Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Πάνος Λαζαράτος: Περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των ΕΜΑΚ

Οι λόγοι Δημοσίου Συμφεροντος που σταθμίζει το ΣτΕ δεν αφορουν μόνο τη δημόσια υγεία, αλλά και την συνεχή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας με πλήρη διαθεσιμότητα του προσωπικού της.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πάνος Λαζαράτος: Περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των ΕΜΑΚ

Εξεδόθη η αποφαση ΕπΑΝ ΣΤΕ 133/2021 , η οποία απέρριψε αίτηση αναστολής 46 μελών των ΕΜΑΚ( Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών) κατά πραξεως του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος από 18.5 2021.

Με την πράξη αυτή κρίνεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ο εμβολιασμός ολων των ΕΝΣΤΟΛΩΝ που υπηρετούν στις εν λόγω υπηρεσίες.

Όσοι δεν εμβολιαστούν ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ μεν στο Πυροσβεστικό σώμα , ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ όμως υποχρεωτικώς στις υπηρεσίες ΕΜΑΚ από εμβολιασμένους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού σώματος.

Ως προς την απόφαση αξίζει να παρατηρηθούν ειδικως τα ακόλουθα , τα οποία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όσοι προτίθενται να προσφύγουν στο ΣτΕ με αιτησεις ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κατά μέτρων σε βάρος ανεμβολιαστων προσώπων. Η παρούσα ανάρτηση δεν συνιστά κριτικη ή επιστημονικό σχολιασμό. Προτίθεται απλως να συμβάλει στην ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ προσέγγιση του θέματος από οσους θελήσουν να προσφύγουν στο ΣτΕ για ανάλογα θέματα. ————————————————————————————- 1. Οι λόγοι Δημοσίου Συμφεροντος που σταθμίζει το ΣτΕ δεν αφορουν μόνο τη δημόσια υγεία, αλλά και την συνεχή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας με ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ του προσωπικού της.

2. Ο έμμεσος εξαναγκασμός σε ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ δεν συνιστά βλάβη της υγείας.

3. Αφήνεται ανοιχτό το ζήτημα του ΑΜΕΣΟΥ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥ , διότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το περιεχομενο της πράξης, και συνεπως δεν αποτελεί αντικείμενο της δίκης.

Εν τούτοις a contrario επιχείρημα από την γενική διατύπωση καθιστα σαφες ότι ο αμεσος υποχρεωτικός εμβολιασμός θα αντιμετωπιζόταν εντελως διαφορετικά κατά τη στάθμιση των συγκρουόμενων αγαθών.

4. Η βλάβη που αφορά μειώσεις ΑΠΟΔΟΧΩΝ δεν προκύπτει ΑΜΕΣΑ από την προσβαλλόμενη και συνεπώς δεν είναι ΕΝΕΣΤΩΣΑ. Θα προκύψει στο μελλον από τις πράξεις υπηρεσιακών μεταβολών που θα ακολουθήσουν για οσους δεν εμβολιαστούν.

5. Το αυτό με το υπό 3 ισχύει και για την ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ. Μπορεί να προβληθεί μόνο κατά την προσβολή των υπηρεσιακών μεταβολών.

6. Ο λόγος περι ελλειψεως νομοθετικής εξουσιοδοτησεως δεν είναι προδήλως βάσιμος διότι μαλλον πρόκειται για σώρευση ατομικών πραξεων και όχι για ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.

7. Ο λόγος περι παραβάσεως της αρχής της αναλογικότητας επίσης δεν είναι προδήλως βάσιμος , όχι μόνο επειδή δεν υφίσταται σχετική πάγια νομολογία ή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Δίνεται έμφαση στις ειδικές συνθήκες εργασίας των ΕΜΑΚ , σε σχέση με τον Κοβιντ. Εργάζονται ΟΜΑΔΙΚΑ και βρίσκονται σε ΑΜΕΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ , τόσο μεταξύ τους όσο και με οσους καλούνται να διασώσουν. Το επιχείρημα φαίνεται γενικεύσιμο.

8. Ο λόγος για παράβαση της αρχής της ΙΣΟΤΗΤΑΣ , μεταξύ εμβολιασμένων και μη επίσης δεν είναι προδήλως βάσιμος. Και τούτο διότι « ΑΔΙΑΦΟΡΩΣ του τρόπου μεταδόσεως του Κορωνοιου από εμβολιασμενα και μη προσωπα»( πολύ προσεκτική διατύπωση) δεν υφίσταται ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΥΝΘΗΚΩΝ μεταξύ των δυο κατηγοριών προσωπικού της ΕΜΑΚ .

Και τούτο ιδιως ενόψει των συνεπειών που « ΜΠΟΡΕΙ να έχει ο μη εμβολιασμός» ( και πάλι προσεκτική διατύπωση ) για την εύρυθμη λειτουργία της συγκεκριμένης δημόσιας υπηρεσίας. Αρκει να « μπορεί». Υπό όλες τις δυνατές εκδοχές. Ως προς το εάν, το πότε , το πως και το Πόσο. ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ διακινδύνευση.

Η διατύπωση θα χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως αρκετά στο άμεσο μελλον σε δικες προσωρινής ή οριστικής δικαστικής προστασίας.

Στο απώτερο μελλον οι διατυπώσεις θα εκλεπτυνθουν και διαφοροποιηθούν ,μετά μειοψηφιών ,κατά τροπο ανάλογο προς τη ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ κρίση. —————————————————————————————— Ανάλογες σκεψεις αναμένεται να επανεμφανιστούν σε παρόμοιες μελλοντικές δικες .

Οι προσφεύγοντες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ΣτΕ επιχειρηματολογεί σε αυτό το ΑΦΗΡΗΜΕΝΟ επίπεδο αποφευγοντας βέβαια να παίρνει ,έστω και εμμέσως ,θέση , επι ιατρικών ή ανάλογων ζητημάτων, ανεξαρτητως της κρατουσης ιατρικής απόψεως.

Η αφηρημένη διακινδύνευση του δημοσίου συμφεροντος θεωρείται δεδομένη ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΣ από τη στιγμή που γίνεται επίκλησή της στο ίδιο το προσβαλλόμενο μέτρο ή/ και την εξουσιοδοτική αυτού διάταξη.

Επ ‘ αυτού στην ουσία ούτε αμφισβήτηση ούτε ΑΝΤΑΠΟΔΕΙΞΗ χωρεί. Ιδιως σε επίπεδο προσωρινής δικαστικής προστασίας.

Είναι μεγάλη η δύναμη της γλώσσας. Και ισχυρός ο θώρακας της δογματικής νομικής σκέψεως.

*Ο Πάνος Λαζαράτος είναι καθηγητής Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ