Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Έντονη διαμαρτυρία των δικηγόρων για τη μείωση των διορισμών τους ως δικαστικών αντιπροσώπων – Ζητούν νομοθετική ρύθμιση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έντονη διαμαρτυρία των δικηγόρων για τη μείωση των διορισμών τους ως δικαστικών αντιπροσώπων – Ζητούν νομοθετική ρύθμιση

Για δυσμενή μεταχείριση των δικηγόρων που «μεταβάλει επί τα χείρω» την ήδη μειωμένη εκπροσώπησή τους ως δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογές, κάνει λόγο η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας. Αφορμή για την διαμαρτυρία ήταν  τα στατιστικά στοιχεία των διορισμών εν όψει των βουλευτικών  εκλογών της 7ης Ιουλίου  που δόθηκαν από τον Άρειο Πάγο και δείχνουν αύξηση της ποσόστωσης  των δικαστικών υπαλλήλων.Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ολομέλειας, θα διεκδικηθεί  στο μέλλον η διευθέτηση του εν λόγω θέματος με νομοθετική ρύθμιση καθώς  το αρμόδιο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου διαχρονικά ερμηνεύει και εφαρμόζει «εσφαλμένα» εις βάρος των δικηγόρων την σχετική διάταξη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

“Κατόπιν σχετικού αιτήματός μας, ο Άρειος Πάγος μας απέστειλε τα στατιστικά στοιχεία των διορισμών των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής για τις Βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Από την επισκόπηση των στοιχείων αυτών προκύπτει ότι οι Δικηγόροι που έχουν διοριστεί πανελλαδικά ως τακτικοί και αναπληρωματικοί καλύπτουν το 75,90% των πραγματοποιηθέντων διορισμών, αντί του προβλεπόμενου μέχρι τώρα ποσοστού 77,5%. Αντίθετα παρατηρείται αύξηση της ποσόστωσης των δικαστικών υπαλλήλων κατά 1%

Η μείωση των διορισμών των Δικηγόρων έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία και ευθύνη του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου όπως πληροφορηθήκαμε και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωσή μας και χωρίς μέχρι σήμερα να μας έχει γνωστοποιηθεί εγγράφως η σχετική απόφαση.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την αδικαιολόγητη αυτή απόφαση που συνιστά ανεπίτρεπτη δυσμενή μεταχείριση των δικηγόρων και μεταβάλει επί τα χείρω την ήδη μειωμένη εκπροσώπησή μας. Δυστυχώς το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου δεν εκτίμησε ούτε τη συνεισφορά του δικηγορικού σώματος στην ομαλή διενέργεια των εκλογών και ιδίως των πρόσφατων Ευρωεκλογών και Αυτοδιοικητικών εκλογών, που ήταν από τις πιο δύσκολες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, ούτε τις συνέπειες που έχουν επέλθει σε αυτό από την πρωτοφανή, σε διάρκεια, αναστολή των εργασιών των δικαστηρίων και ιδίως των Αθηνών και Θεσσαλονίκης για τρεις εβδομάδες περίπου και μάλιστα σε ενεργή δικαστική περίοδο και λίγο πριν από τις δικαστικές διακοπές.

Το ζήτημα αυτό θα διεκδικήσουμε να διευθετηθεί στο άμεσο μέλλον με σαφή νομοθετική ρύθμιση αφού μέχρι σήμερα η εφαρμοστέα διάταξη έχει εσφαλμένα ερμηνευθεί και εφαρμοσθεί σε βάρος των δικηγόρων διαχρονικά από το αρμόδιο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου.

Αυτονόητο είναι ότι σε περίπτωση τυχόν συμπληρωματικών διορισμών, που ενδεχομένως προκύψουν λόγω ανεπίδοτων, θα πρέπει να προκριθούν οι δικηγόροι κάθε άλλης κατηγορίας, ώστε να καλυφθεί, κατά το δυνατόν η επελθούσα άδικη μεταχείριση.

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Κ. Βερβεσός”

Πηγή: www.dsa.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ