Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Novartis: «Άχρηστες» οι καταθέσεις του προστατευόμενου μάρτυρα «Αναστασίου»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Novartis: «Άχρηστες» οι καταθέσεις του προστατευόμενου μάρτυρα «Αναστασίου»

Στον κάλαθο των αχρήστων (κοινώς στο αρχείο) οδηγούνται σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις όλες οι καταθέσεις που έδωσε εδώ και έναν χρόνο αναφερόμενος σε στοιχεία της υπόθεσης Novartis, ο προστατευόμενος μάρτυρας Γιάννης Αναστασίου, που όπως αποκαλύφθηκε είναι ο Νίκος Μανιαδάκης.  Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εφ’ όσον ο συγκεκριμένος -έστω και με κωδική ονομασία- έδωσε καταθέσεις ως μάρτυρας , από τη στιγμή που μετατράπηκε σε κατηγορούμενο όσα έχει πει τίθενται στο αρχείο της Εισαγγελίας.

Οι δικαστές δηλαδή δεν μπορούν να κάνουν χρήση όσων έχει πει μέχρι σήμερα ο κ. Μανιαδάκης. Μάλιστα χρήση αυτών των καταθέσεων συνεπάγεται ουσιαστικά ακυρότητα όλης της διαδικασίας.

“Επίθεση”

Την ίδια στιγμή θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν , ακόμα κι εντός της βδομάδας, η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, Μαρίνα Μπόζνου να καλέσει σε απολογία τον Νίκο Μανιαδάκη για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος η οποία επισύρει ποινή έως και ισόβια.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως ο κατηγορούμενος δια του συνηγόρου του Θόδωρου Μαντά (φωτογραφία) θα υποστηρίξει πως ουδέποτε υπήρξε δημόσιος λειτουργός με την έννοια του νόμου για να μπορεί να διωχθεί με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου δρακόντειου νόμου. Η διαφοροποίηση είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί αλλάζει εντελώς την κλίμακα βαρύτητας του όποιου αδικήματος.

Θα καταθέσει επίσης στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προσφυγή κατά της απαγόρευσης εξόδου που του επιβλήθηκε, υποστηρίζοντας πως υπήρξαν δικονομικές παραβάσεις αφενός από το γεγονός της πολύωρης κράτησής του στο αεροδρόμιο χωρίς να υπάρχει σε βάρος του κατηγορία ή απαγόρευση εξόδου και αφετέρου στο ότι δεν αναγράφεται στην διάταξη απαγόρευσης εξόδου που του επιδόθηκε με έξι ώρες καθυστέρηση στο αεροδρόμιο πως ανακαλείται η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Παράλληλα θα περιγράψει με τη δική του οπτική και θα προσπαθήσει να αναδείξει αυτό που ο ίδιος κατέγραψε ως «εκβιαστική και πιεστική συμπεριφορά προκειμένου να καταθέσει πως οι Σαμαράς, Γεωργιάδης και Στουρνάρας, χρηματίστηκαν για την υπόθεση Novartis».

Η επίσημη όμως αυτή καταγραφή «εκβιαστικών συμπεριφορών εκ μέρους αξιωματούχων» , εφόσον περιγράφονται αδικήματα που εχουν διαπραχθεί, γεννά υποχρέωση στον αρμόδιο εισαγγελέα να διαβιβάσει στην εισαγγελία την προσφυγή προκειμένου να αποτελέσει τη βάση δικαστικής διερεύνησης των καταγγελλομένων.

Θα τους μηνύσει;

Ο κ. Μανδιάκης εχει προαναγγείλει άλλωστε πως θα υποβάλλει μηνύσεις στους δυο άλλους προστατευόμενους μάρτυρες, πιθανόν με τα πραγματικά ονοματεπώνυμά τους, γεγονός που σημαίνει πως τελειώνει η ανωνυμία των άλλων δυο μαρτύρων κάτι ιδιαίτερα δυσχερές για την έρευνα . Άλλωστε η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας εκτιμάται ότι στηρίζεται στην παλαιότερη κατάθεση της «Αικατερίνης Κελέση» τον Νοέμβριο του 2017 και την πρόσφατη (στις 12 Δεκεμβρίου) του «Μάξιμου Σαράφη»  . Σύμφωνα με αυτές πήρε χρήματα από την Novartis.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ