Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημ. Βερβεσός: Αποτίμηση – συμπεράσματα εκλογικής διαδικασίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημ. Βερβεσός: Αποτίμηση – συμπεράσματα εκλογικής διαδικασίας EUROKINISSI

«Αποτιμώντας τη μέχρι σήμερα εκλογική διαδικασία επιθυμούμε πριν απ’ όλα να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι στις δυσκολότερες εκλογές από το 1994 και μέχρι σήμερα, ανταποκρίθηκαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με επιτυχία στην εκτέλεση των καθηκόντων του δικαστικού αντιπροσώπου. Το δικηγορικό σώμα αποτέλεσε εγγυητή και πυλώνα της εκλογικής διαδικασίας και του αδιάβλητου του τελικού αποτελέσματος.

Προς το σκοπό περαιτέρω εκσυγχρονισμού, βελτίωσης και υποβοήθησης του έργου των δικαστικών αντιπροσώπωνπροβαίνουμε στις κάτωθι παρατηρήσεις,:

1.Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, ιδίως στα Τμήματα Α και στα τμήματα με 3 και 4 κάλπες, αντιμετώπισαν πρωτοφανείς δυσχέρειες στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, και μάλιστα χωρίς πρόσθετη αποζημίωση στα Τμήματα Α και στα τμήματα με 3 και 4 κάλπες εκτός νομού.

2.Η αναγκαιότητα παράλληλης χρήσης ηλεκτρονικού συστήματος (μέσω τάμπλετ) και έγχαρτου συστήματος (μέσω βιβλίων) είναι κατανοητή κατά το πρώτο πιλοτικό στάδιο εφαρμογής. Παρά ταύτα, είναι αναγκαίο να μεταβούμε σταδιακά στον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό της εκλογικής διαδικασίας, σε ό,τι αφορά την αποτύπωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων. Η μετεξέλιξη αυτή επιβάλλεται τόσο για λόγους οικολογικής ευαισθησίας, όσο και για λόγους επίσπευσης και διευκόλυνσης του έργου των δικαστικών αντιπροσώπων.

3.Εντοπίστηκαν φαινόμενα σημαντικών καθυστερήσεων στην παράδοση των εκλογικών σάκκων σε συγκεκριμένα Πρωτοδικεία. Τούτο οφειλόταν, σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχαμε αρμοδίως, στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός δικαστικών υπαλλήλων διορίστηκαν δικαστικοί αντιπρόσωποι με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κενά στην παραλαβή των σάκκων. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί μεμονωμένες μεν, αλλά απαράδεκτες  συμπεριφορές συγκεκριμένων υπαλλήλων προς τους δικαστικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι μετά από υπερεικοσιτετράωρη συνεχή άγρυπνη εργασία, προσήλθαν για να παραδώσουν τους σάκκους.

4.Ορισμένοι δήμοι δεν παρείχαν την αναγκαία συνδρομή στους δικαστικούς αντιπροσώπους, τόσο κατά την παραλαβή των τηλεγραφημάτων, όσο και κατά την παράδοση των ογκωδών σάκκων, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκλογών. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη καθώς και όλα τα αναγκαία μέσα στους δικαστικούς αντιπροσώπους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, η οποία εξικνείται από την παραλαβή του εκλογικού υλικού από τον Δήμο μέχρι την παράδοσή του.

Σε αυτές τις εκλογές, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι προσπάθησαν να σταθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στους συναδέλφους, προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο τους.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη συμβολή τόσο του αρμοδίου Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και των λοιπών συναρμόδιων φορέων (Άρειος Πάγος, Έφοροι, Εισαγγελίες, Δήμοι, Περιφέρειες κ.λπ.), που παρείχαν την απαραίτητη οργανωτική συνδρομή και ανέλαβαν κατάλληλες πρωτοβουλίες ώστε οι εκλογές να εξελιχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπό τις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες.

Απαιτείται να λάβουν χώρα περαιτέρω βελτιωτικές παρεμβάσεις. Παρά ταύτα, χάρις κυρίως στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, αλλά και τις σημαντικές καινοτομίες που έγιναν και την αποτελεσματική υποστήριξη από τους συναρμόδιους φορείς, το αίσιο πέρας αυτής της εξόχως δυσχερούς εκλογικής διαδικασίας αποτελεί ουσιώδη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Δημήτριος Βερβεσός»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ