Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημ. Αναστασόπουλος: Άμεση διεκδίκηση των αυτονόητων για τους δικηγόρους ενόψει των εθνικών εκλογών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημ. Αναστασόπουλος: Άμεση διεκδίκηση των αυτονόητων για τους δικηγόρους ενόψει των εθνικών εκλογών

«Με την παράταση της αναστολής λειτουργίας των ελληνικών Δικαστηρίων, ουσιαστικά ολοκληρώνεται πρόωρα το Δικαστικό έτος, ήδη από τις 22-5-2019. Ταυτόχρονα μέχρι και σήμερα, δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης στους δικαιούχος δικαστικούς αντιπροσώπους του ΔΣΑ», τονίζει ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος και επισημαίνει:

“Το σύστημα καταχώρισης των στοιχείων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων υπολειτουργεί και δεν δέχεται καν τη καταχώρηση στοιχείων για τις επαναληπτικές εκλογές. Οι μαχόμενοι δικηγόροι χωρίς καμία απολύτως πηγή εσόδων και ενώ οι οικονομικές υποχρεώσεις φυσικά δεν αναστέλλονται, θα κληθούν εκ νέου πολύ σύντομα να αναλάβουν καθήκοντα δικαστικού αντιπροσώπου, σε κλίμα αβεβαιότητας, ακούγοντας μόνο φήμες και διαβεβαιώσεις, δήθεν υπεύθυνων του διαδικτύου.

Ήρθε επιτέλους η στιγμή οι δικηγόροι να διεκδικήσουμε τα νόμιμα. Ήρθε επιτέλους η στιγμή να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν μπορούν να διενεργηθούν εκλογές στις πλάτες των δικηγόρων ακόμα μια φορά και, βεβαίως, χωρίς τους δικηγόρους, όπως καταδείχθηκε περίτρανα και στην τελευταία εκλογική διαδικασία.

Σχετικά, ειδικότερα, με τον υπολογισμό της εκλογικής αποζημίωσης, πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:

Στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του 2014 αλλά και στις Βουλευτικές Εκλογές του 2015, η ημερήσια αποζημίωση για τους Εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής ορίστηκε στο ποσό των 115€, ενώ για τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής ορίστηκε στο ποσό των 90€.

Στις Δημοτικές – Περιφερειακές και Ευρωεκλογές του 2019, η ημερήσια αποζημίωση για τους Εφόρους ορίστηκε στο ποσό των 140€, ενώ για τους δικαστικούς αντιπροσώπους στο ποσό των 105€. Στους μεν λοιπόν Έφορους, υπήρξε αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης σε ποσοστό 21,74% ενώ στους δικαστικούς αντιπροσώπους σε ποσοστό 16,66% αντίστοιχα. Ποιος είναι ο λόγος που δεν υπήρξε ανάλογη αύξηση;

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και ιδιαίτερη τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των συναδέλφων μας, λόγω της αδικαιολόγητα παρατεταμένης αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων, για λόγους που φυσικά δεν οφείλονται σε μας, καλούμε την Ολομέλεια των Δ.Σ. της χώρας, όπως θεσμικά εκπροσωπείται, να διεκδικήσει τα νόμιμα και αυτονόητα, προς μερική έστω αποκατάσταση της οικονομικής βλάβης την οποία έχουμε υποστεί, και ειδικότερα :

  • α) Την καταβολή του συνόλου της εκλογικής αποζημίωσης, το πολύ αργότερο έως την ημερομηνία έναρξης των αιτήσεων προτίμησης δικαστικών αντιπροσώπων των βουλευτικών εκλογών.
  • β) Την κατ’ αναλογία αύξηση των ημερών αποζημίωσης λόγω της παράτασης αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων. Στις βουλευτικές εκλογές του έτους 2015, είχαν οριστεί 7 ημέρες απασχόλησης για δικαστικούς αντιπροσώπους εντός νομού , 8 ημέρες για τους δικαστικούς αντιπροσώπους Α΄ Β΄ Αθηνών, Β΄ Πειραιά, Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, όπως και για δικαστικούς αντιπροσώπους εκτός νομού, και 9 ημέρες για όσους διορίζονταν σε περιοχές με συγκοινωνιακές δυσχέρειες. Κατά συνέπεια, ενόψει των παραπάνω, πρέπει να υπολογιστούν τουλάχιστον 3 ημέρες απασχόλησης περισσότερες ανά κατηγορία.
  • γ) Την κατ’ αναλογία με τον Έφορο της δικαστικής αρχής, αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης του δικαστικού αντιπροσώπου, η οποία πρέπει να διαμορφωθεί τουλάχιστον στο ποσό των 110€.

Όταν οι μόνοι που έχουμε απώλεια εισοδήματος κατά την εκλογική διαδικασία είμαστε οι Δικηγόροι, θα πρέπει να είμαστε και οι πρώτοι στον αγώνα διεκδίκησης των αυτονόητων, τόσο σε ό,τι αφορά την εκλογική αποζημίωση όσο και σε ό,τι αφορά την απλοποίηση της εκλογικής διαδικασίας.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει από τους υπευθύνους να λάβουν χώρα όλες οι αναγκαίες ενέργειες. Είμαστε και θα είμαστε αρωγοί σε κάθε τέτοια προσπάθεια”!     

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ