Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

O κύβος ερρίφθη: Σύντομα υπουργικό και νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο- Τα φαβορί

NEWSROOM icon
NEWSROOM
O κύβος ερρίφθη: Σύντομα υπουργικό και νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο- Τα φαβορί

Θέμα  ωρών ή ημερών είναι πλέον η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου που προκαλεί πολιτική θύελλα. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές «ο κύβος ερρίφθη» και η επιλογή της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στον ορισμό νέας ηγεσίας στον Αρειό Πάγο παρά το γεγονός ότι κορυφαίοι συνταγματολόγοι , όλων των πολιτικών «αποχρώσεων», εκφράζουν όχι τόσο νομικές όσο κυρίως δεοντολογικές ενστάσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως χθες υπήρξαν ακόμα και εντός της κυβέρνησης διαφωνίες καθώς όπως λένε , νομικά μεν η κυβέρνηση είναι καλυμμένη, όμως μπορεί να εκτεθεί πολιτικά καθώς φαντάζει πρόδηλη η «πρεμούρα» να έχει τον έλεγχο της Δικαιοσύνης ενόψει όσων – εικάζεται- ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ως αντιπολίτευση.

Παρόλα αυτά επικράτησε η άποψη πως πρέπει να προχωρήσει στην επιλογή των αντικαταστατών του Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βας. Πέππα και της εισαγγελέα Ξένης Δημητρίου, οι οποίοι αποχωρούν στις 30 Ιουνίου λόγω συνταξιοδότησης. Μάλιστα χθες διέρρευσαν σενάρια για πιέσεις προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραιτηθεί ώστε να διευκολύνει την κυβέρνηση – με ενδιάμεσο μοχλό την επιθεωρήτρια δημόσιας Διοίκησης- τα οποία όμως διέψευσε κατηγορηματικά η κα Μάρια Παπασπύρου.

Τα φαβορί

Με αυτά τα δεδομένα τρεις δικαστίνες και ένας εισαγγελέας είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν τις δυο κορυφαίες θέσεις.  Πρωτοτυπία αποτελεί δε το γεγονός ότι από τις συνολικά 6 υποψηφιότητες (3 για κάθε θέση) οι δυο είναι κοινές και για τις δυο , συνεπώς οι υποψήφιοι είναι 4.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως από αυτούς που προκρίθηκαν από την διάσκεψη των προέδρων οι 3 είναι γυναίκες (και όλες προερχόμενες από το δικαστικό σώμα, δυο αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου και μια Αρεοπαγίτης) και ένας άνδρας προερχόμενος από τον Εισαγγελικό κλάδο, ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης.

Πρόεδρος

Για τη θέση του προέδρου ισοψήφησαν με 15 ψήφους η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου  Ειρήνη Καλού (υψηλής ποιότητας δικαστικής , γνωστή από την θέση της εφέτη -ανακρίτριας στην υπόθεση του Βατοπαιδίου)  και η Αρεοπαγίτης  Διονυσία Μπιτζούνη ( πρώην συνδικαλίστρια στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων και με ισχυρή νομική επάρκεια) , ενώ τρίτη με 13 ψήφους αναδείχθηκε η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου  Δήμητρα Κοκοτίνη, η οποία φέρεται να έχει ισχυρά ερείσματα και να χαίρει εκτιμήσεως για την νομική της κατάρτιση στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.

Η θέση του Εισαγγελέα

Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου,  Χ. Βουρλιώτης συγκέντρωσε 15 ψήφους, ενώ η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη και η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καλού από 9 ψήφους. Ο κ. Βουρλιώτης επίσης χαίρει υψηλής νομικής εκτίμησης ενώ ήταν αυτός που είχε διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής το 2012 ενώ ειχε προτείνει- με μια εξαιρετική αγόρευση- να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 αξιωματικοί που ήρθαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ