Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Μιχ. Ζαφειρόπουλου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Μιχ. Ζαφειρόπουλου

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε χθες από την άγρια δολοφονία του κορυφαίου ποινικολόγου και εξαιρετικά αγαπητού στο χώρο της Δικαιοσύνης (και όχι μόνο)  , Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Ο γνωστός δικηγόρος δολοφονήθηκε στο γραφείο του στις 12 Οκτωβρίου 2017, και η δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεσή του αναβλήθηκε πρόσφατα για τις 16 Ιανουαρίου 2019. Οι συνάδελφοί του με αναρτήσεις τους στο facebook αναφέρθηκαν σε αυτόν:

Δημήτρης Βερβεσός , προεδρος ΔΣΑ:

«Σε κάθε «γιατί» δεν υπάρχει πάντα ένα «διότι»

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ-ΤΙΜΑΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ-ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΜΑΣ ΠΟΡΕΙΑ-ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ-ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ

Κι όπως έλεγε ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου: «Τρομοκρατειστε τους τρομοκράτες»

ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ Μιχάλη»

Θέμης Σοφός, αντιπρόεδρος ΔΣΑ:  

«Ο Μιχάλης υπήρξε προσωπικός οικογενειακός φίλος, γιος του Νώντα Ζαφειρόπουλου, προσωπικού φίλου του πατέρα μου Ιωάννη Θεμ. Σοφού, Δικηγόρου ε.τ. Οι οικογένειές μας πολύ αγαπημένες, πολύ κοντά η μια στην άλλη, θρηνούν την απώλεια του Μιχάλη, που χτυπήθηκε άνανδρα από στυγνούς δολοφόνους. Μιχάλη είσαι πια κοντά στους πατέρες μας, θα σε θυμάμαι πάντα με αγάπη και νοσταλγία για τις ωραίες συζητήσεις μας, φιλαράκι μου, όπως προσφωνούσε ο ένας τον άλλον, θα σε θυμάται όχι μόνον όλος ο νομικός κόσμος, αλλά όλη η Ελλάδα για την αγωνιστικότητα και επιστημοσύνη σου, την επιτυχημένη άσκηση δικηγορίας και την όμορφη οικογένειά σου, τη Βίκυ σου και το Νώντα και Ίριδα, τα βλαστάρια σου. Αιωνία η μνήμη σου αξιομακάριστε αδελφέ μας».

Η αναβολή

Η απουσία βασικού μάρτυρα οδήγησε προ ημερών σε αναβολή για τις 16 Ιανουαρίου 2019 τη δίκη για τη δολοφονία του γνωστού ποινικολόγου, Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Η δολοφονία η οποία συγκλόνισε το νομικό κόσμο της χώρας έγινε πέρυσι στις 12 Οκτωβρίου  και η δίκη ουσιαστικά δεν πρόλαβε να ξεκινήσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας καθώς αυτό ήταν αδύνατον λόγω απουσίας βασικού μάρτυρα. Έτσι η αναβολή δόθηκε βάση του άρθρου 352 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας καθώς απουσίαζε από τη διαδικασία βασικός μάρτυρας στην υπόθεση, κρατούμενος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εμφανιστεί στο Δικαστήριο.

Πρόκειται για συγκρατούμενο των τριών κατηγορουμένων ως ηθικών αυτουργών ο οποίος βρισκόταν στο ίδιο κελί με τους Αλβανούς κακοποιούς και μπορεί να ρίξει φως σε “σκοτεινά” σημεία της υπόθεσης όπως τόνισε η εισαγγελέας της έδρας.

Το δικαστήριο αποφάσισε, αφού πρώτα αποσαφήνισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για παρέλευση του 18μήνου της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων αφού κρατούνται και για άλλες αιτίες, να αναβάλλει την υπόθεση, να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα-κρατούμενου και μίας ακόμη μάρτυρος που δεν εμφανίστηκαν στο Δικαστήριο και να τους επιβάλλει πρόστιμο 120 ευρώ για λιπομαρτυρία.

Παράλληλα, έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης να κληθούν οι τρεις μάρτυρες που προτάθηκαν από τους κατηγορουμένους ως ηθικούς αυτουργούς στην υπόθεση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ