Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Νόμος περί καταχραστών Δημοσίου: «Άδικος, αναχρονιστικός και αναποτελεσματικός»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νόμος περί καταχραστών Δημοσίου: «Άδικος, αναχρονιστικός και αναποτελεσματικός»

Την ανάγκη αλλαγής του άδικου, αναχρονιστικού και αναποτελεσματικού, νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου χρήματος επισήμαναν οι ομιλητές στην δημόσια συζήτηση με θέμα: «Ο Ν.1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου – Κριτική προσέγγιση και αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις» που έγινε στον ΔΣΑ.

Από όλους τους ομιλητές τονίστηκαν τα διαχρονικά προβλήματα δικαίου που έχει προκαλέσει ο εν λόγω νόμος, ο οποίος, 69 έτη μετά από την ψήφιση του, παραμένει σε ισχύ, καθώς υπό το φόβο του πρόσκαιρου πολιτικού κόστους, διαχρονικά η Πολιτεία αρνείται να τον καταργήσει, καίτοι σύσσωμος ο νομικός κόσμος, εδώ και χρόνια, έχει αναδείξει τις παθογένειες του.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναφέρθηκαν ιστορικά στοιχεία της ψήφισης και εφαρμογής του Ν.1608/1950, τα σημαντικά προβλήματα ουσιαστικού και ποινικού δικαίου που προκαλούνται από την εφαρμογή του στην πράξη και σειρά χαρακτηριστικών υποθέσεων που καταδεικνύουν τις αδικίες που προκαλεί, με επιβολή άδικων και δυσανάλογων ποινών. Ακόμα, δε, αναφέρθηκε και η αντιαναπτυξιακή επίδραση που ο νόμος αυτός ασκεί στην οικονομία της χώρας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΣΑ «αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα της εκδήλωσης ήταν ότι ο Ν.1608/1950 πρέπει να καταργηθεί καθώς είναι άδικος, αναχρονιστικός και αναποτελεσματικός. Ο ΔΣΑ, σε συνεργασία με τις ως άνω επιστημονικές ενώσεις, καλεί την Πολιτεία να προβεί επιτέλους στον εξορθολογισμό του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος, ώστε να αποκατασταθεί η δικαιϊκή μας τάξη στον τομέα αυτό. Καλούμε, δε, και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να σταθούν αρωγοί στην απόφαση αυτή.

Ομιλητές στην εκδήλωση που συντόνισε ο Δημήτρης Χρ. Αναστασόπουλος, Σύμβουλος ΔΣΑ, Πρόεδρος Ε.Ε.Ν.e-Θέμις, ήταν οι:

  • Ιωάννης Γιαννίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
  • Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Καθηγητής ΕΚΠΑ
  • Ευστάθιος Βεργώνης, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Αντιπρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
  • Αθανάσιος Ζαχαριάδης, Δικηγόρος, Επικ. Καθηγητής ΑΠΘ

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ