. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν γίνει αμετάκλητες, ωστόσο η έκδοσή του δεν υλοποιείται, λόγω των παράλληλων αιτημάτων να εκδοθεί στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, σε χώρες με τις οποίες δεν τον συνδέει τίποτε και όπου κινδυνεύει η ζωή του, αφού, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, οι λόγοι που τον ζητούν είναι για να τον μετατρέψουν σε εργαλείο του πολέμου πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ