Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Βασίλης Καπερνάρος: Χώρα εφαρμοσμένης επιλεκτικής Δημοκρατίας και επιλεκτικού Κράτους Δικαίου

Ας υποθέσουμε ότι σ’ αυτή τη δημοκρατική χώρα με το υπάρχον κράτος δικαίου δεν υφίσταται θέμα διάβρωσης και διαφθοράς θεσμών και κοινωνικών αξιών, που οφείλεται, κατά βάση, στην εθνική αδιαφορία μας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βασίλης Καπερνάρος: Χώρα εφαρμοσμένης επιλεκτικής Δημοκρατίας και επιλεκτικού Κράτους Δικαίου

Ας υποθέσουμε ότι αυτή η χώρα που ζούμε είναι μια δημοκρατική χώρα με ενεργό κράτος Δικαίου και όχι μια χώρα, στην οποία, πολλά χρόνια τώρα, η έννοια Δημοκρατία, έρπει ως ευφημισμός ή το κράτος Δικαίου σε πάρα πολλές περιπτώσεις αποτελεί στοιχείο ανενεργό και αδιάφορο.

Ας υποθέσουμε ότι σ’ αυτή τη δημοκρατική χώρα με το υπάρχον κράτος δικαίου δεν υφίσταται θέμα διάβρωσης και διαφθοράς θεσμών και κοινωνικών αξιών, που οφείλεται, κατά βάση, στην εθνική αδιαφορία μας.

Όμως με αφορμή την πρόσφατη περίπτωση ενός πολύ γνωστού Έλληνα τραγουδιστή, κατηγορουμένου για εγκλήματα ποιοτικής απαξίας πλημμεληματικού χαρακτήρα, πριν καν κριθεί αυτός από τον φυσικό του δικαστή έστω και πρώτου βαθμού, υπέστη μια επιλεκτική μεταχείριση ως πολίτης, με τον τρόπο τον οποίο, ως συν-κοινωνοί, όλοι μας διαπιστώσαμε, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κανόνες δικαίου που η νομοθετική μας εξουσία παράγει και την πιστή και δίκαιη εφαρμογή τους η δικαστική εξουσία εγγυάται.

Χάριν της πληρέστερης λοιπόν γνώσης και για να υπάρχει πληρέστερη κοινή γνώμη και ευρύτερη κατανόηση της σημασίας της σκοπιμότητας, όπως παρουσιάστηκε από όλα τα ΜΜΕ και τους διαδικτυακούς τόπους, του προαναφερθέντος πρόσφατου γεγονότος αυτού, παραθέτω τα εξής:

-Άρθρο 2 παρ. 1 Συν/τος: «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας»

-Άρθρο 5 παρ.1 Συν/τος: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» και παρ.2 « Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις»

-Άρθρο 1 της Ε.Σ.Δ.Α.: «Υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου»

-Άρθρο 6 παρ. 2 της Ε.Σ.Δ.Α.: «Παν πρόσωπον κατηγορουμένου επί αδικήματι τεκμαίρεται ότι είναι αθώον μέχρι την νομίμου αποδείξεως της ενοχής του»

-Άρθρο 71 Κώδικα Ποιν. Δικον: «Οι ύποπτοι και οι κατηγορούμενοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους σύμφωνα με τον νόμο» και κυρίως

-Άρθρο 8 παρ 2 ν. 3090/2002: «Η μετάδοση από την τηλεόραση ή η κινηματογράφηση ή μαγνητοσκόπηση ή φωτογράφιση των προσώπων που οδηγούνται ενώπιο των δικαστικών ή εισαγγελικών ή αστυνομικών αρχών και λοιπόν αρχών απαγορεύεται»

-Άρθρο 8 παρ. 3 του ιδίου νόμου: «Όποιος παραβαίνει τις διατάξεις της παραγράφου 2 τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών και χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων (20.000) έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Βεβαίως από τον ν. 3090/2002, ως άνω, θα έπρεπε να εξαιρεθούν τα δημόσια πρόσωπα όπως κυριολεκτικά νοούνται και όχι τα αναγνωρίσιμα ή διάσημα τοιαύτα, αλλά αυτά που διαχειρίστηκαν ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα υπό στενή ή ευρεία έννοια όπως δηλ. Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείας, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι κλπ αλλά τούτο αποκλείεται σ’ αυτή τη χώρα διότι αυτό θα καταργούσε το δικαίωμα σε κάποιους στην επιλεκτική χρήση και συμπεριφορά απέναντι στους «ημετέρους» και «υμετέρους» δηλαδή στην επιλεκτική εφαρμοσμένη «δημοκρατία».

Τέλος, για να προλάβω κάποιους πιθανόν νοσηρώς σκεπτομένους το παρόν κείμενο, γράφτηκε από τον υπογραφόμενο, έχοντας κατά νου του  τον Ν. 4194/2013 (κώδικας περί δικηγόρων) παρ. 5, συμφώνως του οποίου ο δικηγόρος, «Υπερασπίζεται το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα αυτής, τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του ανθρώπου της Ε.Ε., καθώς και το σύνολο των διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα» θέτοντας παραλλήλως έναν προβληματισμό:  Σ’ αυτή τη χώρα, στο πρόσωπο πολλών Ελλήνων, όπως στην προαναφερθείσα πρόσφατη περίπτωση του τραγουδιστή, αυτά τα δικαιώματα έχουν συνάρτηση με την άσκησή τους;

Ο Βασίλης Καπερνάρος είναι Δικηγόρος Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ