Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Novartis: 2 παραιτήσεις, 3 αναφορές, δεκάδες μηνύσεις και μια χαμένη αξιοπιστία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Novartis: 2 παραιτήσεις, 3 αναφορές, δεκάδες μηνύσεις και μια χαμένη αξιοπιστία

Τελικά ποιος κερδίζει στην υπόθεση Novartis; Η σωστή ερώτηση – επειδή είναι προφανής η απάντηση σ αυτή- είναι «τελικά ποιος χάνει;». Μα φυσικά η Δικαιοσύνη. Ας το δούμε αριθμητικά: Δυο παραιτήσεις (Ελένη Ράϊκου, Γιάννης Αγγελής), τρεις αναφορές (Τουλουπάκη- Αγγελή) και ουκ έστιν αριθμός μηνύσεων κυρίως μεταξύ Τουλουπάκη και Ράϊκου.

Τα παραπάνω πρόσωπα- για τους αμύητους-  είναι εισαγγελείς . Υψηλού βαθμού μάλιστα. Οι Ελένη Ράϊκου και η Ελένη Τουλουπάκη είναι η πρώην και η νυν εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς και ο Γιάννης Αγγελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επόπτης των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς μέχρι τον Ιανουάριο.

Η Ελένη Ράϊκου παραιτήθηκε καταγγέλλοντας  πως στοχοποιείται με δημοσιεύματα εξαιτίας της υπόθεσης Novartis.

Αλληλομηνύθηκε με την αντικαταστάτριά της όταν υπήρξαν δημοσιεύματα πως ο γιατρός σύζυγός της πήρε ένα μικρoποσό από την Novartis (σε παρελθόντα χρόνο) για να συντάξει για ιατρική μελέτη και ήταν μεταξύ των ερευνώμενων ιατρών. Η κα Ράϊκου θεώρησε τους αντικαταστάτες της υπεύθυνους για τις διαρροές και εισήγαγε στην νομικο-πολιτική ορολογία τον όρο «Ρασπούτιν» δείχνοντας προς την πολιτική εξουσία.

Δεν πάω φυλακή για τη Novartis

O Γιάννης Αγγελής παραιτήθηκε λέγοντας επίσης πως στοχοποιείται μέσω δημοσιεύματος που τον εμφάνιζε να μην παίρνει στοιχεία που του έδωσε το FBI για Έλληνα πολιτικό. Το περιστατικό διαψεύστηκε, πλην ο κ. Αγγελής έκανε αναφορά που «δείχνει» ως υπεύθυνη για τις διαρροές την κα Τουλουπάκη και μάλιστα είπε την περίφημη φράση «δεν πάω φυλακή για τη Novartis”.

H κα Τουλουπάκη απάντησε με δική της αναφορά, που έδινε τη δική της εκδοχή για την ιστορία με το FBI και κατήγγειλε πως ο κ. Αγγελής  σε ημέρες που δεν ήταν η ίδια στο γραφείο της μετέβη στην εισαγγελία Διαφθοράς και αντέγραψε σε στικάκι από υπολογιστή όλο το αρχείο με τις εκκρεμείς υποθέσεις, γεγονός που σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά του ως εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς. Το συμβάν , λέγεται , επιβεβαιώνουν και υπάλληλοι της Εισαγγελίας.

Ο κ. Αγγελής επανήλθε, αρχές Φεβρουαρίου με δεύτερη αναφορά όπου περιγράφει ουσιαστικά ότι η έρευνα για την υπόθεση έχει ξεκάθαρη στόχευση να φτάσει (ανεξαρτήτως αν υπήρχαν στοιχεία ή όχι) σε διώξεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης και πολλά άλλα.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου λοιπόν, έδωσε εντολή να διερευνηθεί η καταγγελία Αγγελή μόνο κατά το σκέλος που αφορά τη διαρροή στον Τύπο. Κατά τα λοιπά, ουδέν. Ούτε για αυτά που έγραψε ο κ. Αγγελής, ούτε για αυτά που έγραψε η κα Τουλουπάκη. Αναπόφευκτα λοιπόν, ο εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, έβαλε την υπόθεση στο αρχείο.

Εξώδικο

Από τον Φεβρουάριο μέχρι προ ολίγων ημερών δεν κουνήθηκε ούτε κουνούπι… Μέχρι που η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αποκάλυψε τις αναφορές Αγγελή.

Η κα Τουλουπάκη έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα μιλώντας για ανακρίβειες , ψεύδη και συκοφαντίες : «Η σκοπιμότητα της δήθεν τωρινής αποκάλυψης – «διαρροής» τους δεν αφήνει περιθώρια, ειμή μόνο να ομιλούμε για ξεκάθαρη εργαλειοποίηση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας προς την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων», ανέφερε.

Μετά από όλα αυτά, τότε , και μόνον τότε , αποφασίστηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί διπλή προκαταρκτική εξέταση. Τέσσερις μήνες μετά, δηλαδή.

Για να επανέλθουμε λοιπόν στο αρχικό ερώτημα: Όπως έλεγε και ένας δικηγόρος «στην κρίση σας»…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ