Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Novartis Gate: Όταν η διάκριση των εξουσιών γίνεται βορά για έναν προστατευόμενο μάρτυρα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Novartis Gate: Όταν η διάκριση των εξουσιών γίνεται βορά για έναν προστατευόμενο μάρτυρα.

Μία ποινική δικογραφία με προεκτάσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ένας προστατευόμενος μάρτυρας με όνομα και επίθετο (!!), δηλώσεις Υπουργού της Κυβέρνησης με αιχμές για συγκεκριμένους Εισαγγελικούς λειτουργούς,  απάντηση στις αναφορές του Υπουργού από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και αλλεπάλληλα non papers και καταγγελίες από την Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Γράφει ο δικηγόρος  Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

Και όλα αυτά μόλις με την άφιξη του νέου έτους με όλους εμάς να είμαστε θεατές ενός σίριαλ το οποίο θα συνεχίσει να μας κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές.

Και εδώ έγκειται ο βασικός προβληματισμός: Είναι δυνατόν για άλλη μία φορά ο θεσμός της Δικαιοσύνης να πλήττεται και να γίνεται βορά στα δελτία ειδήσεων; Είναι αποδεκτή η οιαδήποτε δήλωση ακόμα και με θετικό πρόσημο  από θεσμικούς παράγοντες της πολιτικής εξουσίας; Με ποιο τρόπο θα διατηρηθεί το κύρος της Δικαιοσύνης και η ανεξαρτησία της όσο θα πολώνεται το προεκλογικό παιχνίδι;

Θα πρέπει δε να γίνει κατανοητό ότι για τον προστατευόμενο μάρτυρα σύμφωνα με το άρθρο 9 Ν. 2928/2001, που τιτλοφορείται “Προστασία μαρτύρων”, ορίζεται:

«1. Κατά την ποινική διαδικασία για τις πράξεις της συγκρότησης ή συμμετοχής σε οργάνωση της παραγράφου 1 του άρθρου 187 του ποινικού κώδικα [εγκληματική οργάνωση] και για συναφείς πράξεις μπορεί να λαμβάνονται μέτρα για την αποτελεσματική προστασία από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό των ουσιωδών μαρτύρων, των προσώπων που κατά το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα βοηθούν στην αποκάλυψη εγκληματικών δραστηριοτήτων ή και των οικείων τους».   

Είναι φανερό επομένως ότι ο νομοθέτης επιτρέπει την ύπαρξη προστατευόμενου ανώνυμου μάρτυρα αποκλειστικά και μόνο για την αποτελεσματική προστασία από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό των μαρτύρων.

Ωστόσο, δε θα πρέπει να λησμονούμε ότι προστασία αυτή δε γίνεται αυθαίρετα αλλά θα πρέπει ο μάρτυρας να είναι ουσιώδης, ήτοι η κατάθεσή του να προσφέρει πράγματι ουσιαστικά στοιχεία στη αποκάλυψη της αληθείας.

Σε κάθε περίπτωση όμως όλες οι ανωτέρω ουσιαστικές ποινικές και δικονομικές διατάξεις δε μπορούν να αποτελούν πολιτική αντιπαράθεση.

Γιατί όταν πια τελειώσει το προεκλογικό παιχνίδι το μόνο καταφύγιο για την προστασία των πολιτών είναι και θα πρέπει να παραμείνει ο θεσμός της Δικαιοσύνης με όλο το κύρος και την αξιοπιστία που όλοι θα πρέπει να  διαφυλάξουμε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ