Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Επιστολή Βερβεσού στον Ρουπακιώτη για τις εκλογές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιστολή Βερβεσού στον Ρουπακιώτη για τις εκλογές

Επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Ρουπακιώτη απέστειλε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ζητώντας να διατηρηθούν «πρακτικές» που ωφέλησαν την διαδικασία στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως η παροχή δύο γραμματέων στα μεγάλα εκλογικά κέντρα, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη για «εύλογη» αποζημίωση των δικαστικών αντιπροσώπων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές και Ευρωεκλογές της 26ης Μάιου 2019, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος, δόθηκε η δυνατότητα, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών σε όσους δικαστικούς αντιπροσώπους το επιθυμούσαν να εκτυπώσουν από τον ιστότοπο του Υπουργείου, τόσο το βιβλίο πράξεων της Εφορευτικής Επιτροπής (ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο1 και Νο 2) όσο και το βιβλίο διαλογής ψήφων υπέρ συνδυασμών και υποψηφίων, προκειμένου να μην αναγράφονται ιδιοχείρως η επωνυμία των συνδυασμών και τα ονόματα των υποψηφίων. Για τη χρήση των συγκεκριμένων έντυπων εκδόθηκαν σχετικές οδηγίες τόσο από Πρωτοδικείο Αθηνών όσο και από το ΥΠΕΣ σύμφωνα με τις οποίες μπορούσαν είτε να επικολληθούν στην σελίδα του βιβλίου που παρείχε το ΥΠΕΣ μέσα στον εκλογικό σάκο, είτε να χρησιμοποιείται το ειδικό έγγραφο, που παρέχει το Υπουργείο Εσωτερικών από την ιστοσελίδα του, ώστε αφού αυτά (Πρακτικό 1, 2 και βιβλίο διαλογής) σφραγιστούν (με την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής) και υπογραφούν από τον Πρόεδρο και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, να αποτελέσουν τα επίσημα πρακτικά που θα παραδοθούν στο Πρωτοδικείο.

Επειδή η συγκεκριμένη διαδικασία κρίθηκε αποτελεσματική σε κάθε περίπτωση, είτε ως επικόλληση, είτε ως δημιουργία αυτοτελούς βιβλίου το οποίο δύναται να σφραγιστεί με τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής και χωρίς να δημιουργηθεί οποιαδήποτε ζήτημα από τους κατά τόπο Εφόρους, κρίνουμε σκόπιμο να υιοθετηθεί εκ νέου και στις Βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Περαιτέρω, κρίνεται αναγκαίο να εξασφαλιστεί η ύπαρξη δύο γραμματέων προς υποβοήθηση του έργου των δικαστικών αντιπροσώπων, ιδίως στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, λόγω του διαπιστωμένου πλέον φαινομένου ελλείψεων στις εφορευτικές επιτροπές.

Αυτονοήτο είναι ότι η αποζημίωση των δικαστικών αντιπροσώπων πρέπει να είναι -και στις επικείμενες εκλογές- ανάλογη του κύρους και των ευθυνών του λειτουργήματός τους, και του κομβικού τους ρόλου κατά την εκλογική διαδικασία. Πρέπει δε, να συνυπολογιστεί ειδικά σε αυτή την εκλογική διαδικασία, κατά τον καθορισμό της αποζημίωσης, η παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.

Τέλος, κρίνουμε αναγκαίο να διατηρηθούν όλες οι διευκολύνσεις για τις μετακινήσεις των δικαστικών αντιπροσώπων από και προς τα εκλογικά τμήματα, όπως και στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ