Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αγωγή κατά του Δημοσίου για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αγωγή κατά του Δημοσίου για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική

Αποζημίωση για ψυχική οδύνη, ύψους 1.450.315 ευρώ, ζητούν συγγενείς ηλικιωμένου, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο Νέο Βουτζά, την 23η Ιουλίου, στην προσπάθειά του να διαφύγει της πύρινης λαίλαπας.

Οι επτά συγγενείς του 70χρονου καθηγητή, ο οποίος απανθρακώθηκε μαζί με την μισθώτρια του σπιτιού, ενώ ήταν και οι δύο στο αυτοκίνητό της, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, προσέφυγαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, ενώπιον του οποίου κατέθεσαν την πρώτη αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα.

Όπως αναφέρουν, «ο θάνατος του συγγενή μας όπως και των υπολοίπων θυμάτων οφείλεται αποκλειστικά στις εγκληματικές παραλείψεις των υπευθύνων και αρμοδίων οργάνων. Αν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα εκ του Νόμου ενδεδειγμένα μέτρα, θα είχε αποφευχθεί το ασύλληπτο δράμα και ο θάνατος των 100 μέχρι σήμερα ανθρώπων. Οι συνθήκες, στις οποίες βρήκε τραγικό θάνατο ο άνθρωπός μας, είναι πρωτόγνωρες, δραματικές, φρικιαστικές και απερίγραπτες. Τα άτυχα θύματα βρέθηκαν εντελώς ανυπεράσπιστα στο έλεος της φονικής πυρκαγιάς».

Στην αγωγή γίνεται λόγος για «εγκληματικές παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων» και για τεράστιες ευθύνες κυρίως ποινικές.

«Για την πρωτόγνωρη βιβλική καταστροφή υπάρχουν τεράστιες ποινικές και αστικές ευθύνες αρμοδίων και επιφορτισμένων οργάνων του κρατικού μηχανισμού και της αυτοδιοίκησης για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών κρίσεων και εκτάκτων φυσικών φαινομένων, που έχουν σχέση με τον ευαίσθητο τομέα της πολιτικής προστασίας της χώρας μας», αναφέρουν και προσθέτουν πως «υπάρχει εγκληματική έλλειψη ενεργοποίησης όλων των αρμοδίων οργάνων, καθώς δεν εφαρμόστηκαν οι ρητά προβλεπόμενες σχετικές διατάξεις για την πολιτική προστασία».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται πως οι Δήμοι, η Περιφέρεια και οι δασικές υπηρεσίες δεν μερίμνησαν εγκαίρως πριν από την έναρξη του καλοκαιριού για τον καθαρισμό από ξερά δένδρα και φύλλα, δεν είχαν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες, ενώ, αν και υπήρχε ενημέρωση από την προηγούμενη μέρα για βαθμό επικινδυνότητας για πυρκαγιά, δεν συγκλήθηκε το προβλεπόμενο συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ